Švédsko má vyspělý průmysl, ale málo čipů. Češi mu pomohou postavit polovodičové centrum

E15 Premium, Jan Sedlák

E15 PREMIUM | Brněnská společnost Codasip se bude podílet na vzniku švédského výzkumného centra zaměřeného na návrh čipů. Projekt podporovaný vládou má zemi zajistit větší soběstačnost v polovodičových dodávkách, kterou potřebují tamní vyspělé průmyslové a technologické společnosti, jako jsou Ericsson nebo Saab.

Centrum ClassIC vzniká pod Švédskou nadací pro strategický výzkum a v prvotní fázi do něj míří kolem 120 milionů českých korun. Součástí konsorcia jsou vysoké školy Chalmers University of Technology a Lund University se zapojením firem Acconeer, Codasip, Ericsson, Qamcom, Saab a Axis Communications. Posledně jmenovaná firma v roce 2017 koupila za 1,4 miliardy českých korun výrobce chytrých interkomů 2N z pražských Modřan.

Švédové se také domluvili s výrobci polovodičů, takže bude možné proměnit výsledky výzkumu do podoby fyzických čipů. K tomu poslouží továrny největšího evropského producenta STMicroelectronics, který má vývoj v Praze, a společnosti GlobalFoundries s továrnou v Drážďanech.

„Švédsko postrádá významnější výrobu polovodičů, ale má pokročilý průmysl postavený na využití těchto součástek. Schopnosti země v návrhu čipů jsou tedy velice důležité a je třeba tuto oblast posílit,“ uvedl ředitel ClassIC Christian Fager.

sinfin.digital