Europoslanci finálně podpořili úmluvu o prevenci násilí vůči ženám

foto Evropský parlament. Ilustrační foto.

Štrasburk (Francie) - Europoslanci dnes finálně podpořili přistoupení Evropské unie k takzvané Istanbulské úmluvě o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácímu násilí. Celý proces trval šest let, šest členských států, včetně České republiky, dosud k úmluvě nepřistoupilo. Ani čeští europoslanci při hlasování nebyli jednotní.

Poslanci dnes hlasovali o dvou oddělených otázkách, o povinnosti orgánů EU a veřejné správy a o justiční spolupráci v trestních věcech, azylu a zásadě nenavracení. Pro první text hlasovalo 472 pro, 62 proti a 73 se zdrželo hlasování. Ve druhém případě bylo pro 464 poslanců, 81 bylo proti a 45 se zdrželo.

Z českých europoslanců hlasovali proti ti zvolení za SPD, ODS a Ondřej Knotek z ANO. Europoslanci Michaela Šojdrová, Veronika Vrecionová a Tomáš Zdechovský se zdrželi hlasování.

Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí podepsalo Česko v roce 2016. Aby začala platit, musí ji ratifikovat Sněmovna a Senát a podepsat prezident. Ratifikaci minulé vlády několikrát odložily.

Kromě ČR úmluvu dosud neratifikovaly ani Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva a Slovensko.

Text úmluvy odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech. Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. V úmluvě se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď