Zmíněn Okamura. A Romové z Ukrajiny. Rakušanovo vnitro nakouslo „extremismus“

10.05.2023 19:00

Ministerstvo vnitra vydalo Zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území České republiky za rok 2022, podle níž z velké části protiukrajinská témata nahradila postoje protiislámské, protiimigrační nebo anticovidové. Témata války na Ukrajině podle zprávy převzala celá dezinformační extremistická scéna včetně médií.

Zmíněn Okamura. A Romové z Ukrajiny. Rakušanovo vnitro nakouslo „extremismus“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otevření Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině hl. m. Prahy a Středočeského kraje v Kongresovém centru Praha.

Ministerstvo vnitra ve své zprávě pracuje s pojmy extremismu a předsudečné nenávisti. Pojmem extremismus jsou označovány vyhraněné ideologické postoje, které vybočují ze zákonných norem, vyznačují se prvky netolerance a útočí proti základním demokratickým a lidskoprávním principům, jak jsou definovány v českém ústavním pořádku. „Extremistické postoje mohou snadno přejít v aktivity, které působí, ať již přímo nebo v dlouhodobém důsledku, destruktivně na současný demokratický systém,“ píše se ve zprávě.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28082 lidí
Zpráva kromě pojmu extremismus pracuje s tzv. projevy předsudečné nenávisti. Reaguje tím na fakt, že vliv tradičních extremistických subjektů slábne a jejich rétoriku a aktivity postupně přebírají jiné subjekty, které nelze jednoznačně označit za extremistické. Jejich cílem navíc není změna demokratického zřízení republiky, ale svou činností ho oslabují.

„Projevy předsudečné nenávisti označují jednání, které je motivováno nesnášenlivostí a společenskými předsudky vůči určité skupině obyvatel. Neusilují o okamžité zničení demokratického systému, ale postupně ho oslabují. Nerespektují koncept základních lidských práv. Podněcují k nenávistným aktivitám další osoby. Šíří strach ve společnosti,“ uvádí zpráva. Při komunikaci s veřejností využívají tito lidé zpravidla dezinformace a konspirační teorie.

Novinkou v roce 2022 byla na této scéně jednoznačně válka na Ukrajině. Protiukrajinská témata dokonce téměř vytlačila projevy protimuslimské a protimigrantské. Výpady proti Ukrajincům se s těmito tématy částečně spojily, objevovaly se například také antisemitské výpady, které reagují na existenci různých antisemitských teorií šířených dezinformačními médii. „V souvislosti s válkou na Ukrajině byly šířeny konspirační teorie o tom, že konflikt byl pokoutně vyvolán právě Židy. Ruská federace měla být těmito údajnými mocenskými pletichami ohrožena a agresí si hájit své zájmy či svou existenci,“ píše se ve zprávě.

Válka na Ukrajině se stala výrazným tématem i řady xenofobně populistických politiků a stran, kam zpráva řadí třeba i SPD Tomia Okamury. „Xenofobně populističtí politici a aktivisté dlouhodobě prokazují vysokou míru flexibility při hledání témat, resp. nepřátel. U řady z nich bylo možné sledovat plynulý přechod z kritiky údajné islamizace na kritiku údajné covidové totality. Od března byla tato témata upozaděna a byla nahrazena konfliktem na Ukrajině. V posledním případě pak dochází ke stále intenzivnějšímu a jednoznačnějšímu přejímání prokremelských narativů,“ uvádí zpráva Ministerstva vnitra.

Také česká extremistická a dezinformační média s počátkem ruské agrese upozadila kritiku protiepidemických opatření, migrace a údajné islamizace Západu a dala prioritu tématům souvisejícím s válkou na Ukrajině. „Média naplno začala replikovat prokremelskou propagandu. Velmi jim pomohla situace, kdy ruská strana začala připravovat mediální produkty, které bylo možné jednoduše převzít či je dále upravit pro českou realitu,“ stojí ve zprávě.

Objevila se řada konspiračních a xenofobních témat zejména v souvislosti s ukrajinskými uprchlíky, kde byly využívány podobné manipulační techniky jako dříve u muslimských imigrantů. „Ukrajinci utíkající před válkou byli líčeni jako nevděční, zhýčkaní lidé, kteří do České republiky přicházejí pouze za výhodami. Objevovala se i tvrzení, že v jejich řadách jsou mafiáni, Afričané, muslimové, teroristé z řad Islámského státu apod. Oblíbeným terčem výpadů se stali ukrajinští Romové,“ uvádí zpráva.

Válka na Ukrajině samozřejmě ovlivnila i oblast tzv. hate crime. Krátce po zahájení ruského útoku upozornil nejvyšší státní zástupce veřejnost, že schvalování této agrese může být za určitých okolností trestné a může být kvalifikováno zejména jako trestný čin popírání, schvalování a ospravedlňování genocidia. Schvalování ruské agrese bylo podle zprávy v roce 2022 trestně postiženo v několika málo případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nenávist plodí zlo...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNeziskový živnostník , 10.05.2023 20:20:46
Díky nenávisti (k Babišovi) máme vládu jakou máme, díky nenávist (k Babišovi) máme prezidenta jakého máme, díky nenávisti (k Rusku) máme "návštěvníky" jaké máme....

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…