Nejdelší dům v Praze i pět školek. Nákladové nádraží Žižkov čeká totální proměna

Nákladové nádraží Žižkov, přeměna, stávající stav

Nákladové nádraží Žižkov, přeměna, stávající stav Zdroj: Sekyra Group

Žižkovské zahrady postaví na Ohradě realitní skupina CPI Radovana Vítka
Žižkovské zahrady postaví na Ohradě realitní skupina CPI Radovana Vítka
Nákladové nádraží Žižkov, přeměna, stávající stav
Rezidence Žižkov, vizualizace, Magazín Nová Praha
Vizualizace projektu Parková čtvrť, kterou v severní části Nákladového nádraží Žižkov v Praze 3 připravuje podle návrhu architekta Jakuba Ciglera a dalších projektantů developer Central Group.
14
Fotogalerie

Území nákladového nádraží na Žižkově patří mezi nejvýznamnější rozvojové lokality v širším centru Prahy. Jeho proměnou vznikne v podstatě nové město s centrálním náměstím, parkem, dvěma základními školami a několika tisíci bytů. Raritou bude nejdelší budova v Praze – památkově chráněný objekt nákladového nádraží po přestavbě ubytuje komerční i nekomerční provozy.

Samotný areál bývalého nádraží má kolem 30 hektarů a největší část – přibližně polovinu, vlastní developer Sekyra Group. Central Group získal 13 hektarů, menší část tu vykoupila Penta Real Estate. Central Group vlastní další rozvojové pozemky blízko bývalého nádraží, dále také Finep, Geosan Development, Trei Real Estate. A na těch není možné stavět, dokud Praha neschválí změnu územního plánu.

Tramvají do nové čtvrti

„Myslím, že politická vůle je. Změna územního plánu je připravena k hlasování ve výborech a zastupitelstvu, ale ještě musíme dotáhnout kontribuční dohody,“ řekl Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group. „Dopracovávají se smlouvy o spolupráci, které jsou podmínkou schválení změny územního plánu,“ dodal Marek Vácha, mluvčí pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR). „Probíhá také intenzivní projektová příprava tramvajové trati Olšanská – Habrová“.

Město pracuje i na projektu Jarovské třídy. Politici i developeři si uvědomují, že budoucí čtvrť potřebuje dostatečnou dopravní obslužnost. Lokalita je už dnes dopravou přetížená. Nová tramvajová linka by měla začít jezdit do roku 2029. Počítá se i s Jarovskou třídou, která propojí Malešickou a Českobrodskou ulici. „Výstavba klade poměrně velké nároky na veřejnou infrastrukturu. Spádovou oblast vytváří téměř 30 tisíc lidí, kteří se v lokalitě objevují nově,“ řekl Anderle.

Až dva a půl tisíce nových bytů

V areálu nádraží má vzniknout například nové centrální náměstí, park, pět školek a dvě základní školy. Soukromý sektor dále přispěje na revitalizaci školy na Havlíčkově náměstí. Celkem by měli developeři poskytnout na veřejnou vybavenost přes 1,5 miliardy korun.  

Developer chce do holportu s městem. Sekyra Group plánuje na svých pozemcích převážně byty, kterých by mělo vzniknout 2500. S dalšími byty, ovšem nájemními, počítá město v památkově chráněné budově nákladového nádraží Žižkov, která stojí na pozemcích Sekyra Group. S délkou 350 metrů je patrně nejdelší budovou v Praze, a proto má být rozdělena na sekce. 

„Počítá se s umístěním širokého spektra veřejné vybavenosti, jako je například poliklinika, základní škola, gymnázium nebo kulturní centrum. V přízemí budovy je naplánován komerční provoz, ve vyšších patrech byty a v čelní budově nádraží by měl sídlit Národní filmový archiv,“ uvedl Vácha z IPR.

První domy už v roce 2024

Společnost Sekyra Group by ráda památkovou budovu rozvíjela ve společném podniku s městem, přičemž soukromý investor by v joint venture držel 51 procent a Praha 49 procent. Jednání přerušily volby a nyní se s novou politickou reprezentací obnovují.  

Aktuálně staví v areálu bývalého nádraží developer Central Group svůj rezidenční projekt Parková čtvrť, a to v jeho severní části u Basilejského náměstí. „V první etapě Parkové čtvrti s téměř 390 byty se jich prodalo již zhruba 70 procent,“ uvedla  výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

První domy mají být dokončené v příštím roce. Developer plánuje v rámci Parkové čtvrti postavit celkem 2500 bytů, výstavbu dalších domů ale společnost kvůli aktuálně slabší poptávce odložila. Firma připravuje další stovky bytů na místě bývalé budovy Cetinu, která se postupně bourá. Projekt bytových domů ale podléhá změně územního plánu, stejně jako další připravovaný projekt Central Group na Jarově.

Video placeholde
. • Martina Nosková, Filip Kopecký, Lukáš Marek, Robin Trantina