jízda na motorce

Jak jezdit na motorce? Důležité je být v klidu a předvídat

Auto a mobilita
Podle olympionika Ondřeje Synka je v životě důležité mít činnosti, u kterých se dá vypnout a zrelaxovat. Relaxem je pro něj řízení auta, ale větší zážitek má z jízdy na motorce. Jak ale jezdit na motorce bezpečně, zbytečně neriskovat a nezranit sebe ani ostatní? To se dozvíte v dalším díle našeho seriálu o řízení.

Synek považuje za velmi důležité, aby jezdec uměl motorku ovládat a byl s ní sžitý. „Někdy je těžké udržet se na uzdě, protože člověk si myslí, že se s motorkou všude vejde a všechno stihne. Většinou není nezbytné předjíždět, riskovat a jít nebezpečí naproti. Ostatním bych poradil, aby na motorce neblbnuli a nejezdili nad svoje možnosti a limity. Takže opravdu s rozumem, s hlavou, nikam zbytečně nespěchat a hlavně si to užít.“


Pojišťovna UNIQA ve spolupráci s veslařem Ondřejem Synkem, držitelem několika olympijských medailí, připravila seriál o řízení. Každý měsíc na vás čeká video a článek na nejrůznější témata. Těšit se můžete například na tipy, jak zvládat únavu za volantem, jak se vypořádat s agresivitou ostatních řidičů na cestách, jak jezdit na motorce, či jak si jízdu maximálně užít.


Jen vy, vítr ve vlasech a pocit absolutní svobody. Jízda na motorce může být pro spoustu lidí relaxem i koníčkem. Podle statistik jsou ale motocyklisté nejohroženějšími účastníky silničního provozu. Řidiči motorek často špatně odhadují zatáčky, volí nevhodnou jízdní stopu a dostávají se do situací, které nedokážou ve vysoké rychlosti vyřešit.

Jak správně jezdit na motorce

Na motorce vás nechrání žádné bezpečnostní pásy, plechy ani čelní sklo jako v autě. Základy jízdy na motorce se naučíte v autoškole, ale největší kus práce musíte odvést sami s naježděnými kilometry. Přesto existuje pár rad, a to jak pro začátečníky, tak pro pokročilé.

1. Myslete na správný oděv
Ještě než na motorce vyjedete, myslete na vhodné oblečení. Kožené oblečení může být zpočátku nekomfortní zejména v letních měsících, ale v případě nehody na motorce vás dokáže náležitě ochránit. Je důležité být vidět, proto volte i vhodné reflexní prvky. Obuv by měla být pevná nad kotníky. Samozřejmostí je přilba, rukavice a také chránič páteře, který vám může doslova zachránit záda.

2. Buďte v klidu
Pokud jste roztěkaní a ve stresu, raději na motorku vůbec nesedejte. Při jízdě je také nutné se uvolnit a pamatovat na to, že základem správné jízdy je plynulost. Pokud vám základy, jako je řazení či ovládání spojky, zatím příliš nejdou, nepodléhejte stresu a vše dělejte pomalu a s rozmyslem. Nakonec vám to začne jít samo a nebudete vůbec muset přemýšlet, jak jezdit na motorce.

jak jezdit na motorce

3. Předvídání je důležité
Snažte se být na motorce vždy o krok napřed. Měli byste počítat s tím, že na křižovatkách vás někteří nemusí vidět a nedají vám přednost. Také myslete na dostatečný odstup od auta před vámi. Dávejte si pozor hlavně v zatáčkách a v situacích, kam nevidíte. Na silnici může být výmol či jiná překážka, kterou ve vysoké rychlosti nemusíte zvládnout.

4. Pozor na brzdy
Správné brzdění je alfa a omega toho, jak jezdit na motorce. Smyk předního kola často končí pádem. Pokud je silnice mokrá nebo je na ní písek, dávejte pozor, ať nebrzdíte příliš silně a zbrkle. Doporučujeme nejdříve vyzkoušet brzdění někde na opuštěné silnici, abyste se se svým strojem seznámili. Pozor si dávejte také na brzdění v zatáčkách, kdy hrozí velké riziko pádu. Zejména při použití přední brzdy se motorka začne narovnávat a můžete skončit v protisměru nebo mimo silnici.

Tip pro vás: Chcete se dozvědět více? BESIP připravil příručku, kde shrnuje, jak bezpečně jezdit na motorce. Dozvíte se v ní, jak na motorce správně sedět, co dělat v případě nehody a mnoho dalších informací. Brožuru naleznete ZDE.

5. Zatáčení je věda
Zvládnout projíždět zatáčkami je to nejtěžší, co vás při jízdě na motorce čeká. Průjezd by měl vypadat tak, že před zatáčkou zpomalíte, během jízdy v zatáčce budete pomalu přidávat plyn a na jejím konci můžete zrychlit více. Během zatáčení se dívejte nejdál, kam dohlédnete. V zatáčce byste neměli brzdit ani řadit. Při vysoké rychlosti můžete přejet do protisměru, spadnout nebo se vyřítit mimo silnici. Zní to jako věda, ale všechno vás mohou naučit v motoškole.

Kde se jízdu na motorce naučit?

Z autoškoly většina lidí odejde jen se základy jízdy. Poté je to už na vás. Vyzkoušejte některý z moto kurzů, které vás naučí, jak předvídat nebezpečí na cestách. S instruktorem proberete správnou techniku jízdy a to, jak řešit krizové situace. Na výcvikovém polygonu se naučíte motorku ovládat v praxi. Tak vzhůru na bezpečné cesty.

Foto: Pexels.com

Prémiový článek

Čtěte dál ZDARMA!

Stačí jednoduchá bezplatná registrace vaší
e-mailové adresy a získáte přístup ke kompletnímu obsahu webu. Po přihlášení budete získávat body a za ně čerpat další výhody – slevy na pojištění UNIQA a služby a zboží našich partnerů.
Registrovat se zdarma