Arianespace plánuje úklid vesmíru, první mise odstraní 112 kg odpadu

Společnost provozující dopravu kosmických nákladů Arianespace společně se švýcarským startupem Clearspace naplánovala na rok 2026 start mise Clearspace-1, určené k úklidu kosmického smetí. Organizace to uvedla v tiskové zprávě na svých internetových stránkách.

»Arianespace a společnost Clearspace podepsaly smlouvu o vypuštění Clearspace-1, první mise, jejímž cílem je uklidit 112 kg vesmírného odpadu. Start, který je naplánován na druhou polovinu roku 2026, bude proveden pomocí evropské lehké nosné rakety Vega-C,« uvádí se v textu.

Úkolem sondy bude odstranit z oběžné dráhy vyhořelé družice a velké kusy kosmického smetí, které by potenciálně mohly být zdrojem stovek malých kusů odpadu. Očekává se, že družice určí polohu objektu na oběžné dráze pomocí senzorů, poté se k němu přiblíží a uchopí jej pomocí čtyř manipulátorů. Jejím primárním cílem je adaptér užitečného zatížení nazvaný Vespa, který byl v roce 2013 použit na raketě Vega ve výšce 660-800 kilometrů.

Společnost Arianespace očekává, že úspěšné dokončení mise Clearspace-1 připraví půdu pro složitější mise, které se budou snažit zachytit a zničit více úlomků kosmického smetí najednou.

»V současné době máme nad hlavou více než 34 000 úlomků kosmického smetí, z nichž každý je větší než 10 cm, a také přibližně 6500 aktivních družic na oběžné dráze. Očekává se, že tento počet do konce desetiletí vzroste na 27 000. Tato čísla ukazují, že je třeba hledat inovativní řešení, abychom zachovali výhody vesmíru pro lidstvo,« uvedl v textu generální ředitel společnosti Arianespace Stephane Israel.

Podpis smlouvy na stavbu a vypuštění orbitálního modulu pro kosmické smetí byl původně plánován na léto 2020, ale byl odložen kvůli pandemii koronaviru. Dokument byl schválen v listopadu 2019 na ministerském zasedání členských států Evropské kosmické agentury (ESA), které projekt financují.

(jb, TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy