Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Na nic se neptej


Na nic se neptej
Recenze knihy: Vše, co jsme si nikdy neřekli
Autor: Celeste Ng
Originální název: Everything I Never Told You
Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 272
Celeste Ng je americká spisovatelka s čínskými kořeny. Po vystudování Harvardu publikovala řadu povídek časopisecky. Do povědomí se dostala díky svému druhému románu Ohníčky všude kolem, jenž byl v roce 2020 zfilmován do podoby televizní minisérie. Vše, co jsme si nikdy neřekli je debutem, kterému se nyní dostává druhého vydání. U nás vyšel v edici Světová knihovna Odeon v překladu Jany Kunové.

Jednoho úterý Lydia nepřijde na snídani. Následně je uprostřed jezera objeveno její tělo. Rodiče i sourozenci jsou otřesení a zmatení. Proč by se dívka, jež se bojí vody, vydávala právě sem? Plánovala přece jít na medicínu, ve škole byla oblíbená, žila ve fungující a spokojené rodině. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se rozhodla vzít si život. Nastává vyšetřování a pátrání, co se dané noci skutečně stalo. Ze strany policie se však nedá mluvit o přehnané aktivitě, pro ně je to brzy uzavřený případ. Dozví se někdy rodina pravdu?

Ukázka knihy


Dvanáct kapitol je rozdělených do dvou časových rovin. Události, jež předcházely Lydiině smrti, a život příbuzných poté. I když se převážná část odehrává v 70. letech, několik pasáží je zasazených do padesátek, v nichž se seznámí Marilyn Walkerová a James Lee, Lydiini rodiče. Hned od začátku to neměli jednoduché; ona prototyp jižanské americké krásky, on čínský přistěhovalec. Doba rasové segregace a předsudků. Jenže lásce se poručit nedá, a tak se Marilyn vzdává svého snu být lékařkou a naplno se stává ženou v domácnosti. Bylo moudrým rozhodnutím nechat minulost za sebou a žít jen přítomností? Co když ji však ambicióznost dostihne?

Je to znamení, usoudila Marilyn. Pro ni je už pozdě. Ale pro Lydii pozdě není. Marilyn nebude jako její matka, nebude dceru postrkovat k manželství a domácnosti, k životu pěkně zavřenému na petlici. Pomůže Lydii dosáhnout všeho, čeho bude schopna. Po zbytek svých dnů bude Lydii vést, chránit ji, pečovat o ni jako o výstavní růži: pomáhat jí růst, podpírat ji, ohýbat každý stvol k dokonalosti. (str. 131)


Jako mozaika se do sebe skládají jednotlivé dílky a obrazy, jež odhalují, že nic není takové, jak se na první pohled zdá. Někdo touží po úspěchu a ocenění, jiný po tom, aby zapadl. Staré křivdy, nenaplněná očekávání, trauma z dětství, snaha zavděčit se. Umně vykreslená domácnost, kde spolu členové sice žijí, ale obrovsky vázne komunikace. Z toho pak pramení nepříjemná překvapení. Může se slepit něco, co vlastně nikdy pořádně nedrželo?

Styl psaní je veden do velké míry vševědoucím, avšak nezainteresovaným vypravěčem, který si vždy vybírá, na koho zaměří pozornost. Dialogy jsou střídány částmi, v nichž se více věnujeme psychologii postav, jejich pocitům, ale i normám a objevům 70. let. Děj je rozdělen mezi prostředí rodinného domu v Ohiu, středoškolskou a univerzitní půdu. Velké díky patří překladatelce, která má zajisté podíl na tom, že text je plynulý a syrově realistický.

Jeho prací je zmírnit pocit ztráty. Jenomže studenti si nikdy své dostatečné neopraví na chvalitebné, dodatečné finance se nikdy nenajdou. Nikdy nedostanete, co chcete, jen se naučíte bez toho obejít. A čas sám pro sebe je to poslední, o co James stojí – doma se to nedá vydržet. (str. 173)


Dalo by se říct, že největší důraz je kladen na vztahy. Ať již vůči sobě, či okolí. Krásně promítnuté dobové i tematické reálie. Velmi lehkou rukou píše o závažných tématech. Je lepší být přehlížené dítě, nebo naopak to, do něhož si rodiče promítají vlastní sny?

Ukázka knihy


Celeste Ng jsem objevila právě díky její druhé knize Ohníčky všude kolem a stala se i po dočtení tohoto románu mou oblíbenou autorkou. Detailně studuje psychologii postav, jejich problémy a motivy. Jedná se přesně o ten typ literatury, který není extrémně těžký na pozornost, ale zaujme vás tématem i zpracováním. Je pravdou, že můžeme cítit mírnou předvídatelnost, ale kvalita literárního slohu vám neumožní přestat číst. Perfektně vykreslené charaktery i jejich zmítání se na několika společenských úrovních. Vychovat potomky je těžké, jaké je ale být dítětem narozeným do smíšeného manželství a vlastně tak nepatřit ani do jedné skupiny?

Vše, co jsme si nikdy neřekli, je pozoruhodným počinem, jenž ve vás vzbudí spoustu otázek. Ne na všechny dostanete odpověď, ale můžete si udělat jasnou představu o tom, kde se stala chyba. Po přečtení už nebudete používat pejorativní označení „rákosník, ťaman“ apod., protože pochopíte, že úplně každý má city. Doporučuji naprosto všem dospělým čtenářům. Nicméně její druhé dílo považuji o něco lepší.

Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%
V obchodech(319 - 357 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Studna v detektivce Dominika Dána
Recenze knihy Studňa

Kdo je vlastně princezna Duny?
Recenze knihy Princezna Duny

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?