Zámek v Třešti zve na pohádkový pobyt, krásný park i zajímavou výstavu fotografií

Zámek v Třešti zve na pohádkový pobyt, krásný park i zajímavou výstavu fotografií

Tisk

zamek trest200Černobílé fotografie známých osobností z umělecké branže představuje od 5. května do konce července na zámku v Třešti novinář a fotograf Robert Rohál. Autor vystavuje snímky reportážně laděné či lehce stylizované. V rámci výstavy NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ uvidí návštěvníci vesměs portréty osobností ze světa filmu, divadla nebo hudby.

 

Výstava je umístěna v prostoru restaurace Franze Kafky, přilehlé hale a salonku Franze Kafky. Fotografie si můžete vychutnat při kávě, sklence dobrého vína nebo dobrém obědě. Návštěvníci výstavy Roberta Rohála získávají 10 % slevu na jarní menu v restauraci Franze Kafky. Slevové kartičky obdržíte na Informační centru v Třešti.

„Robert Rohál je zároveň autorem knih z prostředí filmu, divadla a hudby, na svém kontě má desítky autorských výstav. Nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako například Komtesa, Hřebci, Věčné návraty, Romance o Krásce a zvířeti nebo Andělé mezi námi,“ říká ředitelka zámku Pavla Pěkná.

zamek trest foto1

Autor působí roky v kulturních a mediálních sférách, více než dvacet let pracoval jako kulturní redaktor či editor v novinách. Kromě psaní tam také začal v roce 2002 fotit, a od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresba světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval desítky samostatných výstav po celé naší republice i na Slovensku.

Během posledních dvanácti let vystavoval například v Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci, Třebíči nebo Přerově, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou) i divadlech (Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Divadlo Šumperk).

Mezi úspěšné výstavy patřily i společné prezentace s Evou Pilarovou v holešovském zámku nebo Janem Levorou na hradě Křivoklát. I když Eva Pilarová byla vynikající zpěvačka a Jan Levora je vyhledávaný překladatel japonské beletrie, oba jsou autory zajímavých fotografií a společnou spolupráci si Robert Rohál velice cení.

zamek trest foto2

Robert Rohál se zabývá výhradně černobílou fotografií. Jde o fotografie přenesené na plátno, díky čemuž vypadá finální výsledek mnohem zajímavější, plastičtější. Drsnější struktura plátna dodá podle autora fotografií něco navíc. Vstup na výstavu NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ je zdarma.

„V patek 5. května, přesně v 11 hod, jsme zahájili společně s autorem Robertem Rohálem krásnou výstavu s názvem Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní, která zapadla do našich designových prostor tak, jako by byla stvořená přímo pro nás. Je mi velkou ctí, že naši hosté hotelu, ale i místní obyvatele Třeště, Telče a okolí budou mít moznost cele tři měsíce tuto unikátní výstavu navštívit, a přitom ochutnat speciality naší kuchyně nebo jen tak usednout do našeho ušáku v hale a při dobré kávě či sklence vína si mohou navnímat všechny zachycené momenty známých osobnosti foťákem Roberta Rohála. Mimochodem, dnes jako první skupina přijela až z Velké Británie na konferenci a už obdivuje fotoobrazy, což mě těší,“ říká ředitelka zámku Pavla Pěkná.

zamek trest foto3

Zdroj foto: Robert Rohál a Vladan Vavruša

Více informací: https://www.zamek-trest.cz/cs/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V talk show Marka Ebena Na plovárně zazářila i harfistka Jana Boušková

na plovarne200Zatímco některé televizní talk show upadají do stereotypu a pozvolné nudy, pořad Na plovárně, ačkoliv už působí na obrazovce od roku 1998, si drží fazónu a úroveň. Může za to jednak skutečnost, že je tato talk show podepřena jednak osobou hos...


Literatura

„Knihovna diskutuje se zaměřuje na knihy, které jsou v naší knihovně populární,“ říká její „máma“ Květa Strejčková

knihovna diskutuje 200Knížek není nikdy dost, říkají ti, kterým se písmenka vtiskla pod kůži a čtení je pro ně droga. Jak si ale vybrat. Přeplněné pulty a police v knihkupectvích, spousta PR článků, upoutávek, ale doporučení poskrovnu. Přitom na d...

Divadlo

Citové vzplanutí a herecký koncert Hany Maciuchové v Branickém divadle


maciuch 200Zamilovat se lze v jakémkoli věku. A láska může být opětovaná! To je asi největší poselství monodramatu francouzské autorky Noelle Chatelet Žena Vlčí mák. Představení, které uvedlo Branické divadlo, je hereckým koncertem Hany Maciuchové.

Film

Co se stane, když se na JEDNÉ svatbě setkají DVĚ nevěsty?
dve nevesty a jedna svatba 200Marie je typická městská singl. V práci s jí daří víc než dobře - je úspěšná televizní moderátorka a to, co dělá, miluje, v soukromí však moc úspěchů nezaznamenává. Ve vztazích má totiž absolutně nezávidění...