Karavany, ekonomické bydlení i vaření. Hobby láká kutily do Budějovic

  12:34
Jubilejní třicátý ročník čeká výstavu Hobby, na níž se potkají kutilové ze všech koutů republiky. Od čtvrtka do neděle českobudějovické výstaviště obsadí davy lidí, aby si prohlédly nejnovější trendy v oblasti zahrádkářství, výbavy domu či dílen. Letos Hobby navíc doplní první ročník národního potravinářského veletrhu Czech Food Expo.

Na výstavišti Hobby si návštěvníci prohlédnou nejnovější trendy v oblasti zahrádkářství, výbavy domu či dílen. | foto: Petr Lundák, MF DNES

„Chceme reagovat na stále větší požadavky ze strany návštěvníků a vystavovatelů. Pro veletrh Země živitelka připravujeme spoustu témat okolo zemědělství, lesnictví a pochopitelně potravinářství, ale v takovém rozsahu akce nám řada témat zaniká, proto pořádáme i tuto akci,“ vysvětluje předseda představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmír Severin s tím, že novinky se účastní okolo 80 výrobců.

Na Hobby dorazí okolo 230 vystavovatelů z celého Česka, veletrh návštěvníkům nabídne dvě hlavní témata. „Prvním jsou stále více populární karavany, lidé si prohlédnou řadu obytných vozů včetně jejich příslušenství. Dalším tématem je ekonomické a ekologické bydlení, které se týká hlavně dřevostaveb a modulových domů. Dotkneme se také témat fotovoltaiky, tepelných čerpadel a dalších obnovitelných zdrojů,“ připomíná obchodní ředitel výstaviště Jan Kuběna.

Pořadatelé si připravili také několik novinek, jednou z nich je víkendová Truck show v pavilonu T2, kde si lidé vyzkouší ovládání rádiem řízených modelů kamionů a zemědělské techniky. „Další nová témata jsou Hobby Rallye, myslivost v pavilonu H a také jsme pro děti nachystali Hobby dětský svět s fotokoutky, malováním na obličej nebo různými skákadly,“ doplňuje Kuběna.

Budějovické výstaviště čekají změny, přibudou nové festivaly i hotel

V sobotu navíc dorazí Josef Libický známý z televizního pořadu Libovky Pepy Libického, který přiveze karavan přestavěný na dílnu. „Bude vyzývat lidi z publika, kteří si budou moci za jimi zvolenou cenu pořídit kusy starého, ale funkčního nábytku. Vybrané peníze půjdou na dětské domovy, kde by chtěl vytvořit malé dílny pro potenciální kutily z těchto domovů,“ přibližuje mluvčí výstaviště Michaela Čeňková.

Premiérový ročník veletrhu Czech Food Expo pořádá budějovické výstaviště s ministerstvem zemědělství a Státním zemědělským intervenčním fondem. Jeho centrum bude v pavilonu T1, kde se návštěvníci setkají s potravinami z jedenácti českých krajů. Na podobě programu se podílí také organizátor Gastrofestu Vladimír Tůma.

„Měl by být hlavně inspirativní, na místě budou kuchaři, kteří procestovali svět. Ve čtvrtek se zaměříme na porovnání české kuchyně s tou světovou, v pátek se budeme věnovat práci s rybami z jihočeských vod. Sobotní den doplní Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci a tématem budou jídla ze statků. Neděli doplní pokrmy z jihočeských zámků,“ jmenuje Tůma hlavní body veletrhu.

Podle Severina se díky Czech Food Expo budou moci ukázat vystavovatelé, kteří by se na Zemi živitelku neměli šanci dostat. „Chceme jim pomoci i tím, že na Hobby očekáváme návštěvnost až 40 tisíc lidí. Ti se tak zároveň mohou podívat i na produkty domácích potravinářů,“ říká Severin.

Vstupenka v internetovém předprodeji vyjde na sto korun a platí pro obě akce zároveň. Na místě bude za 130 korun.