Komorní hůrku pokryl vzácný vstavač kukačka. Orchideje je třeba spočítat

  14:00
Komorní hůrka u Františkových Lázní, jedna z nejmladších sopek ve střední Evropě, bude svědkem dalšího jedinečného představení. V těchto dnech se odívá do sytých barev květů orchideje vstavače kukačky. Letos se tu už potřetí koná sčítání vykvétajících klenotů přírody za pomoci veřejnosti.

Vstavače kukačku, rostlinu roku 2021, botanici pravidelně sčítají. Roste na několika místech regionu. | foto: Jiří Brabec, Muzeum Cheb

„Na jedné z nejznámějších lokalit tohoto druhu v České republice se sčítání koná v pátek 12. května v době od 12 do 17 hodin. Pokud se k nám někdo bude chtít přidat, stačí přijít kdykoli v určeném časovém rozmezí. Můžete se těšit na povídání o Komorní hůrce a zdejší populaci této zajímavé orchideje,“ zve na Komorní hůrku botanik Muzea Cheb Jiří Brabec.

Každý, kdo přijde, dostane svou část jámy, v níž kvetoucí orchideje spočítá. „Letos jsou kukačky opravdu krásně vzrostlé. Jaro je poměrně vlhké, orchideje nádherně kvetou, právě teď jsou v optimální kondici. Bude to zážitek,“ láká veřejnost botanik.

Květy se počítají od roku 1995

Květy kukaček se pyšní temně růžovou barvou, občas se mezi nimi ale ukáže i květenství bílé nebo se světlejšími tóny růžové. „Bílých je poskrovnu, ale každý rok zde nějaká bílá kukačka rozkvete. Stává se, že se objeví i rostlina, která nese květy několika barev. Na Komorní hůrce se ovšem objevují většinou ty tmavé,“ říká Jiří Brabec.

Kvetoucí kukačky na Komorní hůrce začal sčítat kantor chebského gymnázia Karel Martínek spolu se svými studenty v roce 1995.

„Od té doby máme téměř souvislou řadu údajů. V loňském roce padl rekord pro zdejší lokalitu. Našli jsme zde přes pět tisíc kvetoucích exemplářů. Možná se i letos dostaneme na nějaká zajímavá čísla,“ doufá botanik Brabec.

Na Chebsku jsou tři lokality

Připomíná, že orchidej kukačka v minulosti bývala hojným druhem, a proto nepatřila k příliš sledovaným rostlinám.

„Máme věrohodné informace jen o jedenačtyřiceti historických lokalitách. Z nich se kukačky v posledních deseti letech objevují pouze na osmi,“ uvádí botanik.

Poznamenal, že k radikálnímu úbytku počtu a velikosti populací začalo docházet v druhé polovině 20. století zejména v důsledku změn ve způsobu obhospodařování krajiny. Situace se ale začíná lepšit. Chebsko v současné době hostí tři lokality, které patří mezi dvacet nejbohatších v celé České republice. Všechny lokality odborníci pravidelně sledují.

Buďte opatrní, ať je nepošlapete

Vedle Komorní hůrky se významná lokalita nachází u Těšova. Pravidelně je sledována už dvacet let a například v roce 2020 zde kvetlo více než 5,5 tisíce kukaček. Bohatá populace orchidejí se nachází rovněž na severním úpatí Dyleňského lesa.

Kvetoucí kukačky budou Komorní hůrku zdobit ještě několik následujících dnů. Odborníci však vyzývají k opatrnosti. „Prosím všechny, aby se v jámě pohybovali s rozumem. Některé rostliny jsou velmi malé a neopatrní návštěvníci každoročně mnoho vzrůstajících vstavačů pošlapou,“ doplňuje Jiří Brabec.