metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 21 °C

Neděle 5. května 2024. Svátek má Klaudie

Deník Metro hodnotí další pokračování filmu. Zběsilí už podesáté a asi i skoro naposled

  6:08
Premiéra desátého dílu Rychle a zběsile se kvapem blíží. Který předchozí snímek je nejzdařilejší?

Další 1 fotografie v galerii
Ani ten nejrychlejší řidič na světě nedokáže ujet před minulostí. Zjistí to i drsňáky Dominic Toretto (Vin Diesel) | foto: CINEMART

Deváté filmové pokračování z akční automobilové série Rychle a zběsile byl jeden z nejpitomějších filmů roku 2021. V desátém díle, který má být jednou ze dvou částí velkolepého finále celé ságy, nás opět čeká návrat starých hrdinů, ale i pověstné machrování hlavního hrdiny v podání herce Vina Diesela. Zda se film povedl, se uvidí příští čtvrtek. Zatím se pojďme společně zamyslet, který dosud uvedený díl série je podle nás i většiny fanoušků ten nejlepší. A na který by naopak většina diváků nejraději zapomněla?

Rychle a zběsile: Tokijská jízda (2006)
Za nejhorší díl série je všeobecně považovaná trojka s podtitulem Tokijská jízda (v originále Tokyo Drift). Ironií je, že film režíroval Justin Lin, který o pár let později nakopl tuhle sérii k současnému úspěchu. Příčiny se hledají lehko. Jednou z těch nejzásadnější byly nevýrazné postavy a, nepočítáme-li závěr snímku, absence Vina Diesela. A taky se tu nezávodí, ale driftuje. Na tomhle snímku je do dneška zajímavá jediná věc. Že jej má z nějakého důvodu v oblibě režisérský mág Christopher Nolan.

Dvojka a devítka (2003 a 2021)
Na stejnou úroveň lze podle mě i velké části fandů postavit druhý a devátý díl série. Zatímco dvojka byla levnou nástavbou v současnosti již kultovního prvního dílu s Dieselem a Paulem Walkerem v hlavních rolích, ve které si zahrál už jen druhý jmenovaný, devítka přišla s otravnou rodinnou historií. A také se na výsledném filmu negativně projevilo zbytnělé Dieselovo ego, kvůli kterému se coby hlavní hvězda a producent ságy odstřihl od dlouholetých spolupracovníků. Z jeho postavy Dominica Toretta a jeho „rodiny“ se stali superhrdinové, kterým se během celého filmu nemůže nic stát. Rychle a zběsile nikdy nebylo tak ukecané jako v tomhle díle. A přitom tak vyprázdněné.

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (2019)
Dvojice postav z původní série – Hobbs (Dwayne Johnson) a Shaw (Jason Statham) – fanoušky bavila natolik, že před pár lety vyfasovala vlastní snímek. Šlo o sympatické béčko, jehož děj se vám po pár týdnech vykouří z hlavy. Jako alternativa o dva roky starší osmičky (Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw stojí stranou) ale fungoval výborně.

Rychle a zběsile 8 (2017) a Rychlí a zběsilí (2009)
Osmičku lze, stejně jako čtyřku, označit za dobrý film. Zatímco osmý díl přinesl parádní vězeňskou bitku, v níž v této sérii kvůli tvůrčím neshodám vůbec naposledy exceluje Johnson, rádoby zlého Diesela nebo honičku aut s ponorkou. Bylo tu vše, co mají fandové série tak rádi. Rychlá auta, hezké holky, hlasité exploze, zlámané končetiny záporáků i řízné kultovní hlášky.

Film Rychlí a zběsilí, tedy čtyřka, která má podobné kvality jako osmička, je považován za jeden z nejdůležitějších z celé série. Znamenal totiž pro sérii restart, návrat původních hrdinů a posun směrem k velkolepé akci. Režisér Justin Lin, který natočil trojku, čtyřku, pětku, šestku a devítku, se tehdy teprve rozjížděl. Finále snímku se mu proto příliš nepovedlo. Co naopak šlapalo na výbornou, byla kombinace oblíbených prvků z prvního dílu a zběsilých bitek, jak je známe z novějších pokračování.

Rychle a zběsile 7 (2015)
Pětka, šestka a sedmička spolu pohromadě fungují jako perfektně šlapající macatá akční trilogie. Posledně jmenovaný film měl obrovskou návštěvnost, a to z velké části proto, že šlo o rozlučku se zesnulým hercem Paulem Walkerem. Jeho skon roli překvapivě nijak nezkrátil. Naopak tu nafasoval druhou hlavní dějovou linii a skvěle vypadající bitky. Stalo se tak i díky trikovým kouzelníkům, kteří Walkerovu tvář naklíčovali v pár nedotočených scénách na obličej jeho bratra.

Rychle a zběsile (2001)
Bronzovou příčku má v našem žebříčku první díl série. V něm se tvůrci ještě uchylovali ke kopírování Bodu zlomu z roku 1991 a nesnažili se tvořit bláznivý mix Avengers a špionážních naháněček. Rychle a zběsile se stalo kultovním filmem. Jakýmsi dárkem, který fandové aut dostali předčasně pod stromeček v době, kdy tuning nebyl profláknutým pojmem. Režisér Rob Cohen tu divákům přinesl pěknou řádku památných momentů, jež tvůrci dalších pokračování do dneška kopírují.

Šestka a pětka (2011 a 2013)
Série Rychle a zběsile zažila neuvěřitelný vývoj. Z obyčejné kriminálky s partičkou zlodějíčků v černých sporťácích se dostala do výšin, které mohou stylem a tržbami konkurovat třeba již zmiňovaným marvelovkám.

Druhé místo v našem žebříčku zaujímá šestý díl a pátý stojí na vršku pomyslné bedny. Zatímco šestka přinesla spoustu skvělé akce včetně ikonické závěrečné scény s nekonečnou ranvejí a návratu Letty (Michelle Rodriguez), pětku lze považovat za jednoho z nejlepších zástupců žánru heist filmů, jaké byly kdy natočeny. Je tu vše, co si lze přát. Naháněčka vlaku, pěstní souboj titánů Doma a Hobbse, útěk přes střechy či závěrečná scéna s trezorem. Na ni budou mimochodem navazovat i tvůrci desátého pokračování.

Milovníci jedničky budou na pokračování vždy trochu nadávat. Tuning a pouliční závody už v novějších pokračováních nikdy nedostanou takový prostor jako právě v prvním díle. Kvality pátého dílu se však podle většinové divácké obce nejspíš již nepodaří překonat. A já s tímto názorem do puntíku souhlasím.

Autoři: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Hosté sem chodívali v kravatách. Teď se tu najedí domácí i zahraniční teplákáči

PRAHA? AHA!
vydáno 5. května 2024  11:32

Dříve tu šustívaly pětitisícovky a číšníci se pohybovali po place neslyšně. Na „zlatou éru“ gastronomie a nápojů už zbyly jen vzpomínky.  celý článek

Před 38 lety jela vlakem do Sovětského svazu. Z Černobylu unikal zhoubný mrak

vydáno 4. května 2024  15:29

Čtenáři deníku Metro jsou skvělí. Na naši výzvu, aby přispěli svými vzpomínkami na dny, kdy explodoval Černobyl, nám přišly desítky silných, sugestivních...  celý článek

Zvíře, hrdina, zabiják. Belmondo i Pitt. Filmoví kaskadéři vypadají všelijak

vydáno 4. května 2024  8:49

Režisér David Leitch natočil poctu kaskadérskému řemeslu a všem, kteří se mu věnují. Není první ani poslední, kdo se podíval do zákulisí nebezpečné...  celý článek

Válka se nikdy nemění. Seriálový hit jménem Fallout navždy zvedl laťku herním adaptacím

Strážce streamu
vydáno 3. května 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Proč byste měli i jako pařením her nepolíbení jedinci věnovat pozornost televizní adaptaci jednoho z nejvýznamnějších značek videoherního průmyslu? Tuhle...  celý článek