Hlavní obsah

Knihkupec brzdí nadšení nad nulovou daní. Knihy nezlevní, myslí si

Foto: Photomann7, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda oznámila, že snižuje DPH na knihy z 10 procent na nulu. Není ovšem jisté, jestli to knihy na pultech zlevní.

Článek

Lepší dárek si knihkupci a nakladatelé v první den veletrhu Svět knihy asi ani nemohli přát. Vláda po poledni oznámila, že knihy budou mít nově nulovou daň z přidané hodnoty. Jde o jedinou výjimku, kterou ministři v balíku změn a úspor představili.

„Vzdělaná společnost je předpokladem pro prosperitu země, která je navíc vždy odolnější také vůči dezinformacím. Nejen proto jsme v TOP 09 považovali za důležité takto knižní průmysl podpořit,“ uvedla na vládní tiskové konferenci Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně strany.

„Nulová DPH na knihy byla naším dlouhodobým cílem,“ pochválil kabinet vzápětí Martin Vopěnka, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Dodal, že to nakladatelům pomůže vydávat i nadále náročnější literaturu nebo odborné knihy.

„Zároveň je to skvělá zpráva pro české čtenáře a zejména rodiče. Knihy totiž určitě zlevní, což je obzvláště důležité u dětských knih, které musí zůstat dostupné i v těchto náročných dobách,“ uvedl Vopěnka pro SZ Byznys.

Ředitel Euromedia Group, do jejichž portfolia patří také síť knihkupectví Luxor, říká, že krok vlády bere jako pozitivní signál. Řada lidí z oboru se totiž obávala, že knihy čeká naopak zvýšení DPH.

„Jsem rád, že jsme správně vysvětlili veřejnosti i politikům, že zvýšení DPH by znamenalo poškození už tak narušeného trhu, a v důsledku toho i zhoršení čtenářské gramotnosti. To by se celé společnosti rozhodně nevyplatilo,“ uvedl Antonín Kočí, ředitel Euromedia Group.

„Polygrafický průmysl teď zažíval kvůli drahým energiím, drahému papíru a fluktuaci v poptávce velmi těžké období, nové vládní opatření tak vyvolává naději, že se zlevněním přijde vyšší poptávka po knihách a oživení polygrafického trhu,“ věří také výkonný ředitel Papíren Brno Miroslav Konečný.

„Tato zpráva je extrémně silným signálem, že je pro naši společnost důležitá vzdělanost a kulturní prostředí,“ chválí vládu také marketingový ředitel Knih Dobrovský Adam Pýcha.

Zlevní v Česku knihy?

Jenže to, zda se čtenáři nižších cenovek skutečně dočkají, není jisté. Například právě Adam Pýcha se domnívá, že takový krok spíše zbrzdí zdražování.

„Zlevnění knih bych nyní určitě neočekával. Knižní trh bojuje s obrovským zvýšením nákladů a razantním snižování marží. Nulové DPH ovšem bude mít pozitivní vliv na probíhající zvyšování cen knih, které by se mělo zastavit. Zároveň to je uklidňující a povzbuzující signál pro celý trh,“ řekl Adam Pýcha Seznam Zprávám.

A podobně mluví také šéf nakladatelství Argo Milan Gelnar. I on upozorňuje, že kvůli drahým vstupům tiskárenského průmyslu jsou ceny knih velmi napjaté. „Prodeje  od ledna 2023 výrazně zpomalily. Cenový pokles ovšem pravděpodobně nenastane, protože se vzhledem k dalším vládním opatřením dá očekávat spíše setrvalý propad tržeb a budeme nuceni vydávat knihy v ještě nižších nákladech než doposud. Tj. budeme rozpočítávat fixní náklady do menšího množství výtisků,“ uvedl.

Naopak šéf Albatros Media, největšího nakladatelství v zemi, Václav Kadlec říká jednoznačně: „Snížení DPH určitě promítneme do ceny našich knih.“

Pro srovnání – vláda naopak o dva procentní body zvýšila DPH na vstupné na kulturní akce. Nově bude ve snížené 12procentní sazbě.

„Kulturní akce mají stejný přínos pro společnost jako například vydávání literatury s 0% DPH. Nevidím tam velký rozdíl mezi kulturní aktivitou, koncertem, divadlem, knihou. Pokud usilujeme o život v kulturní a kultivované společnosti, měli bychom dbát na to, aby pořádání kulturních aktivit mělo co nejméně překážek,“ neskrývá rozčarování například David Gaydečka, pořadatel koncertů a festivalů.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

Reklama

Doporučované