Hannah Ng Eva Fu

a 11. 5. 2023

Komunistická strana Číny (KS Číny) zesílila represe vůči všem náboženstvím a podle amerických představitelů pro náboženskou svobodu označuje věřící za lidi „napadené myšlenkovými viry“.

„Nemilosrdně pronásledují náboženské skupiny, včetně ujgurských muslimů, tibetských buddhistů, křesťanů, praktikujících Falun Gongu,“ uvedl v rozhovoru pro naše sesterské médium, televizi NTD, Nury Turkel, předseda americké Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu (USCIRF) a dodal, že situace v oblasti lidských práv a náboženské svobody v Číně se „od loňského roku výrazně zhoršila“.

Nury Turkel, místopředseda americké Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu, hovoří na virtuálním slyšení o porušování náboženské svobody v Číně 14. prosince 2022. (USCIRF/screenshot via NTD)

Turkel, který vystoupil v televizi 1. května poté, co USCIRF zveřejnila svou výroční zprávu pro rok 2023 (pdf), uvedl, že zhoršování situace se projevuje několika způsoby, včetně sinizace náboženství a „povyšování náboženských praktik jednotlivců na úroveň národní bezpečnosti“.

„Čínská vláda veřejně, otevřeně označuje věřící lidi za jakési lidi s duševní chorobou, kteří byli napadeni myšlenkovými viry,“ uvedl.

Nárůst pronásledování Falun Gongu

Falun Gong, známý také jako Falun Dafa, je duchovní disciplína zahrnující meditační cvičení a morální učení založené na základních principech pravdivosti, soucitu a snášenlivosti. Tato praxe si v Číně získala popularitu v 90. letech 20. století, přičemž počet jejích přívrženců se v době největší popularity odhaduje na 70 až 100 milionů.

Komunistický režim v obavách, že počet praktikujících představuje hrozbu pro jeho kontrolu, zahájil v roce 1999 rozsáhlou kampaň trvající dodnes zaměřenou na vymýcení této praxe. Podle Informačního centra Falun Dafa byly statisíce z nich během věznění vystaveny mučení.

Zpráva USCIRF uvádí 7 331 případů pronásledování a zatčení stoupenců Falun Gongu, 633 rozsudků odnětí svobody a 72 úmrtí v důsledku pronásledování.

Jedním z přívrženců, kteří zemřeli, je Pchang Sün, třicetiletý rozhlasový moderátor státní televizní sítě v jihozápadní Číně. Byl odsouzen na pět let za rozdávání letáků, které upozorňovaly na  pronásledování praxe. V prosinci, přibližně rok po svém zatčení, zemřel. Na rtech, hrudníku a nohou měl podlitiny a stopy krve.

„Praktikující Falun Gongu jsou vystaveni všem formám mučení, fyzickému týrání, hospitalizacím pod záminkou, že jsou duševně nemocní,“ řekl Turkel a poznamenal, že režim od stoupenců Falun Gongu násilím odebírá orgány. 

Podle něj by mělo čínské vedení dokázat uznat, že věřící lidé ve skutečnosti nejsou hrozbou pro společnost, ale silou, která přispívá ke zdravé společnosti. „Země, které respektují náboženskou svobodu, se přirozeně stávají harmonickou a mírumilovnou společností. Země nebo režim, který náboženskou svobodu potlačuje, vytváří odpor a do jisté míry pokládá základy pro násilné aktivity,“ myslí si Turkel. 

Potlačování demokracie v Hongkongu

Bývalý poslanec Frank Wolf hovoří s poslancem Chrisem Smithem při udělování cen Nadace památníku obětem komunismu, 28. ledna 2019. Jedním z oceněných byl i hongkongský kardinál Joseph Zen. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Bývalý poslanec Frank Wolf, který nyní působí jako komisař USCIRF, upozornil v rozhovoru pro deník The Epoch Times na čínské potlačování demokracie v Hongkongu.

Wolf poukázal na zatčení hongkongského prodemokratického mediálního magnáta Jimmyho Laie. Lai byl odsouzen k pěti letům a devíti měsícům vězení za podvod poté, co byl loni v prosinci usvědčen z porušení smlouvy o pronájmu sídla svých novin. Byl obviněn na základě zákona o národní bezpečnosti, který Peking zavedl v roce 2020.

Komisař rovněž uvedl případ Joshuy Wonga, zakladatele prodemokratické strany Demosisto. Tento mladý aktivista byl od roku 2018 mnohokrát odsouzen a uvězněn na základě nejrůznějších obvinění. V říjnu 2019 byl mladík zatčen za účast na „nepovoleném“ protestu proti zákonu. Na začátku března 2022 byl obviněn z podvracení státní moci za účast na neoficiálních opozičních primárkách před volbami do Legislativní rady v roce 2020.

Naposledy byl 17. dubna odsouzen ke třem měsícům vězení za zveřejnění totožnosti policisty, který během protivládních protestů v roce 2019 zastřelil neozbrojeného protestujícího.

Wolf hovořil také o bývalém hongkongském biskupovi kardinálu Josephu Zenovi. Katolický kardinál byl loni zatčen a shledán vinným kvůli fondu na pomoc pro-demokratickým demonstrantům. Hongkongské úřady „stíhaly devadesátiletého kardinála Zena. A kdyby ho poslaly do vězení, pravděpodobně by to byl téměř rozsudek smrti,“ řekl Wolf listu The Epoch Times.

Přestaňte lobbovat ve prospěch Číny

Ve výroční zprávě USCIRF se uvádí, že „čínská vláda a státem vlastněné subjekty, jako je společnost Hikvision, obviněná ze spoluúčasti na represích v ujgurské oblasti známé jako Sin-ťiang, najaly bývalé americké úředníky a bývalé členy Kongresu, aby v jejich prospěch lobbovali a podkopávali tak náboženskou svobodu a související lidská práva v Číně“.

Jedním z příkladů je bývalá senátorka Barbara Boxerová, která se v roce 2021 zaregistrovala k lobbování pro čínskou firmu, ale několik hodin poté, co její registraci zveřejnila média, se rozhodla registraci zrušit.

Podle Wolfova názoru je taková praxe nepřijatelná. „Nemůžete mít lobbisty a právní firmy, které zastupují Čínu, když páchá genocidu, když odebírá orgány stoupencům Falun Gongu, když zatýká katolické biskupy, katolické kardinály, když doslova ničí demokracii v Hongkongu, když krade naše obchodní tajemství,“ řekl komisař.

„Nelze přehlížet to, co se děje v katolické církvi, protestantské církvi, u disidentů hájících lidská práva, u ujgurských muslimů, Tibeťanů, Falun Gongu a obyvatel Hongkongu a potenciálně i obyvatel Tchaj-wanu. Proto je nyní na čase, aby Kongres a administrativa přijaly zákon, který by tuto činnost zakázal,“ komentoval bývalý politik. 

Mezinárodní spolupráce

Turkel vyzývá vládu USA, aby „uplatnila všechny nástroje, které máme v našem souboru k dispozici, a rozšířila sankce na čínské subjekty a úředníky, kteří jsou odpovědní za porušování lidských práv“.

Patří sem oddělení komunistické strany zvané United Front Work, které pracuje na „neutralizaci“ potenciální opozice vůči režimu mezi čínskými krajany v zahraničí, a také aparát veřejné bezpečnosti a státní bezpečnosti.

Zpráva USCIRF rovněž naléhá na společné úsilí podobně smýšlejících vlád, spojenců a partnerů o zřízení vyšetřovací komise OSN, která by se zabývala pokračujícím zhoršováním náboženského pronásledování v Číně.

„Chtěli bychom také, aby se americká vláda spolu se spojenci a partnery zabývala nadnárodními represemi Komunistické strany Číny, [které] vyvíjejí zhoubné aktivity na území Spojených států a Evropy,“ uvedl Turkel s odkazem na desítky utajovaných policejních stanic, které byly podle zprávy Safeguard Defenders z roku 2022 zřízeny speciálně za účelem umlčení kritiků komunistického režimu.

anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...