Prvním opylovačem mezi obojživelníky může být brazilská žabka

Hmyz opylující květiny přijde nám, lidem, zcela v pořádku. Kolibříky – ptačí opylovače – jsme objevili již dávno. Ani u zvědavých kaloňů nás podobná služba květeně nepřekvapí. Ale že by se takovou aktivitou zabývaly zrovna žáby?

Základním předpokladem pro opylování rostlin živočichy je jejich závislost na sladkém nektaru – a neustálá potřeba strkat sosák (nos či tlamku) do nitra květin. Jedná se o oboustranně výhodný obchod. Opylovač s poměrně malým úsilím získává energeticky bohatou potravu, rostlina zase skvělou příležitost vyměnit své pohlavní buňky s jinou, často prostorově velmi vzdálenou. Obvyklá „chlupatost“ těl opylovačů, ať už jde o opravdovou srst či chloupky na těle hmyzu, usnadňuje zachycení pylových zrn.

včela na květu
Na tohoto opylovače jsme zvyklí… | Foto: Pixabay.com

Taková zvláštní včela…

Obojživelníci obvykle nenacházejí zálibu ve sladké šťávě a jejich kůže je poměrně hladká. Pro účel opylování proto nejsou ideálními adepty. Ale jak už to tak v přírodě bývá, v téměř každé živočišné skupině se nalezne „výtržník“, který se obrátí zcela jiným směrem. A nad svými příbuznými tím získá výhodu. Zatímco většina žabek a čolků lapá hmyz a drobné živočichy, drobné brazilské rosničce s vědeckým jméněm Xenohyla truncata zachutnal nektar. Rosnička hranatá, jak zní celý český název tohoto obojživelníka, byla popsána teprve v roce 1959. A teprve nyní u tohoto druhu zaznamenali vědci chování, které konvenční opylování rostlin nápadně připomíná. Dva jedinci rosniček byli spatřeni, kterak sají nektar s hlavou hluboce ponořenou do kalicha bílých květů brazilského ovocného stromu Cordia taguahyensis. Poté, co voňavou nádobku s nektarem opustili, ulpěla jim na těle zrníčka pylu, která mlsné žabky roznesly k jiným květům v pralese.

Rufous hummingbird at Seedskadee National Wildlife Refuge | Flickr
…tento už nám, pravda, připadá poněkud exotický. | Zdroj: USFWS Mountain-Prairie, Flickr.com – CC BY

Světová novinka

V dokumentovaném případě se patrně jedná o vůbec první doložené opylování květin obojživelníky. Hlavní autor publikované studie, Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira, uvedl pro Live Science, že jedinci žab z květů vylézali obaleni pylem, aniž by poškodili jejich strukturu. Zkoumané rosničky běžně loví hmyz a nejsou proto adaptované výhradně k pojídání nektaru. V celé Brazílii je navíc X. truncata jediným druhem žab, který si jídelníček obohacuje částmi rostlin.

Pozorování opylovacího chování u žab je v živočišné říši prozatím horkou novinkou a bude nutné jej podložit dalšími důkazy.

Kdo ví… třeba jednoho dne zjistíme, že si co květů rády zalezou i naše české rosničky zelené. Nechme se překvapit.

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2352249623000101?via%3Dihub, www.livescience.com

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..