Na každé dítě šest tisíc, lákali lidovci v Brně voliče. Zůstává jen u slibů

  6:12
Pomoct rodinám „dobít baterky“ a také přihodit každé z nich šest tisíc na kroužky pro děti – takový byl hlavní slib uskupení Lidovci a Starostové v Brně před loňskými komunálními volbami. Od nich už uběhlo více než půl roku, ale o tomto závazku, který jim napomohl k nejvyššímu volebnímu výsledku KDU-ČSL od roku 1990, není vidu ani slechu.

Lidovecký lídr Petr Hladík ve volební kampani tvrdil, že vouchery na kroužky pro děti jsou pro něj prioritou čísla jedna. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Lidovecký lídr a nyní ministr životního prostředí Petr Hladík v kampani dokonce poukázky, nebo též vouchery, které by vyšly městskou kasu až na 300 milionů, označil za svou první věc, kterou by udělal, kdyby se stal primátorem.

Na každé dítě dáme šest tisíc, slibuje lídr lidovců a STAN v Brně

Tím sice není, lidovci však zůstali součástí vedení Brna a slib se po mírné úpravě dostal i do programového prohlášení nové rady. Zůstalo jen u něho.

„Rodičovské vouchery jsou a zůstávají jednou z hlavních priorit lidoveckého programu. Aktuálně finalizujeme výstupy z pracovní skupiny, které konzultujeme v rámci vedení Brna,“ sdělil MF DNES lidovecký radní Filip Chvátal, jenž má na starosti právě rodinnou politiku.

Jeho vyjádření pochází už z konce března, ovšem ani nyní v květnu není situace o moc jasnější. Sice ve středu porada vedení projednala materiál týkající se poukázek, podle informací MF DNES ovšem neobsahoval žádné detaily fungování celého systému ani neříká, kdo přesně bude mít na tuto finanční podporu nárok.

Spousta otázek je stále nezodpovězená

V programovém prohlášení brněnské rady se píše, že podpora bude čtyři tisíce korun na jedno dítě pro rodiny, jejichž roční příjem nepřesáhne milion korun. Chvátal teď ovšem hovoří o tom, že poslední podmínka s limitem příjmů může nakonec padnout a příspěvek se otevře pro širší okruh rodin.

Ani pravidla, jaké domácnosti budou mít na příspěvek nárok, tak nejsou zcela vyjasněna. A pravděpodobnost, že by se povedlo celý systém rozjet od příštího školního roku, významně klesá.

Politici ve středu jednali pouze o tom, zda systém kontroly nároku na podporu by měla pro Brno řešit najatá externí firma, nebo přímo magistrát. Jenže i tohle má poměrně výrazné zádrhele.

Pro koaliční hnutí ANO je nepřijatelné, aby se kvůli tomuto nápadu najímali noví úředníci, což by při jeho realizaci bylo potřeba. U externí firmy zase váhá radní ČSSD Jiří Oliva. Neví, jestli má soukromá společnost vůbec právo nahlížet do příjmů domácností. „Otázek mám stále více než odpovědí,“ přiznal.

Hladík věří, že se do září systém zavede

Dotazů, na něž lidovci nedokázali odpovědět, bylo příliš, proto radní téma odložili na jinou schůzi. „V tuto chvíli hledáme to nejvhodnější řešení, jak to celé zadministrovat,“ prohlásila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Čas se ovšem krátí, zanedlouho budou prázdniny a po nich začnou rodiče znovu vybírat kroužky pro své děti. Zatímco Chvátal se ještě stále snaží být optimistou, že se do té doby stihne systém zavést, Oliva je naopak skeptik – i kvůli zákonným lhůtám, které bude třeba dodržet při výběru externí společnosti.

„Vím, že kolegové na této záležitosti pracují, předpokládám, že se to stihne,“ věří i sám autor myšlenky Petr Hladík.

U ledu uvázly i další Hladíkovy plány

Poukázky na kroužky pro děti nejsou jediným slibem či investicí, která není tak rychlá, jak ji původně prezentoval bývalý náměstek a lidovecký lídr Petr Hladík. Podle jeho slibů by Brňané měli už několik měsíců chodit zrekonstruovaným podchodem pod hlavním nádražím. Změny nenastaly, naopak kvůli vysokým nákladům na opravu dosahujícím 50 milionů korun se plán oprav přepracovává. Se zahájením prací se počítá nejdřív příští rok.

Vysoké náklady jsou důvodem, proč se za pochodu mění i projekt na rekonstrukci asfaltových cest na Ústředním hřbitově, za nímž stál také Petr Hladík. Tato investice má podle dřívějších odhadů dosahovat až čtvrt miliardy korun. Město teď ale musí kvůli nesplnění podmínek vrátit dotaci na projekt ve výši zhruba 2,6 milionu. Věří však, že získá podporu na samotné stavební práce.

Navzdory tvrzení na webu města ještě stále nezačala ani stavba sociálně-zdravotního komplexu na Červeném kopci, o němž se mluví minimálně od roku 2018. „Nyní probíhá proces schvalování stavebního povolení, do nějž zasáhly a prodloužily ho majetkoprávní problémy s nájemci zahrádek. Tendr může být Radou města Brna vypsán až po schválení stavebního povolení,“ uvedla za tiskové středisko brněnského magistrátu Zdeňka Obalilová.

Možná už mohla stát i třetí sportovní hala v areálu Vodova, jenže loni město tendr zrušilo. Nyní je znovu vypsaný se stejnými parametry. Kvůli problémům se získáním stavebního povolení se vleče i zahájení stavby sportovního komplexu za Anthroposem a zcela v šuplíku leží plány na novou městskou nemocnici či multifunkční sportoviště za Lužánkami s rychlobruslařským oválem, na něž už se utratily minimálně statisíce korun za zpracování projektu.

„Jedná se o důležité projekty, jež ovlivňují život Brňanů každý den. Za jejich realizaci je zodpovědné současné vedení města Brna. Pevně věřím, že se realizace těchto projektů neprotáhne kvůli šetření finančních prostředků na multifunkční halu,“ reagoval Hladík.

Autor: