Mléko se nestáčí v hypermarketech! I to ukázal Chovatelský den na zemědělské akademii v Hořicích

12. květen 2023 08:46

Představit zemědělství trochu jinak a zblízka, a že to nejsou jen zablácené holínky, vidle a rádiovka na hlavě, měl za úkol Chovatelský den, který na svém školním statku uspořádala Zemědělská akademie a Gymnázium v Hořicích. Pořadatelé počítali s tím, že přijdou stovky návštěvníků, počítali především s malými dětmi. A nemýlili se.

Čtěte také

„Kravičky, koníky a telátka.“ Na své si v Hořicích přišel každý, od malých slečen, Bára s Lucinkou ze druhé třídy jedné z hořických škol se nechaly nejvíc unést zvířátky - pěkně zblízka.

U kluků zase vládla technika, většina z nich mohla vůbec poprvé v životě vyšplhat do kabiny kombajnu a trochu si osahat jeho kabinu. „Zatáčel jsem volantem. A dozvěděl jsem se, že ten kombajn stál 12 milionů. Bylo to hodně vysoké a bylo tam hodně páček a tlačítek. Takový tablet, tam byl. Hodně zajímavé to bylo.

Zemědělská akademie tak do duší malých dětí zasadila semínka, ze kterých možná v budoucnu vyklíčí noví studenti téhle školy.

Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice

A ředitel Stanislav Neuman se ani netajil tím, že i tohle byl jeden z cílů Chovatelského dne. „Samozřejmě, nebudeme zastírat, že je to tak trochu marketing, chceme ukázat, že to zemědělství už dávno není o nějakých holínkách a vidlích a rádiovce na hlavě. Že to jsou moderní stroje a technika. Jak říkám, krásná, byť náročná práce.

Čtěte také

Na školní statek v Hořicích nakonec dorazilo hodně přes tisíc návštěvníků, nejvíce samozřejmě dětí.

„Nejvíce jsme byli překvapeni loni, když jsme dělali první ročník, očekávali jsme nějakých 200 či 300 dětí, a ono jich bylo nakonec 1 200. V tuhle chvíli jsme letos na čísle 1 500 a myslím si, že kapacita areálu je naplněna, říká ředitel hořické Zemědělské akademie Stanislav Neuman.

A co na to děti? Nadchlo je to tak, že by si jednou rády sedly do kombajnu a vydaly se na pole? „Ano!!!

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související