Hlavní obsah

Mexičtí plavci přišli o finanční podporu, peníze vydělávají prodejem plavek

Mexické reprezentantky v synchronizovaném plavání prodávají plavky a ručníky, aby získaly peníze na přípravu na letní olympijské hry v Paříži 2024. K nezvyklému způsobu obstarávání prostředků se uchýlily poté, co jim Národní komise pro tělesnou kulturu a sport (CONADE) přestala poskytovat finanční podporu, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šéfka CONADE Ana Guevaraová v lednu oznámila škrty v rozpočtu v důsledku vzniku takzvané stabilizační komise, kterou stanovila mezinárodní plavecká federace FINA už před rokem kvůli osobě šéfa Mexické plavecké federace (FMN) Kirila Todorova. Funkcionář je vyšetřován kvůli korupci a zpronevěře a pod jeho vedením podle FINA nesplňovala národní federace "standardy dobrého řízení".

CONADE ale stabilizační komisi neuznává a rozhodla se omezit financování sportovců spadajících pod FMN. "Byli jsme informováni, že podpora bude zrušena do té doby, než se politická situace vyřeší. Je to něco, co my jako sportovci nemůžeme ovlivnit, nemůžeme dělat nic," řekla akvabela a účastnice tří olympijských her Nuria Diosdadová.

Konflikt donutil sportovce hledat různé cesty k zaplacení soutěžních výdajů. Skokani do vody například natočili video, v němž žádají o podporu. Jeden z nich, Kevin Berlin, navíc začal prodávat vlastní značku kávy.

FINA mexickým sportovcům vyjádřila podporu a pomůže jim, aby se mohli v létě zúčastnit světového šampionátu v plaveckých sportech v Japonsku. "Prezident FINA (Husajn Al Musallam) nás ve videu ujistil, že si je situace vědom a že můžeme počítat s tím, že FINA zaplatí účast 36 závodníků na světovém šampionátu," uvedla Diosdadová.

V prodeji plavek a ručníků ale bude reprezentace v synchronizovaném plavání pokračovat. "Pokud bude podpora veřejnosti pokračovat a situace se neposune, myslím, že budeme dál prodávat. Abychom měli nepřerušovanou podporu a především abychom byli co nejlépe připraveni na cokoli, do čeho bychom museli v budoucnu investovat," dodala Diosdadová.

Její crowdfundingové akce si všiml i podnikatel Carlos Slim, s jehož pomocí mohl tým odjet na víkendový Světový pohár do Egypta. Slim se ve sportu angažuje dlouhodobě, finančně podporuje tenisty, karatisty nebo lukostřelce, sponzoruje i pilota formule 1 Sergia Péreze.

Reklama

Související témata: