Mezinárodní konference v Terezíně představila projekty, které mají vrátit život do pevnostních měst

12. květen 2023 14:23

Vysoká tráva místo zábradlí na hradbách, tematické naučné stezky nebo využití trámů z rozpadajících se Žižkových kasáren k výzdobě – i tak může za několik let vypadat Terezín. V tom, jak zvelebit pevnost a přilákat víc turistů, získává inspiraci i v zahraničí. Dobré příklady a plány do budoucna zazněly na terezínské konferenci odborníků na péči a využití pevnostních památek v Evropě.

Kromě českých projektů se konference s nápady, jak do svých pevnostních měst vrátit opět život, zúčastnili také zástupci pěti dalších států. Mezi nimi například Wim Debaene z regionální agentury v belgických Antverpách.

„Jeden ze tří týmů pracoval například na digitalizaci pevnostního města Lillo. To vědci a odborníci z univerzity přenesli do virtuální reality. A vytvořili jsme už i první pilotní projekt,“ popisuje.

V aplikaci si lidé mohou prohlédnout pevnost a její podoby od roku 1640 s možným výhledem až do roku 2028.

Další projekt ve městě Herentals zase vrací vodu zpátky do města. „Propojili jsme hradby města a infrastrukturu s tamní řekou. Považuji to za velký úspěch. Stálo to na 300 000 euro a tahle proměna by měla být hotová do konce letošního roku,“ shrnuje Debaene.

Mezinárodní konference v Terezíně představila projekty, které mají vrátit život do pevnostních měst

Díky podkladům z programu na oživení pevnostních měst bude podle historika a vedoucího infocentra Jiřího Hofmana jednodušší projekty realizovat.

„Redesign té turistické infrastruktury tady kolem parkoviště informačního centra, ten bychom co nejdřív rádi realizovali. Také bychom chtěli využít ten generel veřejných prostranství, tedy kudy vést návštěvníky a jak upravovat trasy, které tu jsou,“ vysvětluje Hofman.

„Aby to bylo přívětivější pro občany, kteří tu žijí, a samozřejmě také pro turisty – žijeme tady z turistického ruchu. Obchodní domy ani továrny tu nepostavíme – to nám nedovolí,“ uzavírá tajemník města Róbert Czetmayer.

Spustit audio

Související