Hlavní obsah

Nakladatele a knihkupce nulová daň těší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy o zvýšení DPH na knihy poznamenaly úvod knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy, který probíhá až do neděle na pražském Výstavišti. Poté, co ale vláda v poledne oznámila, že knihy v Česku budou zařazeny do nulové sazby DPH, zavládlo nadšení mezi nakladateli a knihkupci.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Lidé si prohlížejí exponáty na včera otevřeném veletrhu Svět knihy. Jeho účastníci pozitivně přijali záměr vlády zařadit knihy do nulové sazby daně z přidané hodnoty.

Článek

„Pokud to tak skutečně bude, tak z toho mám skvělý pocit. Je to výborná zpráva pro celou českou kulturu,“ řekl Právu ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět. „Děkuji vládě, že se rozhodla zařadit Českou republiku mezi civilizované země a zpřístupnit knihy široké veřejnosti. Nulovou DPH na knihy můžeme nalézt ve Velké Británii, kde je historicky daná, a je to to nejlepší, co můžete pro knižní svět udělat,“ uvedl pro Právo Richard Klíčník z nakladatelství Argo. V současné době mají nulovou sazbu na knihy Irsko, Norsko a Velká Británie.

„Chápeme, že je nutné zvýšit některé příjmové daně včetně například daně ze zisku firem. Jsme ale potěšeni, že nedošlo nejen ke zvýšení DPH na knihy, ale k úplnému osvobození knih od DPH. To povede ke zvýšení kvality života lidí včetně dětí, protože je jasně prokázána souvislost míry čtení a životního úspěchu,“ uvedl pro Právo generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec.

„Nulová sazba DPH na knihy je výbornou zprávou pro všechny jejich milovníky, profesionály i čtenáře. Česká republika je zemí s bohatou knižní tradicí a také zemí čtenářů. Jsem velmi rád, že se do konsolidačního balíčku nulovou sazbu DPH na knihy podařilo po mnohých jednáních prosadit,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

Zlevní knihy?

Není však jisté, že všichni knihkupci a nakladatelé knihy po oznámení nulové sazby DPH zlevní. „Doufáme, že se knihy budou moci zlevnit, ale záleží to na ceně papíru. Takže to nyní nemohu s jistotou říci,“ dodal za Argo Klíčník. „Určitě promítneme snížení DPH do ceny našich knih,“ je naopak přesvědčen ředitel Albatros media Kadlec.

Knihkupci a nakladatelé se obávali úvah ze strany vlády přesunout kulturní akce do základní, jednadvacetiprocentní sazby. Jejich předseda Martin Vopěnka v dubnu kvůli tomu napsal otevřený dopis ministru financí Zbyňku Stanjurovi, kde před tím varoval. I v souvislosti s tím, že Česko usiluje o to, stát se v roce 2026 čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu.

Zvýší-li se DPH na knihy „v době, v níž zajistíte českým nakladatelům z hlediska daní nejhorší podmínky v Evropě, bude to obrovská mezinárodní ostuda, která Českou republiku degraduje mezi země pošlapávající vzdělanost vlastních obyvatel“, napsal Vopěnka.

Vstupenky na kulturní akce podle včerejšího vyjádření vlády zůstaly v nižší, dvanáctiprocentní sazbě, DPH se u nich zvýšilo o dvě procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám