U státních maturit si studenti polepšili v češtině a pohoršili v matematice

foto Člen maturitní komise otevírá zásilku se státními maturitami - ilustrační foto.

Praha - U státních maturit se letos studenti meziročně zlepšili v češtině a angličtině a zhoršili se v matematice. Uvedl to dnes server Lidovky.cz na základě údajů od Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). V češtině se podíl neúspěšných maturantů snížil oproti loňsku asi o třetinu a v angličtině zhruba o polovinu. V obou případech se pohyboval v jednotkách procent. Nejvíce neúspěšných je nadále v matematice, písemnou maturitu nezvládla více než desetina zkoušených.

"Čeština byla zřejmě trošku jednodušší, protože letos bylo neúspěšných prvomaturantů šest procent, zatímco loni 9,4 procenta. V anglickém jazyce bylo neúspěšných 2,9 procenta, loni 6,4 a dlouhodobé průměry jsou 5,6 procenta," řekl serveru šéf Cermatu Miroslav Krejčí.

V matematice byl podíl neúspěšných oproti češtině a angličtině výrazně vyšší a v meziročním srovnání vzrostl. "Podíl neúspěšných maturantů je nyní 12,4 procenta, loni byl deset procent," uvedl Krejčí. Oproti dlouhodobému průměru je ale aktuální podíl neúspěšných maturantů stále asi o sedm procent nižší.

Úroveň obtížnosti písemných maturit není podle Krejčího vysoká. "Kdyby tyto testy dostal letošní deváťák, jsem přesvědčen, že by je na spodní hranici splnil," řekl.

Státní maturita je podle zákona povinná z českého jazyka a literatury, druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem. Zkoušku z angličtiny si letos vybralo podle dřívějších informací Cermatu přes 57.000 maturantů, tedy téměř 80 procent všech lidí, kteří se k maturitním zkouškám hlásili poprvé. Státní část maturit začala na středních školách 2. května a skončila 4. května. Ke společné části maturitní zkoušky se přihlásilo poprvé 71.766 středoškoláků, tedy o 2,4 procenta víc než loni.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 14°C

Celá předpověď