Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Státní koeficient zvýší daň z nemovitosti. Ta může vyjít až na dvojnásobek

Vládní balík, který představily koaliční špičky s cílem ozdravit veřejné finance, zahrnuje také zvýšení daně z nemovitých věcí. Pokud návrh projde beze změn, lidé na dani zaplatí až dvojnásobek toho, co každý rok hradí aktuálně.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

V plánu je zvýšení daně o takzvaný státní koeficient. Ten se nově „přilepí“ ke koeficientu uplatňovanému obcí a výnos z něj poputuje přímo do státního rozpočtu.

Státní koeficient bude mít hodnotu 1. To znamená, že pokud obec dosud měla stanovený místní koeficient o hodnotě 1, daň se pro místní zdvojnásobí. Pokud už daná obec v minulosti koeficient zvyšovala, bude procentuální nárůst nižší. Třeba v takovém Tachově, kde dosud měli koeficient tři, vzroste po připočtení státní jedničky daň o třetinu.

Podle modelového propočtu ministerstva financí v současnosti odvádí na dani z nemovitosti majitel průměrného sedmdesátimetrového bytu v Praze 1 asi
1 700 korun ročně, podle navrhovaných změn by to bylo zhruba 2 500 korun. V Brně stoupne daň za podobně velký byt také dvojnásobně. Jinak to bude u stometrového bytu v Tachově, kde jeho majitel na dani zaplatí zhruba 1 400 korun ročně. Vzhledem k tomu, že aktuálně se zde uplatňuje místní koeficient tři, tak nově daň stoupne o třetinu.

PŘEHLEDNĚ: Jak se změní daně a co vláda seškrtá

Dále vláda navrhuje, aby se daň z nemovitosti od příštího roku valorizovala o inflaci. Toto opatření by mělo začít platit od roku 2025 a jeho smyslem je předejít situaci, kdy uvalovaná daň v průběhu času reálně klesá.

Daň z nemovitosti je podle aktuálních pravidel výhradním příjmem obcí. Stát měl s výběrem daně naopak dokonce výdaje navíc, a to ve výši 1,2 miliardy. Příjmem obecních rozpočtů daň zůstane i po navrhované změně. Do státní kasy přiteče pouze to, co lidé zaplatí na novém státním koeficientu. Podle odhadů resortu financí by to příští rok mohlo být něco přes devět miliard.

Promarněná šance

Podle Davida Eima, místopředsedy společnosti Gepard Finance, měl být stát tvrdší vůči investičním nemovitostem. Ty jsou totiž daněny stejně jako ty, v nichž lidé bydlí. To ale podle Eima zvyšuje už tak vysokou cenu nemovitostí.

Lidé totiž nákupem několikáté nemovitosti vykupují trh, čímž vytvářejí mezi zájemci o koupi nemovitosti konkurenci, která ústí v růst cen. „Důvodem, proč mají lidé další nemovitost, často je, že na ní chtějí vydělat, je to investice. Proto tam vidím potenciál k výrazně vyšší dani,“ vysvětlil Eim.

Se zdaněním nemovitostí, v nichž člověk bydlí, by už byl ale Eim opatrnější. Řada lidí sice růst daně nijak nepocítí, protože nyní je velmi nízká, může ale bolestivě zasáhnout zranitelné skupiny obyvatel.

„Dovedu si představit, že pro někoho, kdo má průměrný až podprůměrný příjem, může i tisícikoruna hrát roli. Takových lidí nebude zrovna málo. To se může týkat i například seniorů,“ upozornil dále expert.

Zároveň se podle Eima dá očekávat, že majitelé nemovitostí, kteří je pronajímají, vyšší daň propíší do ceny nájmu. Zda toho budou zneužívat a nájem nabobtná měsíčně více, než kolik bude ročně stát samotná daň, už podle něj záleží pouze na tom, zda vyšší cenu budou akceptovat nájemníci.

Nákladem navíc bude vyšší daň také pro vlastníky komerčních nemovitostí. Lenka Šindelářová z investičního oddělení realitně-poradenské společnosti společnosti 108 Agency připomněla, že u komerčních nemovitostí daň převádí majitel na nájemce.

„Ti pak budou více tlačeni propisovat tento náklad do ceny svých produktů a služeb,“ upozornila s tím, že některé vlastníky komerčních nemovitostí může vyšší daň přimět k jejich prodeji. „Zvláště takových nemovitostí, které nejsou pronajaté – ať jde o kancelářské, nebo i maloobchodní budovy,“ uzavírá.

Problém pro zemědělce

Daň z nemovitosti se zdaleka nevztahuje pouze na byty nebo rodinné domy. Zasahuje každou nemovitou věc, takže například i zemědělskou půdu či stavby.

Kritikou vůči dani proto nešetří zemědělci. Vyšší zdanění je totiž podle nich v kontextu růstu nákladů v důsledku inflace další rána pod pás.

„Dopady pro nás budou velké. Na dani z nemovitosti totiž odvádíme významné částky, jsme podnik střední velikosti, máme bohatou také živočišnou výrobu, vlastníme proto i velké množství staveb. Celkem jsme do dneška platili zhruba 930 tisíc ročně na dani z nemovitostí. Za pozemky to pak v minulosti vycházelo asi na 700 tisíc. Teď nám hrozí, že zaplatíme až dvojnásobek,“ vypočítal Zbyněk Myšák, ředitel a spolumajitel firmy ZOPOS.

Podle něj tak vláda i v kontextu dalších opatření mířících na zemědělce v podstatě rezignovala na produkci českých potravin. „Logické by bylo vyšší daň propsat do cen potravin. Jejich cenu ale neurčujeme my, ale společný evropský trh. Ten u některých komodit tlačí naopak na jejich zlevnění. Aktuálně je to například cena mléka nebo obilí, kterého je přebytek. V zásadě to celé povede ke snižování podílu českých potravin na pultech obchodů,“ uzavírá Myšák.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...