hnv murr

VŠTE: Dron s termokamerou doplnil výuku a zachraňuje srnčata

Špičkový dron DJI Mavic 3T s termokamerou, který v rámci Národního plánu obnovy pořídila českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) k doplnění výuky o názorné aplikace moderních technologií, najde uplatnění i při záchraně narozených srnčat při jarním sečení luk.

 
„Oslovujeme a hledáme piloty, abychom měli více sil do terénu, protože práce s termokamerou je v něm stěžejní. I proto je pro nás spolupráce s VŠTE a jejími studenty důležitá,“ říká Pavla Benettová, koordinátorka spolku Stop sečení srnčat. Ten letos čeká devátá sezóna v terénu, z toho s drony třetí.

Podle Petra Orose, ředitele Úseku vnějších vztahů VŠTE, jde o výborný způsob, jak propojit charitativní ekologický projekt s výukou a moderními technologie. „Vyzkoušeli jsme si to v roce 2021, ale jen v roli pilotů. Tehdy jsme vlastní dron s termokamerou ještě neměli. Letos to je o to jednodušší,“ vysvětluje.

S bezpilotními leteckými prostředky a jejich využitím se lze na VŠTE seznámit a pracovat nejen při výuce na Katedře dopravy a logistiky, ale i Katedře stavebnictví, při zpracování témat studentských prací či výzkumu.



Dron DJI Mavic 3T představuje nejnovějšího zástupce ve své kategorii. Navržen byl pro pomoc při inspekcích budov, vyhledávání úniků tepla, při hašení požárů a vyhledávání skrytých horkých míst nebo osob, foto: VŠTE.

„Pro zvýšení přesnosti určování polohy je dron vybaven odpojitelnou RTK stanicí. Jedná se o zařízení, které umožňuje zvýšit přesnost určení polohy na úroveň desítek centimetrů. Jde v podstatě o velice přesnou GPS stanici,“ dodává Patrik Gross, vědecký asistent Katedry dopravy a logistiky VŠTE.

Spolek Stop sečení srnčat, sídlící v Českých Budějovicích, spolupracuje se 30 honitbami v jižních Čechách, a k ochraně srnčat se snaží inspirovat další. Sám vlastní čtyři drony s termovizí, pro letošní sezónu se chystá zakoupit pátý s pokročilejší termovizí Mavic 3.

„Zároveň se velmi posunula jednání s ministerstvem zemědělství, která snad již příští rok přinesou jasné výsledky pro preventivní akce na ochranu zvěře v terénu,“ uvedla Pavla Benettová.



Loni spolek právě díky nasazení dronů s termokamerou při 150 výjezdech a více jak tisícovce nalétaných hodin pomohl zachránit na 400 srnčat. Další osmdesátku srnčat našli dobrovolníci při pěších obchůzkách luk.

Mláďata srny rodí, tzv. kladou, v květnu a v červnu. Ta potom ukrývají na loukách ve vysoké trávě, aby se chránila před predátory, než povyrostou a budou schopna před nimi utéct sama. Právě tyto měsíce, kdy se sečou travní porosty, jetel a vojtěška, jsou pro ně nejkritičtější. Geny mláďatům velí se před blížícím nebezpečím přikrčit k zemi a řidič zemědělského stroje nemá šanci je ve vzrostlém porostu vidět. Podle odhadů spolku ročně v Česku zahyne při sečích luk až na 60 tisíc srnčat.
 
Publikováno: 12. 5. 2023 | Počet přečtení: 764