Žlutými petrklíči září celá louka na Vlčí hoře asi pět kilometrů od Černošína. Místní lidé si jedinečné lokality cení.

„Jsme rádi a hrdí na to, že tu takovou louku máme. Významná je tím, že je celá žlutá a nejde o řepku,“ řekl starosta Černošína Vladimír Krejča.

Unikátní lokalita

 U Černošína rostou dva petrklíče. Prvosenka vyšší a prvosenka jarní, která kvete na této louce. Je teplomilnější a na západě Čech je celkem vzácná.

„Takhle rozkvetlá louka, s tak hustou populací květin, jako tady, je celkem unikátní,“ řekl botanik Jiří Brabec. V Česku jsou takhle kvetoucí louky třeba v Bílých Karpatech na Moravě.

Jako před 200 lety

Louka není ale jedinečná jen tím, že zde v hojné míře rostou petrklíče. „Je hlavně druhově bohatá, což se na západě Čech už nevidí. Kromě petrklíčů, je tu i několik druhů orchidejí, třeba stavač osmahlý. A hlavně louka vypadá, jako kdyby se u ní zastavil čas třeba v 19. století,“ uvedl Brabec.

Po válce se začalo hospodařit tak, že louky se přeoraly a opět se zasely trávou. „Tak se snížila druhová rozmanitost, a to se tady nikdy nestalo,“ dodal Brabec.

Pojistka proti vandalům

Místní se ale obávají, že nájezdy návštěvníků by křehkou krásu zničily, a tak přesné umístění louky s petrklíči tají.

Zajímavé je, že ti, kteří květiny na louce vyhrábnou lopatkou ze země a odnesou si je domů, mají smůlu. Petrklíče z Vlčí hory se jinde než tady neujmou a přesazené na zahradu zahynou.

Petrklíč, prvosenka jarní

Rostlina dosahuje výšky až 25 cm. Vyskytuje se v Evropě a Asii. Roste především v teplejších polohách, zejména na prosluněných stráních.

V ČR patří do kategorie vzácnějších až ohrožených rostlin. Lidé z ní vaří čaje, které se používají při léčbě horních a dolních cest dýchacích.

VIDEO: Jak pečovat o jarní květiny v interiéru.

Video
Video se připravuje ...

Jak pečovat o jarní květiny v interiéru. Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
13 fotografií