Libor Dvořák: Rusko a výsledky války

13. květen 2023

Dnešní Rusko žije ve zcela jiné realitě, než jakou zná ze své každodenní praxe moderní západní Evropa počátku 21. století. Tato realita je zcela falešná, snaživě budovaná oficiální propagandou a ze všech sil podporovaná represemi proti těm, kdož by se pokoušeli ji zpochybňovat.

Nejhorší na tom ovšem je, že tato „realita pro vnitřní potřebu“ nepřináší ani státu, ani ekonomice, ani potřebám spolupráce s vyspělým světem, a už vůbec ne tudíž obyvatelstvu nic dobrého. Dnešní ruská pseudorealita navíc ani žádnou válku nepřiznává, a tudíž nemůže počítat ani s případným vítězstvím.

Čtěte také

Výsledky, jichž se Putin za již skoro rok a čtvrt války dopracoval, jsou v dokonalém rozporu s cíli, jež deklaroval v únoru loňského roku: Mezi Ruskem a NATO není žádný nárazník a ruská hranice se zeměmi Aliance se naopak nápadně prodloužila.

Ještě hůř to dopadlo s „denacifikací“ a „demilitarizací“ Ukrajiny. Také ukrajinský vztah k Rusům se mírně řečeno nezlepšil. Ba co víc, na jedince s ruským pasem, ocitnuvšího se v Evropě, je dnes pohlíženo stejně zhnuseně jako na majitele německého ausweisu někdy před osmdesáti lety.

Tento stav se docela jistě nepodaří změnit do roka po skončení války, ba ani do deseti let – dokonce, i když v poloze čistě zákonodárné budou omezení pro ruské občany a ruské podnikatele zrušeny. Něco takového však v tuto chvíli není ani na dohled.

Za novou železnou oponou

Čtěte také

Celý proces se vyvíjí směrem přesně opačným – sankční seznamy se rozšiřují a země, které by rády zaujímaly „pragmatický“ postoj vůči zemi agresora, je stále důrazněji naznačováno, že mezi USA, Evropou, Kanadou, Austrálií či Japonskem na jedné straně a Ruskem na straně druhé si zkrátka budou muset vybrat.

Před sebou Rusové mají v tom lepším případě léta života za novou železnou oponou a ne právě lákavou úlohu čínského surovinového apendixu. Neustálý strach z případného udání. Neméně významné obavy z toho, že Putinův zločinný režim padne a odpovědnost pak dolehne na celý národ…

Libor Dvořák

Alternativou je pak porážka v nevyhlášené válce a změna režimu, která může být doprovázena rozpadem země či občanskou válkou. A k tomu dlouhé trýznivé placení reparací plus ještě delší etapovité rušení západních sankcí. Jiné scénáře před sebou podle analýzy Hlasu Ameriky současné Rusko nemá.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.