Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Česká kapela Vesna se dnes popere o vítězství v Eurovizi. Zpěvačka popsala poslední přípravy

Dívčí skupina Vesna slaví úspěch.
Zdroj: Se souhlasem Vesna
+ Dalších 11 fotografií

Jak dopadne Česko na Eurovizi? Už dnes večer nás čeká finále známé mezinárodní soutěže Eurovision Song Contest. Českou republiku na závěrečném večeru bude reprezentovat skupina Vesna s mezinárodním složením. O přípravách na soutěž a pocitech před finále promluvila pro eXtra.cz zpěvačka a textařka Patricie Kaňok Fuxová.

Soutěž se letos koná v Liverpoolu na severu Anglie. Británie se nabídla namísto loňského vítěze, Ukrajiny, která se hostitelské role musela vzdát kvůli ruské invazi. Finále, do kterého se dostali zástupci 26 zemí, vyjádří poctu Ukrajině, uvedla Evropská vysílací unie, která Eurovizi pořádá.

Mezi deset postupujících interpretů z prvního semifinále se dostala i česká dívčí skupina Vesna, kterou tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka a kromě tří Češek jsou jejími členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka. Zpěvačka Patricie Fuxová před soutěží řekla, že Vesna chce v soutěži reprezentovat slovanství.

Podpora od miliardáře Janečka

Členky kapely samozřejmě postup do finále velmi potěšil. "Máme obrovskou radost z postupu, obzvlášť proto, ze v prvním semifinále bylo podle bookmakerů několik adeptů na vítěze. Jsme rády, že myšlenka naší písničky, která v sobě nese poslání ženské síly, odvahy a postavení se za všechny, kteří zažívají určitý typ nesvobody, oslovila mezinárodní publikum, a věříme v co nejlepší umístění," řekla pro eXtra.cz Fuxová.

Dostat se až do finále znamenalo pro kapelu obrovské úsilí, se kterým jim pomohl známý český mecenáš miliardář Karel Janeček. "Pracuje na tom velký tým několik měsíců. Na této cestě bychom se neobešly bez manželů Karla Janečka a Lilie Khousnoutdinové, kteří Vesnu dlouhodobě podporují. Těší nás, že vedle Strun podzimu a Národního divadla se na cestě ke světovému úspěchu rozhodli podpořit právě nás," uvádí Fuxová.

Jak vyplývá z jejích slov, celý večer, kdy se kapela o svém postupu do finále dozvěděla, prožívaly dívky velmi emotivně. Vystoupení podle Fuxové trénovaly třikrát týdně a největší obavy panovaly ze složité choreografie. Nakonec se však prý pod vedením choreografky sladily, a jak říká zpěvačka, podle reakcí publika to byl skvělý tah. Nezbývá tak než s napětím sledovat, jak finále Eurovize dopadne. Vítěz by měl být známý po dnešní půlnoci.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy