Právě čtete

Rýžové závitky jako svěží svačina na výlety: Zkuste asijské, ale i sladké s jahodami a mangem!

7427  
Sdílet: 

Rýžové závitky jako svěží svačina na výlety: Zkuste asijské, ale i sladké s jahodami a mangem!

Sezona pikniků je konečně tady, a protože v teplém počasí si rádi dopřáváme spíše lehčí varianty pokrmů a nechci trávit v kuchyni dlouhé hodiny, mám pro vás tipy na super rychlé, čerstvé a osvěžující letní závitky. Vejdou se do každého piknikového koše a díky své různorodosti uspokojí chutě úplně všech.

14. 5. 2023 4 min. čtení Romana Böhmová
Rýžové závitky jako svěží svačina na výlety: Zkuste asijské, ale i sladké s jahodami a mangem!

Obzvlášť teď, když se venku oteplilo, trávíme hodně času na výletech a to pro mě vždy znamená vymyslet, co si s sebou zabalíme dobrého. Jsme totiž taková ta klasická rodina, která se pustí do svačiny, jen co dosedne na sedadlo vlaku nebo auta. Obzvlášť pokud máte děti, určitě to také znáte. A co si budeme povídat – ona ta cesta ubíhá rychleji, když si nejmladší pasažéři zaměstnají pusu žvýkáním namísto opakujícího se „Kdy už tam budeme?“.

Tousty, domácí pizza, sendviče, sušenky, bábovky a koláče, to je klasika, kterou milují všichni. Rýžové závitky ale rozhodně vyzkoušejte! Na cestách se jedí stejně pohodlně jako rohlík, a přitom mohou být o něco zdravější. Tyto rolky určitě znáte z asijských restaurací ve smažené podobě (jarní závitky) anebo v čerstvé verzi (letní závitky). A právě těmi čerstvými se inspiruji při přípravě svačin já.

Bude potřeba rýžový papír

Základ, bez kterého se tyto recepty neobejdou, je kulatý rýžový papír. Dříve celkem exotická věc, dnes už ho ale seženete snadno a za pár korun.

Rýžový papír na závitky

Koupíte ho ve většině supermarketů, ale i v obchodech se zdravou výživou nebo v asijských večerkách. Na výběr většinou budete mít tenčí průhlednější rýžový papír, nebo pevnější méně průhledný. Zvolit si můžete podle toho, jak chcete, aby výsledný pokrm vypadal, a také podle toho, čím ho budete plnit. Rýžový papír je unikátní v tom, že je bezlepkový a má neutrální chuť, takže neovlivňuje chuť jídla.

Jak si rýžové závitky balíme na cesty?

Když jsou závitky hotové (recepty a tipy na chuťové kombinace najdete níže), většinou je v polovině překrojím a pak je na výšku skládám do svačinového boxu.

Závitky někdy mají tendenci se k sobě lepit. Když tomu chci předejít, obalím je vždy kouskem pečicího papíru, což se pak hodí i při konzumaci – prostě držíte závitek „v obalu“. K závitkům je dobré mít i nějakou tu omáčku, která ještě pozvedne jejich chuť. Samozřejmě ji můžete zakomponovat přímo mezi ingredience, které zamotáte dohromady. Udělejte si ale nejprve jeden testovací závitek a vyzkoušejte, zda vám i s omáčkou bude dobře držet pohromadě. Z tohoto důvodu a také proto, aby se člověk při jídle nepotřísnil, raději balím omáčku vedle. Dávám ji do maličké zavařovací skleničky.

jak zarolovat závitky

Zarolujte závitky správně


Aby závitky dobře držely pohromadě, dejte si záležet při rolování. Důležité je také závitek příliš nepřeplnit, pak se může trhat. A jak tedy rolovat? Je to snadné:

  1. Rýžový papír namočte v misce se studenou vodou (asi 5 vteřin z každé strany).
  2. Polože ho na velké prkénko a do středu vyskládejte ingredience na jednu obdélníkovou hromádku.
  3. Zprava i zleva přes kraj ingrediencí přehněte kraje papíru.
  4. Pevně zarolujte a odložte bokem spojem dolů. Rýžový papír se při odležení slepí dohromady.

Závitky naslano

  • Zelenina je základ úspěchu! Jarní cibulka, mrkev, okurka, ředkvičky, kedluben, paprika, ledový salát nebo třeba avokádo… Pokud to tvar zeleniny umožňuje, krájí se na nudličky, tzv. na „julienne“, v opačném případě na menší kousky. A můj tip? Mrkev si pár hodin dopředu můžete naložit do vinného octa se solí – chytne pak opravdu jedinečný šmrnc.
  • Pro „masožravce“ i vegany: Milovníci masa a mořských plodů si kromě zeleniny mohou závitky naplnit kuřecím nebo mletým masem, lososem, krevetami nebo oblíbeným vepřovým bůčkem i vietnamskou šunkou. Součástí náplně může být také vaječná omeleta, která se jednoduše zaroluje a nakrájí na tenké nudličky. Vegani si zamilují verzi letních závitků s uzeným tofu nebo grilovaným tempehem.
  • Vůně koření a čerstvých bylinek: Tato pochoutka by se neobešla bez vůně bylinek a koření. Co takhle si do pokrmu přidat oblíbený koriandr, černý pepř, thajskou bazalku, pažitku nebo třeba svěží mátu? Závitky doporučuji obohatit sezamovými semínky – bílými, černými nebo jejich kombinací.
  • Omáčky: Letní závitky se tradičně podávají s omáčkou nước chấm, sladkokyselou vietnamskou omáčkou. K té vám stačí jen ocet, cukr, voda, rybí omáčka a máte hotovo. Doplnit ji můžete o česnek, zázvor, černý pepř nebo třeba chilli. Oblíbená je také arašídová, hoisin nebo sojová omáčka. Za zkoušku rozhodně stojí i mangový dip, bez kterého se u nás doma letní závitky rozhodně neobejdou. Cukr v omáčkách můžete nahradit agáve sirupem a ocet zase limetkou nebo rýžovým octem.

Přidejte klíčky

Nechte si doma naklíčit semínka a přidejte je do závitků. Hodit se do nich budou určitě křupavé klíčky munga nebo lehce pikantní ředkvičky. Semínka stačí jen na několik hodin namočit do vody, poté vodu slít a pravidelně proplachovat.

Závitky nasladko

  • Barevná pastva pro oči: Letní závitky jsou úžasné v tom, že se s nimi dají vykouzlit barevné variace plné nejrůznějších chutí a vůní. A to platí především právě u sladkých variant. Při jejich přípravě si díky průhlednému rýžovému papíru můžete pohrát nejen s náplní, která skrz něj krásně vynikne, ale i se zdobením a celkovým servírováním.
  • Pokud chcete připravit rychlou osvěžující svačinu nebo lahodný dezert, naplňte závitky ovocem, jako jsou jahody, maliny, mango, kiwi nebo banán, prostě tím, co máte nejraději.
  • Ovoce můžete kombinovat s oříškovým máslem nebo jogurtem a chuť doladit medem, agávovým sirupem nebo třeba skořicí.

Ozdobte je jedlými květy

Přidejte do náplně jedlé květy a nechte závitky také kvést. A když je květy i posypete, vytvoříte na talíři doslova rozkvetlou louku.

Recept na letní závitky v asijském stylu

Tyto závitky jsou neuvěřitelně svěží! Miluji je obzvlášť v horkém počasí. Výhodou je, že mohou být veganské, ale klidně i s masem.

Ingredience na závitky:

  • rýžový papír
  • tenké rýžové nudle bún
  • mango
  • červené zelí
  • mrkev
  • ledový salát
  • ředkvičky
  • okurka

Volitelné ingredience:

  • tofu
  • krevety

Postup:

  1. Rýžové nudle si uvařte podle návodu na obalu a nechte je vychladnout. Aby se neslepily, můžete je lehce zakápnout sezamovým olejem.
  2. Mezitím si nakrájejte všechny suroviny na tenké proužky, ředkvičky na tenká kolečka.
  3. Do závitků můžete použít i na oleji orestované krevety nebo na plátky nakrájené tofu.
  4. Pak už jen rolku sestavte a zarolujte podle návodu výše.

rýžové závitky s tofu

Omáčka ke slaným rýžovým závitkům

Tuto omáčku podávejte k závitkům připraveným naslano, například k těm v asijském stylu.

Ingredience:

  • 1 lžíce oleje (např. slunečnicového nebo řepkového)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce omáčky hoisin
  • ½ lžíce bílého vinného octa (příp. jablečného)
  • 1 lžička třtinového cukru
  •  ½ lžíce omáčky sriracha
  • 1 lžíce vody
  • 2 lžíce arašídů

Postup:

  1. V rendlíku rozehřejte olej a vsypte do něj nadrobno nakrájený česnek tak, aby se zlehka opekl.
  2. Přidejte omáčku hoisin, ocet, cukr, omáčku sriracha, vodu a nechte přijít k varu.
  3. Tuto omáčku nalijte do mističky nebo zavařovací sklenice (na cesty) a zasypte nadrcenými a lehce opraženými arašídy.

Zkuste omáčku z arašídového másla

K těmto závitkům chutná skvěle i omáčka z arašídového másla. Stačí do omáčky, na kterou zde máte recept, místo omáčky sriracha dát 1 velkou lžíci arašídového másla.

Recept na rýžové závitky s mangem a jahodami

Ovocné závitky bývají oblíbené především u dětí. Neříkám to raději moc nahlas, ale dobře chutnají i s Nutellou.

Ingredience na sladkou rýži:

  • 100 g kulatozrnné rýže
  • 350 g plnotučného mléka
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce medu

 Na dokončení:

  • rýžový papír
  • mango, čerstvé jahody
  • oříškové máslo

Postup:

  1. Do rendlíku nasypte rýži, mléko, skořici a med. Vše dobře promíchejte a na středním stupni přiveďte k varu. V tu chvíli stáhněte plamen na minimum, rendlík přikryjte pokličkou a vařte tak dlouho, dokud rýže není hotová.
  2. Pokud se mléko úplně vyvaří a rýže ještě není dostatečně uvařená, přilijte trošku mléka. Uvařenou rýži necháte vychladnout
  3. Ovoce omyjte a nakrájejte na plátky.
  4. Rýžový papír si namočte ve studené vodě z obou stran a vyndejte ho na kuchyňskou desku. Na papír navrstvěte pomocí lžičky trochu uvařené rýže, kterou potřete oříškovým máslem. Nakonec na rýži ještě navrstvěte čerstvé ovoce a zabalte.

mangové závitky se sladkou rýží

Zkuste tvarohový dip!

K těmto sladkým závitkům si můžete připravit tvarohový dip. Stačí si smíchat trošku tvarohu s vanilkovým cukrem a čerstvě nastrouhanou citrónovou kůrou.

Tak dobrou chuť a šťastnou cestu, pokud závitky berete na výlet!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články