Jefim Fištejn: Smutný příběh Hunterova laptopu

14. květen 2023

Mnozí američtí novináři v poslední době nabývají dojmu, že jim vláda nabízí falešný obraz reality. Ve více nebo méně jemných formách vládní úředníci určují, které zprávy stojí za zveřejnění, a které si to nezaslouží. Zprávy, které si zveřejnění nezaslouží, by měly být označovány za nepravdivé a správná média by je měla zničit v zárodku. 

Známý sloupkař Peder Zane, vydavatel tiskoviny RealClear Investigations, srovnává mediální prostředí Spojených států s dystopickou povídkou George Orwella. Ministerstvo pravdy utajuje nepohodlnou informaci spolehlivěji, než kdyby tu byla železná opona.

Čtěte také

Uvádí příběh z poslední doby o tom, jak se ministr zahraničí Anthony Blinken postaral o to, aby odhalení spojená s laptopem Huntera Bidena v předvolebních dnech roku 2020 zůstala pod pokličkou.

Jak oznámil na slyšeních v Kongresu Mike Morell, bývalý ředitel CIA v dobách prezidentování Baracka Obamy, ministr Blinken ho kontaktoval tři dny poté, co New York Post 14. října 2020 otiskl článek s důkazy probíhajících zahraničních operací Bidenovy rodiny. Ředitel CIA nelenil a rozjel petici, kterou podepsalo na 50 bývalých činitelů rozvědky.

Čtěte také

Dokument zveřejněný tiskovinou Politico 19. října téhož roku konstatoval, že celý příběh nese klasické známky ruské dezinformační operace. Joe Biden se na toto prohlášení odvolával v debatě s Trumpem 22. října a označil vyšetřování údajů z Hunterova laptopu za ruskou akci.

Na přímou otázku kongresmanů, zda ho ministr Blinken vybídl k činům, které by popíraly odhalení z Hunterova laptopu, odpověděl Mike Morell způsobem nyní v Americe velmi rozšířeným: „To si už přesně nepamatuji.“ Tuto vyviňující formulku reportér deníku The Washington Post Phillip Bump transformoval v „rezolutní popření“: „Nejsou žádné důkazy toho, že by Morell takovou petici zorganizoval na něčí žádost – on sám to na slyšeních Kongresu rezolutně popřel.“

Orwellova zásada

Čtěte také

Taková vynucená selekce informací bohužel není ojedinělým příkladem americké žurnalistiky. V roce 2016 se takřka všechny „seriózní“ sdělovací prostředky odvolávaly na názor Jakea Sullivana, současného prezidentova poradce pro národní bezpečnost, který záměrně šířil prokazatelné lži a podvrhy z tzv. Steelovy složky zpracované na objednávku volebního štábu Hillary Clintonové.

Za materiály uznanými později jako umělecký výmysl anebo dezinformační hra moskevské rozvědky stáli Obamův ředitel CIA John Brennan a ředitel rozvědky James Clapper.

Jefim Fištejn

Není divu, že oba dva podepsali Morellovu petici ve prospěch Huntera Bidena. Investigativec Peder Zane vyjadřuje údiv nejen na tím, že princip „jenom zprávy, které si zaslouží zveřejnění“ jsou tak ochotně sdíleny novinářským cechem Spojených států, ale že i čtenáři jsou ochotni přijímat tuto Orwellovu zásadu za bernou minci.

Autor je publicista

Spustit audio