O kolik dostanete méně? Spočítejte si čistou mzdu po vládních změnách

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 15. 5. 2023 | 1 komentář
Zaměstnanci mají znovu odvádět nemocenské pojištění. A kdo vydělává víc jak trojnásobek průměrné mzdy, zaplatí vyšší sazbu daně. Kalkulačka ukáže, jak se vládní balíček projeví na výdělku.
O kolik dostanete méně? Spočítejte si čistou mzdu po vládních změnách

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci začnou od roku 2024 znovu odvádět nemocenské pojištění. Dostanou tak nižší čistou mzdu, přestože samotná daň nestoupne. Počítá s tím vládou navržený balíček na ozdravení veřejných financí.

Z průměrné mzdy (loni 40 353 korun hrubého za měsíc) si tak stát vezme o 242 korun měsíčně víc než dosud. Zaměstnanec ale pořád dostane zhruba o 2300 korun měsíčně víc, než by dostával podle pravidel platných do konce roku 2020, kdy se daň počítala ze superhrubé mzdy.

Kdo si vydělává 30 tisíc hrubého, dostane kvůli zvýšení nemocenského pojištění od roku 2024 měsíčně o 180 korun méně než dosud. Jeho čistý výdělek ale pořád bude zhruba o 1850 korun měsíčně vyšší než před „zrušením superhrubé mzdy“.

Lidé s příjmy nad trojnásobek průměrné mzdy zaplatí podle vládního balíčku i vyšší daň. Zvýšená 23% sazba se totiž má nově platit už od třínásobku průměrné mzdy místo dosavadního čtyřnásobku.

„V současnosti zaměstnanec platí 23% daň z příjmů, které přesahují částku 161 300 Kč. Do této sumy platí 15% daň. Nově bude hranice zhruba ve výši 121 000 Kč,“ upřesňuje ministerstvo financí. Zmíněné částky jsou aktuální pro letošní rok, každý rok se zvyšují podle růstu průměrné mzdy.

Co to udělá právě s vaší výplatou, vám ukáže naše kalkulačka (zatím jen orientačně).

Výpočet čisté mzdy 2024 po vládní reformě

+
Čistá mzda 2023:24 770 Kč
Čistá mzda po reformě:24 590 Kč
Rozdíl:180 Kč
Základ daně:30 000 Kč
Pojistné zaměstnavatel:-10 140 Kč
     - z toho sociální pojištění7 440 Kč
     - z toho zdravotní pojištění2 700 Kč
Hrubá mzda:30 000 Kč
Pojistné:-3 480 Kč
     - z toho sociální pojištění1 950 Kč
     - z toho zdravotní pojištění1 350 Kč
     - z toho nemocenské pojištění180 Kč
Daň celkem:-4 500 Kč
     - daň:4 500 Kč
Daňová sleva:2 570 Kč
Daňové zvýhodnění na děti:0 Kč
Záloha na daň po zvýhodnění a slevách:-1 930 Kč
Daňový bonus:0 Kč
Nahlásit nepravdivé nebo zastaralé informace

Vládní balíček přitom nepočítá s tím, že na trojnásobek průměrné mzdy současně klesne i strop pro odvody na sociální pojištění, který je teď na čtyřnásobku průměrné mzdy.

Celkový výdělek od roku 2024 mohou ovlivnit také zrušení daňové slevy za předškolní zařízení (školkovné), konec slevy na vyživovaného manžela, zrušení slevy na studenta, konec odpočtu členských příspěvků za odbory, zrušení daňového osvobození nepeněžních benefitů nebo nadlimitních stravenek.

Nemocenské pojištění zaměstnanců

Zdroj: Shutterstock

Zaměstnanci se účastní nemocenského pojištění, nicméně odvody za ně v současnosti platí jen zaměstnavatel, takže na první pohled jim to nesnižuje čistou mzdu.

Až do konce roku 2008 odváděl nemocenské pojištění zaměstnavatel jak na „své“ straně (3,3 %), tak na straně zaměstnance (1,1 %). Procenta se vztahují k vyměřovacímu základu, což je v zásadě hrubá mzda.

Od roku 2009 kleslo pojistné na straně zaměstnavatele na 2,3 %, na straně zaměstnance na nulu. Vláda Mirka Topolánka se tím – po výhradách Ústavního soudu – snažila kompenzovat dvě tehdejší změny: místo státu (z nemocenského pojištění) začali prvních 14 dnů nemoci proplácet zaměstnavatelé (formou náhrady mzdy), zároveň první tři dny nemoci neměl zaměstnanec nárok na žádné peníze (karenční doba).

Od července 2019 museli zaměstnavatelé opět začít proplácet i první tři dny nemoci, vláda jim proto snížila odvody nemocenského pojištění 2,1 %. K návratu odvodů na straně zaměstnanců ale nedošlo.

Současná vláda to chce napravit a vrátit od roku 2024 tyto odvody i na straně zaměstnanců, byť v nižší sazbě (0,6 %) než kdysi.

Cílem je, aby se systém nemocenského pojištění dostal z minusu (loni zhruba osm miliard korun) přinejmenším do vyrovnané bilance. Do minusu se podle ministerstva financí dostal od roku 2019 právě kvůli zrušení karenční doby a zavedení nových dávek v posledních letech (otcovská, dlouhodobé ošetřovné).

Sazby nemocenského pojištění

 do roku 2008

od 2009

do 30. 6. 2019

od 1. 7. 2019od 2024 (návrh)
Zaměstnavatel3,3 %2,3 %2,1 %2,1 %
Zaměstnanec1,1 %0 %0 %0,6 %
Zdroj: ministerstvo financí

 

Z nemocenského pojištění se poskytují tyto dávky:

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera | 1 komentář

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Partners Financial Services