Dnes Úterý - zatazeno 22°C
Zítra Středa - obcasny-dest 21°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
SOS z VFN. Nemocnice měla pacienty se silným krvácením, hlásí kritický nedostatek dárců
Darování krve. Foto: Jan Puci

SOS z VFN. Nemocnice měla pacienty se silným krvácením, hlásí kritický nedostatek dárců

Fakultní transfuzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) se v těchto dnech potýká s kritickým nedostatkem transfuzních přípravků. Informovala o tom primářka Fakultního transfuzního oddělení VFN Praha Daniela Dušková. Aktuálně nemocnici v centru metropole zcela chybí transfuzní přípravky krevních skupin 0 Rh pozitivních a A Rh negativních.  

Tato nepříznivá situace podle Duškové postupně nastala v průběhu několika dnů, kdy bylo třeba podat větší množství erytrocytů několika pacientům se silným krvácením. 

„Prosíme všechny stálé dárce, ale i ty, kdo se ještě rozhodují, zda krev darovat, aby neváhali a přišli do našeho Fakultního transfuzního oddělení co nejdřív. Všem dárcům děkujeme za ochotu pomáhat,“ sdělila primářka. 

Podle ní se s kritickým nedostatkem dárců potýkala nemocnice před dvěma lety, kdy lidé byli zdrženliví k návštěvám transfuzních stanici kvůli obavám z covidu a navíc zdravotnická zařízení obnovovala plánované operace po covidové pauze, takže měla větší potřebu.  

Problém s nedostatkem dárců aktuálně hlásí i další pražské nemocnice. Například podle Krevního barometru Ústřední vojenské nemocnice je v tomto zařízení nyní akutní nedostatek dárců s krevní skupinou B Rh negativní a nedostatek dárců se skupinami O Rh negativní,  A Rh negativní a AB Rh negativní. 

Špatně je na tom v tomto ohledu i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, která je u minusových a plusových „nulek“ jen na dvaceti procentech požadovaných zásob. Stejný problém má i s krevní skupinou A. 

Akutní nedostatek „nulkových a áčkových“ skupin má i Ústav hematologie a krevní transfuze. „Prosím, přijďte, velmi vás potřebujeme,“ vyzývá na svém webu.

Jak je  na tom v tomto ohledu Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN)? „V současné době nemáme nedostatek nějaké jedné konkrétní krevní skupiny. Uplatníme a přijímáme krevní skupiny od všech dárců, protože poptávka je velice vysoká a bohužel množství dárců není u nás dostatečné. Potřebovali bychom, aby chodilo daleko více nových dárců. Zásobujeme totiž nejen FTN, ale i sousední IKEM," uvedl mluvčí FTN Petr Sulek. 

Anketa

Darujete krev?

71.1%
(71.1%)
20%
(20%)
8.9%
(8.9%)
Krev mohou darovat zdraví lidé od 18 do zhruba 65 let, i když ukončení dárcovství je individuální záležitostí a záleží na zdravotním stavu dárce, uvedl primář krčské transfuzní stanice Petr Turek.

Ženy mohou darovat čtyřikrát ročně, muži až pětkrát. Při každém odběru, který trvá zpravidla 4 až 8 minut, je odebráno 450 mililitrů krve. Asi polovina odebrané krve se použije v operačních oborech, ať již při plánovaných výkonech nebo při úrazech a náhle vzniklém krvácení, například při krvácení do zažívacího traktu nebo u žen po porodu.

Zhruba polovina transfuzních přípravků se použije při léčbě dlouhodobě nemocných, zejména při léčbě nádorových onemocnění a chorobách krve.

Prakticky veškerá krev se zpracovává na více přípravků. „Využijí se červené krvinky, plazma i krevní destičky. Jeden dárce tak obvykle pomůže více příjemcům," dodal primář Turek. 

Nejméně měsíc nesmí darovat krev lidé, kteří cestovali mimo Evropu nebo do evropských zemí, kde se vyskytuje západonilská horečka. Aktuální informace ohledně těchto zemí sděluje na svých informačních kanálech Česká společnost transfuzního lékařství.

Půl roku jsou vyloučeni dárci přijíždějící ze zemí s malárií, jako je subsaharská Afrika, Indie, jihovýchodní Asie, amazonská oblast Jižní Ameriky a některé ostrovy západního Tichomoří. Měsíc také nemohou darovat krev lidé, kteří měli přisáté klíště. 


Autor: Jan Puci

Praha 6 se letos poprvé připojila ke Světovému dni včel

Včera ve 23:41

Instalace včelích úlů na střeše Polikliniky Pod Marjánkou a v parku Ladronka, memorandum s Včelařským spolkem či výstava ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinské republiky. To jsou aktivity, kterými se letos městská část Praha 6 poprvé připojí ke Světovému...

Módní přehlídka z píseckého víkendu módy a designu 2024

Včera v 17:17

Písecký víkend módy a designu 2024 nabídl místním i návštěvníkům z celé republiky jedinečnou módní přehlídku udržitelných módních značek a designérů a design market složený z kvalitních výběrových produktů.

V bytě na sídlišti Antala Staška byla nalezena mrtvá žena

19. května 2024 ve 22:37

V neděli odpoledne bylo v bytě v krčské ulici Fillova na sídlišti Antala Staška nalezeno tělo mrtvé dvaatřicetileté ženy. Policisté zjišťují, za jakých okolností k tragédii došlo. Přesnou příčinu určí pitva. Podle serveru aktu.cz je příčinou smrti nešťastná...

Festival otevřených budov zaznamenal více než 103 tisíc návštěv

19. května 2024 ve 21:26

Prezidentská rezidence, Lobkowiczký palác, Nová Oranžerie na Pražském hradě od Evy Jiřičné, Goethe institut na nábřeží, vinohradská Čapkova vila, Clam-Gallasův palác na Starém Městě, budova bývalých Elektrických podniků Praha – dnes Bubenská 1 na Vltavské či nově zrekonstruované prostory Fantovy...

Na obchodní dům Máj dělníci instalují druhého motýla od Černého

19. května 2024 v 11:53

Na obchodní dům Máj na Národní třídě v neděli dělníci instalují druhého několikametrového motýla od výtvarníka Davida Černého s trupem napodobujícím stíhačku spitfire. První motýl byl na fasádu Máje připevněn v sobotu, druhý byl v neděli před 10:30 zatím stále na zemi. S jeho instalací se čeká na...

V Lipencích hořela garáž

19. května 2024 v 10:29

Profesionální hasiči z Radotína a dobrovolní hasiči z Lipencí zasahovali v pátek 17. května od 19:30 hodin v ulici Obilní v Praze-Lipencích u požáru garáže. Informoval o tom mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Očkování zvířat osob bez domova

18. května 2024 v 15:07

V areálu noclehárny Michle proběhne 22. května od 9 do 11:30 hodin již tradiční očkování zvířat osob bez domova.

Další články
Nahoru