Na hokeji jako v reality show? Kamery jsou pro hokej stále důležitější, a to i na nejnižší úrovni

Začalo mistrovství světa v ledním hokeji. Při přípravě na utkání i přímo během nich hrají důležitou roli videotrenéři. Využívají různé technologie. Ty dnes už ovšem nenajdeme jen na reprezentační úrovni nebo v nejvyšších ligách. Jsou i v těch nižších nebo při trénování malých dětí.

Vyškov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokej

Videorozbory se používají i v některých mládežnických týmech (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Trénink malých hokejistů a hokejistek na zimním stadionu ve Vyškově. Na tenhle zimák se vejde zhruba 500 diváků. Když se kouknu pod strop, tak můžu vidět po celé délce různě rozmístěné kamery.

„Osm z nich je zavěšených pod stropem na ose hřiště a devátá kamera je přehledová v rohu. Každá kamera snímá určitý prostor, buď brankoviště, prostor před brankou, nebo jednotlivá pásma, útočné, střední a obranné, takhle je to rozfázované,“ vysvětluje mi ředitel Zimního stadionu Vyškov Aleš Křetinský.

Každá chyba pod drobnohledem

Stojíme spolu na střídačce a Křetinský, který zároveň působí jako trenér, v ruce drží tablet. Na zařízení má nainstalován software Spider Coach. Díky němu sleduje jednu situaci z mnoha úhlů.

„Branka padne po několika chybách po sobě. Trenér se může podívat na druhou nebo třetí chybu, které si třeba každý nevšiml, a může ji ukázat hráči, případně celému týmu. Z těch chyb se lze pak poučit,“ vypočítává Aleš Křetinský. Záznam se dá vracet, zpomalovat nebo označovat.

„Technologie a sport jsou jedna spojená nádoba. Jakmile má někdo něčeho míň, má nevýhodu. V dnešní době hrajete třikrát doma a třikrát venku, například v této soutěži, ve které je Vyškov, hrajete s každým soupeřem šestkrát, tudíž někdy se to hodí „načíst“ si soupeře a podívat se, jak se hraje,“ zdůrazňuje Aleš Křetinský.

Rozbory u dětí i dospělých

Videorozbory tady fungují i při tréninku malých dětí. Koučové například můžou porovnávat stejné situace s několikaměsíčními rozestupy a mít tak přehled o zlepšování hráčů.

„Když se na to člověk zpětně podívá, vidí, jak hokejista bruslí, zpětně ho k tomu můžeme vést a opravit ho, ukázat mu to. Doba je taková, že děti sledují obrazovky, mají je v rukách odmalička, takže k nim mají blízko.“

Aleš Křetinský teď řeší technické detaily s Radkem Pospíšilem, což je hlavní vývojář programu Spider Coach.

„Je to software, který pomocí kamer nahraje dění na hřišti a následně umožní trenérovi udělat rozbor. Ke každé situaci si můžete během hry udělat značky, poznačit si, že hráč byl v ofsajdu, dal gól a tak dále, následně si z toho připravit statistiky,“ popisuje Radek Pospíšil.

Přímo tento software používají plzeňští extraligoví hokejisté. Ale i v dalších týmech mají podobné programy.

Adéla Kalibová, ova, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme