InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nová dálnice D4 je hotova téměř z poloviny. U křižovatky Lety bude sídlit dálniční policie

PÍSECKO - Aktuální stav projektu D4 přijel na dálnici zhodnotit ministr dopravy Martin Kupka, jehož s podrobnými informacemi seznámili zástupci koncesionáře a zhotovitele. Stavba dálnice D4 Via Salis, která je prvním českým PPP projektem v oblasti infrastruktury, je dva roky od zahájení prací hotova téměř z poloviny. Celý letošní rok pak bude uzavírat na metě zhruba 79 procent.

Dva roky po startu je stavba dálnice přibližně ve své polovině. „Do konce května bude v rámci projektu Via Salis prostavěno 48 procent z celkového finančního objemu prací. Práce běží v celé délce 32 kilometrů, na čemž mají velký podíl nejen stavebníci, ale také Ředitelství silnic a dálnic, které stavbu připravovalo," uvedl generální ředitel Via Salis Christian Biegert.

Aktuálně pokračují v celé trase rozsáhlé zemní práce doprovázené výstavbou souvisejících konstrukcí, jako jsou například mosty nebo opěrné stěny. Na začátku úseku Háje – Milín probíhají postupné odstřely skalního masivu, který v těchto místech umožní rozvinutí dálnice do celé nezbytné šířky.

Nejviditelnější jsou práce právě na mostních konstrukcích, kterých je na 32 kilometrech trasy celkem 40. Na každý kilometr dálnice tak připadá nejméně jeden most nebo propust. Největší a také nejzajímavější mostní stavbu představuje estakáda přes Skalici u obce Nerestce. Více než 420 metrů dlouhá stavba překlene postupně silnici třetí třídy, polní cestu, údolí řeky Skalice a regionální železniční trať.

„V druhé polovině výstavby bude stavební činnost ještě více patrná. Nasazení strojních i lidských kapacit bude extrémní. Například počet pracovníků na stavbě vzroste ze současných zhruba 700 lidí na více než 900 lidí," uvedl generální ředitel Skupiny Vinci Construction CS Martin Borovka. Podle předpokladů bude na konci roku 2023 prostavěno až 79 procent z plánovaného objemu finančních prostředků.

Počátkem léta se začne u křižovatky Lety budovat velké operační středisko pro správu a údržbu dálnice (SSÚK – Středisko správy a údržby koncesionáře), v němž bude zároveň sídlit dálniční policie. U Krsic se pak rozjede výstavba dvou protilehlých dálničních odpočívek s benzínovými pumpami. Na podzim již bude u Milína jedna polovina dálnice otevřena pro běžný provoz, a ještě do konce roku budou mosty dotaženy do fáze hotové hrubé stavby.

Celá dálnice se staví tak, aby splňovala přísné ekologické požadavky. Například budova Střediska správy a údržby koncesionáře vznikne v nízkoenergetickém standardu. Pro vytápění a teplou vodu poslouží tepelná čerpadla, elektrickou energii zajistí fotovoltaika a solární panely. Podobně vysoké nároky jsou stanoveny na dvě dálniční odpočívky, kde mimo jiné bude 16 rychlonabíjecích stanic pro elektromobily. „Via Salis budujeme jako udržitelnou dálnici," doplnil Christian Biegert.

Kromě velkých stavebních akcí se zanedlouho rozjedou i dílčí ekologické projekty menšího rozsahu. Místo fádního travního porostu budou ve vybraných oblastech kolem dálnice vysety divoké louky a v její blízkosti instalovány včelí úly. Pokud se květinám i včelám bude dařit, uplatní se tento model po dostavbě dálnice v širším měřítku.

„Jsem rád, že všechny práce na D4 pokračují podle předpokladů a projekt Via Salis tak prokazuje životaschopnost modelu PPP pro financování podobných infrastrukturních staveb. Výraznější zapojení PPP do železničních či dálničních staveb znamená pro stát rozložení plateb v čase včetně následné údržby. To je důležité v okamžiku, kdy máme na stavbu dálnic k dispozici méně peněz z Evropské unie," uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Financování pomocí PPP bude podle něj využito na dva úseky D35 u Mohelnice, současně probíhají studie proveditelnosti pro dva železniční projekty, úsek IV. železničního koridoru ze Ševětína do Nemanic a pro část nového spojení na pražské letiště.

 

Diskuse k článku - 10 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jakub 

    Reagovat

     

    doufám že se počítá i s odpočívadlame pro naše kŘidiče z povolíni mezi ČB a PŘÍBRAMÍ nemaji žadne vetší parkovište kde si mužou odfrnkout a nebo se osprchovat když uz to stoji takovy penize tak by mohy myslet i na řidiče z povolání

    Vloženo 17.5.2023 20:51:30

  • James 

    Reagovat

     

    Krásně to roste před očima, už aby to bylo

    Vloženo 16.5.2023 14:22:15

  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Děkujeme Panu Hejtmanovi, že jako první poukázal na chybějící spojení! Nejenom že poukázal, ale začal s jemu vlastní pílí pracovat na tom, aby se stavba pohnula úspěšně vpřed!

    Vloženo 16.5.2023 13:37:33

    • No 

      Reagovat

       

      Zásluha hejtmana = čistá krystalická 0 hérečko.

      Vloženo 16.5.2023 14:24:56

    • Eduard 

      Reagovat

       

      pan hejtman Babiš nikdy nebyl, a tohle je Babišův úspěch. Díky Babišovi to tam roste.

      Vloženo 17.5.2023 19:13:24

  • G 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 16.5.2023 09:59:06

  • Tak se má makat! 

    Reagovat

     

    Komunisti, čumte jakl se staví dálnice. Ne jako vy D1 , započato na počátku sedmdesátých let a ještě není pořádně hotova!

    Vloženo 16.5.2023 06:05:19

    • No 

      Reagovat

       

      Až na to, že D4 nestaví žádné politické zřízení, ale privátní firma, která z provozu bude mit zisk, tudíž proto to jde tak rychle. Zabezpečovat to Kupka s tím svým modroptáčnickým ansáblem, tak jsme možná tak na začátku výběrka.

      Vloženo 16.5.2023 06:23:05

      • Jirka 

        Reagovat

         

        Máš recht.

        Vloženo 16.5.2023 09:49:34

        • Mirka 

          Reagovat

           

          Kterou privátní firmu je možné kontaktovat s nabídkou spolupráce?

          Vloženo 22.5.2023 13:07:35

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace