Kočár bez koně a na něm bubák, tak vypadala první auta. Uvidíte je v Pardubicích

15. květen 2023

Většina vynálezů nemá jednoduchý start. Lidé se bojí nových věcí. A když Karl Benz vynalezl auto, málokdo na sklonku 19. století věřil, že motor nahradí koně.

„První auta vypadala jako kočáry, jen tam byl místo koní přidaný motor. Řídilo se to klikou u předního sedadla a vypadalo to, že povoz jede a koně se přitom ztratili,“ popisuje situaci kolem roku 1890 předseda Veteran klubu Pardubice David Říha.

Navíc řidiči tehdy kvůli prašným cestám používali kožené masky, kukly, velké brýle, dámy husté závoje. Takže vesničané viděli v podstatě kočár bez koně, na kterém sedí bubák. Není divu, že na takový strašidelný povoz reagovali negativně. Házeli po něm kamení, sedláci ho honili s vidlemi, a podobně. Jsou o tom dochované záznamy.

Do Pardubic přijedou auta z roku 1906

39. mezinárodní veteran rallye Pardubice bude hostit 85 posádek, z toho 69 automobilů a 16 motocyklů. Nejstarším strojem bude Franklin z roku 1906. Mezi nejzajímavější automobily bude patřit Packard 343 z roku 1927 nebo Lagonda V12 De Ville z roku 1939. V této verzi bylo vyrobeno pouze deset kusů.

Všechny vozy se v sobotu 20. května od osmi hodin do půl jedenácté budou řadit ke startu na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. O půl jedenácté odjedou do Luže, do Hamzovy léčebny Košumberk, kde řidiči poobědvají a vrátí se zpět. Celková délka trasy je 90 kilometrů. Diváci jsou zváni.

Co dokázala udělat manželka Karla Benze pro to, aby se jeho vynález ujal? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.