Kolik je v Česku investičních bytů?

Kolik je v Česku investičních bytů?

15.5.2023 - Asociace nájemního bydlení (ANB) informovala začátkem května letošního roku veřejnost o situaci v oblasti investičních bytů. Podle jejího viceprezidenta Tomáše Kašpara, totiž počet investičních bytů v ČR doposud nikdo nespočítal. Asociace chce analýzu využít jako podklad při spuštění nové Platformy individuálních pronajímatelů, která by majitelům investičních bytů poskytovala základní know-how servis a zastupovala jejich zájmy.

Studie společnosti Dataligence uvádí, že v současné době je v ČR pronajímáno 223 tisíc investičních bytů, které vlastní zhruba 71 tisíc majitelů. Podkladem pro zpracování studie byla především analýza dat katastrálních úřadů po celém Česku. Za investiční byt pak studie považuje takový, jehož majitel vlastní alespoň tři bytové jednotky. 

"V analýze jsme vždy jednu jednotku odečetli, protože předpokládáme, že v ní majitel bydlí. K tomu jsme připočetli majitele bytových domů a 30 % bytů ze skupiny majitelů, kteří vlastní dva byty," vysvětlil k provedení studie jednatel Dataligence Milan Roček.

Většina investičních bytů se nachází v bytových domech, ve kterých je v ČR kolem 2,4 milionu bytů. Nejvíce investičních bytů je v Praze a ve Středočeském kraji. Jednoduchou aritmetikou pak výzkumníci odvodili závěr, že zhruba 10 % bytů v bytových domech v ČR je provozováno formou pronájmu investičního bytu.

Ne-dostupnost bydlení

Ze studie mimo jiné vyplynulo, že nejvýznamnější počet bytů nabízených v Česku ke komerčnímu nájemnímu bydlení tvoří zejména byty, které si koupily do osobního vlastnictví fyzické osoby. Jejich motivací je buď přivýdělek formou pronájmu, budoucí bydlení pro děti, které lze do doby, než dospějí, využít také k pronájmu, nebo jako svůj vlastní důchodový pilíř – kdy mohou v důchodu byt nadále pronajímat, nebo jej prodat a utrženou částku využít pro své další potřeby.

Velká část nabídky nájemního bydlení je tak tvořena zejména lidmi ze střední třídy, kteří mají dostatečné příjmy, aby si mohli nemovitost pořídit, často s pomocí hypotéky. Podle člena prezidia ANB Jakuba Vysockého je typický majitel investičního bytu středoškolák či vysokoškolák z většího města, ve věku 45+.

S nabídkou nájemních bytů souvisí i otázka dostupnosti bydlení v Česku, kde v současné době žije zhruba 80 % lidí ve vlastním bydlení a zhruba 20 % v nájemním. Vysoké úrokové sazby, ale i touha po větší nezávislosti, svobodě a flexibilitě procento nájemního bydlení nyní zvyšuje. Proto by také nájemní bydlení podle názoru Tomáše Kašpara měl podporovat i stát.

Platforma individuálních pronajímatelů na startu

Asociace nájemního bydlení sdružuje velké institucionální pronajímatele bytů, kteří mají ve své správě v Česku kolem 55 000 nájemních bytů. "Založením Platformy individuálních pronajímatelů chce asociace pomoci drobným provozovatelům investičních bytů s jejich činností, a tím dále kultivovat trh s nájemním bydlením," komentoval cíle platformy Tomáš Kašpar.

Platforma nabízí svým členům na tři desítky průběžně aktualizovaných právních dokumentů, praktické rady a tipy nebo poradenství v daňových záležitostech. Nedílnou součástí je také zastupování zájmů majitelů investičních bytů.

"Je tady celá řada povinností, které stát nově chystá i pro tyto drobné majitele bytů, ale jejich zájmy vlastně nikdo nezastupuje. Jde například o relativně složitou problematiku instalace dálkových odečtů spotřeby tepla nebo třeba o změnu v současnosti velmi složitého a zdlouhavého procesu řešení neplatičů nájemného," doplňuje viceprezident ANB Jan Rafaj.

Zaujalo vás téma? Doporučujeme:

Dostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovatDostupnost vlastního bydlení se začíná mírně zlepšovat







Pro dostupnější bydlení je třeba vyrazit mimo Prahu a BrnoPro dostupnější bydlení je třeba vyrazit mimo Prahu a Brno







Česká národní banka drží sazby nahoře. Jak reagují hypotéky?Česká národní banka drží sazby nahoře. Jak reagují hypotéky?







Dostupnost bydlení se zlepšuje díky poklesu cen nemovitostí i sazeb hypotékDostupnost bydlení se zlepšuje díky poklesu cen nemovitostí i sazeb hypoték







Trend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenuTrend se otáčí. Mnoho zájemců dává raději přednost pronájmu a ti, co chtějí prodat, musí znát správnou cenu





 

Jindra Svitáková

odebírat zprávy