Hlavní obsah

Slovensko - Kanada 1:2 SNSESTŘIH: Slováci trápili zámořského favorita, padli až po nájezdech

Aktualizováno

Slovenští hokejisté neporazili Kanadu už dlouhých jedenáct let a černou sérii nezlomili ani na aktuálně probíhajícím MS. V utkání skupiny B v Rize podlehli obhájcům stříbrných medailí až 1:2 po samostatných nájezdech. Vítěznou trefu si připsal v osmé sérii Jack Quinn. Kanada vyhrála i třetí zápas na turnaji. Slováci nenavázali na sobotní výhru nad domácím Lotyšskem 2:1 a utrpěli druhou porážku poté, co na úvod podlehli české reprezentaci 2:3.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Slovensko - KanadaVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Slovensku v úvodu nabídl početní výhodu faulem Jacob Middleton, ale přerušil ji vyloučený Oliver Okuliar a po trestu pro Richarda Pánika měli Kanaďané na půl minuty přesilovku pěti proti třem. Samuela Hlavaje ale nepřekonal Cody Glass ani z dorážky Brad Hunt. V čase 7:36 se už tým kouče Andrého Tourignyho ujal vedení. Jack McBain uvolnil od levého mantinelu na druhé straně Jakea Neighbourse, který prostřelil Hlavaje mezi betony.

Vzápětí mohl vyrovnat Matúš Sukeľ, ke kterému se odrazil puk, ale Samuel Montembeault zasáhl. Potom se dostal do úniku Libor Hudáček, ale do úspěšného konce jej nedotáhl. V 17. minutě při vyloučení Milana Lucice už svěřenci trenéra Craiga Ramsayho vyrovnali. Kapitán Marek Hrivík z pravého kruhu předložil puk před odkrytou branku Peteru Cehlárikovi, který pohodlně skóroval.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Kanaďan Jake Neighbours otevřel skóre v utkání proti Slovensku.

V úvodu druhé části při vyloučení Joea Velena měli možnost otočit stav Hudáček a Pánik, který trefil tyčku. Po vyloučeních Adama Jánošíka a Miloše Kelemena se Slováci ubránili i 51 sekund ve třech proti pěti. V 37. minutě Hudáček vrazil na mantinel MacKenzieho Weegara a český sudí Jan Hribik s Němcem Andrem Schraderem mu po revizi u videa dali trest na pět minut a do koncem utkání.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia k zápasům českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním.

V dlouhém oslabení Slováci odolali. Sami potom nedokázali překlopit vedení na svou stranu ve dvou přesilovkách při vyloučeních Sammyho Blaise a Weegara. Kanada se neprosadila při vyloučení Patrika Kocha. V 56. minutě se dostal po Pánikově přihrávce do dobré pozice Hrivík, ale stav se neměnil. Potom unikajícího Pánika fauloval Weegar, slovenská přesilovka však prodloužení neodvrátila. Kanada v prodloužení nevyužila početní výhodu při trestu Viliama Čacha.

V rozstřelu Slováci dvakrát vedli díky Pánikovi a Martinu Chromiakovi, ale odpověděli Cody Glass a Michael Carcone. V osmé sérii na Quinnův úspěšný pokus Chromiak nezareagoval.

Mistrovství světa v hokeji - skupina B (Riga):
Slovensko - Kanada 1:2 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 17. Cehlárik (Hrivík, L. Hudáček) - 8. Neighbours (McBain), rozhodující sam. nájezd J. Quinn. Rozhodčí: Hribik (ČR), Schrader (Něm.) - Kroyer (Dán.), Niittylä (Fin.). Vyloučení: 8:9, navíc L. Hudáček (SR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 4640.
Slovensko: Hlavaj - P. Koch, Š. Nemec, Kňažko, Grman, Rosandič, M. Ivan, Jánošík, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Kelemen - L. Hudáček, M. Sukeľ, Cehlárik - Chromiak, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lantoši. Trenér: Ramsay.
Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Hunt, Bear, Joseph, Myers, Barron - Blais, Veleno, Lucic - J. Quinn, Laughton, Toffoli - Carcone, McBain, Neighbours - Crouse, Glass, Krebs - Fantilli. Trenér: Tourigny.

Reklama