Fuchsie: 9 tipů, které vám pomohou při pěstování

Přemýšlíte, že vaše terasa nebo balkon potřebuje trochu barvy, ale nevíte, pro jakou rostlinu byste se měli rozhodnout? V tom případě by vám mohla vyhovovat fuchsie. I jejich pěstování má ale určitá pravidla, proto se s nimi seznámíme v našem dnešním článku.

Barva fuchsie často nehraje roli, protože když se jí u vás daří, je nádherná ve všech svých podobách. Mezi nejčastější však patří sytě růžová až nafialovělá barva, které hovorově říkáme fuchsiová.

Přečtěte si: Hodí se strom do bytu?

V závislosti na tom, jaké máte pro pěstování podmínky, vám může dělat radost převislá fuchsie nebo vzpřímená fuchsie, která se hodí například na vaši zahradu či na balkon. Co když ale hodláte zkoušet pěstování této rostliny úplně poprvé a nevíte, čím jí uděláte dobře?

9 tipů, jak správně pěstovat fuchsie

Správný výběr stanoviště

Fuchsie mají pro své umístění specifické požadavky. Nutně potřebují přístup ke světlu, zároveň by na ně ale nemělo přímo pražit slunce, které by je mohlo snadno popálit. Zároveň by mělo být jejich stanoviště dostatečně vzdušné. Balkon, okno ani květináč s fuchsií na zahradě by neměl být otočený u většiny kultivarů na jih.

Kvalitní substrát

Ať už budete řešit u fuchsie množení, nebo ji chcete přesadit do většího květináče, doporučíme vám volbu kvalitnějšího substrátu, který by měl být vzdušný, více humózní a spíše kyselejší. (pH kolem čísla 6.)

Tip: Jaké další květiny za okno a na balkon můžete pěstovat?

Jak na zalévání a rosení?

Jakmile se fuchsie dostanou do vegetačního období, potřebují více zalévat. Také ničemu neuškodíte, když je budete častěji rosit, protože mají rády vlhčí vzduch. Když začne fuchsie osychat, může se to projevit shazováním listů a květů. Dávejte ale pozor na přelévání, tím spíš, pokud nejsou vysoké teploty, protože byste mohli podpořit problém s uhníváním kořenů. V teplejších měsících také hrozí uvaření fuchsie (protože v obalu může být ještě voda, která se zahřeje, zatímco listy a květy mohou být suché). Proto se v létě doporučuje spíš zvýšit vlhkost vzduchu, než fuchsii přehnaně zalévat. V zimě naopak stačí fuchsii zalévat jednou za tři týdny a množství vody může být menší.

Tipy pro hnojení

Ať už jde o venkovní nebo o pokojové rostliny, nemělo by se podceňovat ani hnojení. U fuchsií se je kvůli následné bohatosti květu doporučuje hnojit zhruba dvakrát týdně. Nejlepší je, když s hnojením počkáte na začátek dubna a skončíte s ním zhruba v srpnu. Rozhodně se hodí volit vícesložková hnojiva s obsahem dusíku, fosforu, draslíku a hořčíku.

Přečtěte si: Jaké jsou nejlepší zahradní květiny?

Letnění fuchsie

Pokud nemáte zahradu, do které byste mohli fuchsii umístit, bude jí stačit i prostornější balkon, který je otočený na správnou stranu. S umístěním fuchsie ven dlouho nečekejte, udělejte to hned, jak se udělá hezké počasí. U fuchsií, které jsou venku, pak v chladnějším období dobře poslouží geotextilie.

Zaštipování fuchsie

Na začátku vegetačního období se doporučuje fuchsiím zkrátit výhonky, díky čemuž pak budou rostliny stále pěkně upravené. Neduživých výhonů se naopak můžete úplně zbavit. Jakmile se objeví poupata, řez už není vhodný. Naprostou samozřejmostí by pak mělo být průběžné odstraňování odkvetlých květů a násad plodů.

Tip: Podívejte se, jak zazimovat muškáty

Tipy pro zazimování fuchsie

Pokud se udělá zima, je důležité fuchsii v květináči přenést dovnitř, protože by venku mohla umrznout. Jelikož jí vyhovuje teplota mezi 5-10°C, můžete je uložit do chladnější chodby nebo do sklepa. V tomto období se také fuchsie minimálně zalévá. Kdo se chce na jaře pustit do řízkování, ten by měl uložit fuchsii někam, kde se teplota pohybuje kolem 15°C. Při zazimování nezapomeňte ostříhat výhony, které narostly během vegetačního období.

Jak přesazovat?

Aby se u vás fuchsii dobře dařilo, bude potřebovat každoroční přesazování. Vždy s ním počkejte do března nebo do začátku dubna.

Prevence škůdců

Fuchsie mívá problémy se škůdci buď přímo v obchodě (na což může poukázat například vzhled listů), také ale špatně snáší nesprávně nastavené podmínky. Proto dávejte pozor na správné zalévání a umístění.

Máte zkušenosti s pěstováním fuchsie? Pokud ano, co pro vás byla největší výzva?

Napsat komentář