15. května 2023 • 22:00

SESTŘIHY: Švédsko zdolalo Finsko, Slováci mají bod. USA dál stoprocentní

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pondělní program mistrovství světa nabídl kromě zápasu Česka s Lotyšskem další tři utkání. Slovenští hokejisté byli proti Kanadě blízko k senzaci, v zápase ale nakonec prohráli 1:2 po nájezdech. Výběr USA měl velké trápení s Německem, které v duelu dokonce vedlo, po obratu ale oslavil výhru 3:2 zatím neporažený tým ze zámoří. Ve večerním severském derby Švédové zdolali Finy 2:1 po nájezdech.



Skupina A

Německo - USA 2:3

Favorizovaní Američané prohráli úvodní bezbrankovou třetinu na střely na branku jasně 4:12, ale byli o poznání nebezpečnější. V sedmé minutě Němci propadli a Eyssimont uháněl sám na Niederbergera, při kličce do forhendu mu však německý gólman nenechal ani kousek prostoru, jímž by mohl propasírovat puk za čáru. Němci pak přes Sturmovu šanci nevyužili přesilovku.

Ve 13. minutě měl německý výběr během pár sekund velkou porci štěstí. Niederberger nejprve vytěsnil pokus Alexe Tucha, který jen krátce poté tečoval Hutsonovo nahození a kotouč zazvonil na brankovou konstrukci. Němci oplatili stejnou mincí - Tiffelse vychytal brankář DeSmith, pak po vyhraném buly pálil Wiederer a rovněž jeho pokus zastavila tyčka.

Do vedení mohl zámořský tým poslat v úvodu druhé části dokonce v oslabení O'Connor, gólman Niederberger ale situaci dobře ustál a levou rukou vyrazil puk do bezpečí. Vedoucí gól dal až ve 26. minutě Attard. Střela bez přípravy mu sice nesedla a mířila po ledě vedle branky, ale bek Wissmann usměrnil kotouč bruslí nešťastně za záda svého gólmana.

Oba celky si pak zahrály krátce po sobě přesilovku, využít ji však nedokázaly. Američané při ní dokonce sami inkasovali. Jen 14 sekund po jejím začátku vyrovnal v polovině utkání zblízka dorážející Soramies. S druhým šokem pak přispěchal pouhých pět sekund před druhou sirénou Schütz, když proměnil sólový únik.

Ve třetím dějství mohli pohnout stavem Thrun a na druhé straně Tiffels, ale podařilo se to až Farrellovi na konci 46. minuty, kdy vypálil za kruhem a využil Niederbergerova zakrytého výhledu. Další obrat ve skóre dovršil v 55. minutě přesilovkovým zásahem do odkryté branky Coronato, kterého našel krásnou nahrávkou Perunovich. Němci tvrdě bojovali o vyrovnání, sáhli k dlouhé hře bez gólmana, ale soupeř už těsnou výhru uhájil.

SESTŘIH: Německo - USA 2:3. Němci trápili favorita, ale pořád jsou bez bodu
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 30:23. Soramies, 39:55. Schütz

Hosté: 25:39. Attard, 45:58. Farrell, 54:50. Coronato

Sestavy

Domácí: Niederberger (Strahlmeier) – Seider, M. Müller (C), Wissmann, J. Müller, Hüttl, Wagner, Gawanke, Szuber – Noebels (A), Kahun (A), Peterka – Ehl, Sturm, Soramies – Kastner, Wiederer, Tiffels – Schütz, Stachowiak, Tuomie.

Hosté: DeSmith (Petersen) – Perbix, Samberg, Perunovich, Thrun, Hutson, Mackey, Attard – A. Tuch (A), Bonino (C), Grimaldi – Garland (A), O'Connor, Eyssimont – Mazur, Tynan, Gauthier – Bjork, Coronato, Farrell – L. Tuch.

Rozhodčí

Tobias Bjork, Mikko Kaukokari – Eric Cattaneo, Jiří Ondráček

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Finsko - Švédsko 1:2 sn

Švédští hokejisté zdolali na mistrovství světa v Tampere v základní skupině A domácí Finsko 2:1 po samostatných nájezdech. Rozstřel rozhodl v šesté sérii před více než 12 tisíci diváky mladý útočník Lucas Raymond. Švédové i potřetí na turnaji uspěli, obhájci zlata Finové si připsali ve třech dosud odehraných duelech druhou porážku.

Oboustranně opatrná úvodní třetina gól nepřinesla. O něco nebezpečnější Finové si na začátku šesté minuty zahráli první přesilovku, ale bez efektu. Již při hře v plném počtu nepotrestal švédskou chybu při rozehrávce uvnitř vlastního obranného pásma Rantanen. Nedlouho před přestávkou pak nemířil přesně tečující Björninen a Švédové přečkali i závar před brankovištěm gólmana Larse Johanssona, kdy byl v hlavní roli opět Rantanen.

Ve druhé části nevyužili Finové další početní výhodu. V polovině základní hrací doby nezamířil z dobré pozice přesně Hartikainen. První přesilovku si poté zahráli i hokejisté Tre kronor a slibnou možnost nevyužil Zetterlund. Ve 38. minutě však Švédové sehráli dobře přečíslení čtyři na tři a Lindberg po zakončení z kruhu bez přípravy otevřel skóre.

Třetí dějství patřilo domácím obhájcům titulu. Na střelecké pokusy mezi tyčky ho vyhráli 14:2. Šance měli Armia a hvězdný Rantanen, ale kýženého gólu se Finové dočkali až ve 48. minutě. Pesonen vypálil, u branky bojující Lammikko se dostal k dorážce a z nulového úhlu s přispěním švédského gólmana Larse Johanssona vyrovnal na 1:1. Švédové inkasovali na šampionátu poprvé.

Náskok jim mohl vrátit Petersson, z úniku proti Larmimu však neuspěl. Zahanbit se však nenechal ani jeho protějšek Lars Johansson, když překazil radost úspěšnému střelci Lammikkovi a krátce nato i Hartikainenovi. Když pak Finové nepotrestali Zetterlundův faul, pokračoval boj o vítězný zásah v prodloužení. Kakko a Tömmernes v něm své šance neproměnili, došlo proto až na nájezdy.

V první sérii uspěli Oksanen a Tömmernes. Kapanen následně gól nedal, zatímco Raymond ano. V páté sérii vyrovnal Armia, Sörensen vzápětí neuspěl, pokračovalo se proto dál. Raymond proměnil i svůj druhý pokus, zatímco Oksanen už nikoliv.

SESTŘIH: Finsko - Švédsko 1:2sn. Trápení Suomi pokračuje, nájezdy rozhodl Raymond
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 46:47. Lammikko

Hosté: 37:17. Lindberg, . Raymond

Sestavy

Domácí: Larmi (Olkinuora) – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä (A), Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman – Rantanen (A), Manninen, Hartikainen – Kakko, Sallinen, Armia – Kapanen, Lammikko, Pesonen – Anttila (C), Björninen, Oksanen.

Hosté: La. Johansson (Wallstedt) – Sandin, Tömmernes, Pudas, A. Lindholm, Bengtsson, Nemeth – Raymond (A), Carlsson, Nylander – Petersson, P. Lindholm, Grundström – Zetterlund, Lindberg, Berggren – Silfverberg (C), de La Rose (A), Sörensen – Li. Johansson.

Rozhodčí

Ansons, Frandsen – Mackey, Synek

Stadion

Nokia Arena, Tampere

Návštěva

12039 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 6 1 0 0 34:8 20
2. Švédsko 7 5 1 1 0 26:7 18
3. Finsko 7 5 0 1 1 28:15 16
4. Německo 7 4 0 0 3 27:16 12
5. Dánsko 7 2 1 0 4 19:26 8
6. Francie 7 0 1 2 4 10:31 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3

Skupina B

Slovensko - Kanada 1:2sn

Slovensku v úvodu nabídl početní výhodu faulem Jacob Middleton, ale přerušil ji vyloučený Oliver Okuliar a po trestu pro Richarda Pánika měli Kanaďané na půl minuty přesilovku pěti proti třem. Samuela Hlavaje ale nepřekonal Cody Glass ani z dorážky Brad Hunt. V čase 7:36 se už tým kouče Andrého Tourignyho ujal vedení. Jack McBain uvolnil od levého mantinelu na druhé straně Jakea Neighbourse, který prostřelil Hlavaje mezi betony.

Vzápětí mohl vyrovnat Matúš Sukeľ, ke kterému se odrazil puk, ale Samuel Montembeault zasáhl. Potom se dostal do úniku Libor Hudáček, ale do úspěšného konce jej nedotáhl. V 17. minutě při vyloučení Milana Lucice už svěřenci trenéra Craiga Ramsayho vyrovnali. Kapitán Marek Hrivík z pravého kruhu předložil puk před odkrytou branku Peteru Cehlárikovi, který pohodlně skóroval.

V úvodu druhé části při vyloučení Joea Velena měli možnost otočit stav Hudáček a Pánik, který trefil tyčku. Po vyloučeních Adama Jánošíka a Miloše Kelemena se Slováci ubránili i 51 sekund ve třech proti pěti. V 37. minutě Hudáček vrazil na mantinel MacKenzieho Weegara a český sudí Jan Hribik s Němcem Andrem Schraderem mu po revizi u videa dali trest na pět minut a do koncem utkání.

V dlouhém oslabení Slováci odolali. Sami potom nedokázali překlopit vedení na svou stranu ve dvou přesilovkách při vyloučeních Sammyho Blaise a Weegara. Kanada se neprosadila při vyloučení Patrika Kocha. V 56. minutě se dostal po Pánikově přihrávce do dobré pozice Hrivík, ale stav se neměnil. Potom unikajícího Pánika fauloval Weegar, slovenská přesilovka však prodloužení neodvrátila. Kanada v prodloužení nevyužila početní výhodu při trestu Viliama Čacha.

V rozstřelu Slováci dvakrát vedli díky Pánikovi a Martinu Chromiakovi, ale odpověděli Cody Glass a Michael Carcone. V sedmé sérii na Quinnův úspěšný pokus Chromiak nezareagoval.

SESTŘIH: Slovensko - Kanada 1:2sn. Slováci deptali Javorové listy! Zářil gólman Hlavaj
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 16:08. Cehlárik

Hosté: 07:46. Neighbours, . Quinn

Sestavy

Domácí: Hlavaj (Škorvánek) – P. Koch, Nemec, Kňažko, Grman, Rosandić, Ivan, Gajdoš, Jánošík – Kelemen, Hrivík (C), Pánik – Cehlárik (A), Sukeľ (A), Hudáček – Regenda, Tamáši, Chromiak – Lantoši, Čacho, Okuliar.

Hosté: Montembeault (Hofer) – Middleton, Weegar (A), Bear, Joseph, Myers, Barron, Hunt – Lučić, Veleno, Blais – Quinn, Laughton, Toffoli (C) – Neighbours, McBain, Carcone – Krebs, Glass, Crouse (A) – Fantilli.

Rozhodčí

Hribik, Schrader – Kroyer, Niittyla

Stadion

Arena Riga, Lotyšsko

Návštěva

4640 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Švýcarsko 7 6 0 1 0 29:10 19
2. Kanada 7 4 1 1 1 25:11 15
3. Lotyšsko 7 3 2 0 2 21:17 13
4. Česko 7 4 0 1 2 22:16 13
5. Slovensko 7 3 0 2 2 15:15 11
6. Kazachstán 7 1 2 0 4 14:31 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 9:17 6
8. Slovinsko 7 0 0 0 7 9:27 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud