FBI nezvládla vyšetřování Trumpovy kampaně v roce 2016, uvedl prokurátor

foto Federální úřad pro vyšetřování (FBI) - ústředí ve Washingtonu.

Washington - Tvrdou kritikou postupů amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) skončilo čtyřleté šetření ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. FBI neměla pro prověření prezidentské kampaně Donalda Trumpa "skutečné důkazy" a příliš se spoléhala na tipy, které jí poskytli Trumpovi političtí oponenti, uvedl americký prokurátor John Durham, který ovšem nevznesl žádná obvinění, informovala dnes agentura AP.

Zhruba třísetstránková zpráva popisuje řadu chybných kroků FBI a ministerstva spravedlnosti, když vyšetřovatelé v roce 2016 zahájili politicky výbušné vyšetřování toho, zda se Trump nebo jeho lidé spolčili s Ruskem, aby ovlivnili výsledek voleb.

V závěrech vyšetřování zaznívá kritika na adresu FBI za to, že úřad zahájil plnohodnotné vyšetřování na základě "nezpracovaných, neanalyzovaných a nepotvrzených zpravodajských informací". Rychlost, s jakou tak učinil, byla podle zprávy odchylkou od normy.

Vyšetřovatelé měli tendenci upřednostňovat informace, které podporovaly jejich názor, a naopak ignorovat nebo podceňovat ty, které byly v rozporu s jejich přesvědčením, píše se ve zprávě.

"Neschopnost FBI kriticky analyzovat informace, které byly v rozporu s narativem o tajném vztahu mezi Trumpem a Ruskem, který se objevoval v průběhu celé akce Crossfire Hurricane, je opět velmi znepokojující," uvádí se ve zprávě.

Dopad Durhamovy zprávy, ačkoli je vůči FBI ostře kritická, pravděpodobně otupí prokurátorova vlastní minulost a skutečnost, že mnohé ze sedm let starých epizod, které uvádí, již byly důkladně vyšetřeny zvláštním vyšetřovatelem a bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem. Ten nezjistil, že by Trump či jakýkoli jiný Američan s Moskvou záměrně spolupracoval. FBI také již dávno oznámil desítky nápravných opatření. Přesto Durhamova zjištění pravděpodobně zesílí kontrolu tohoto úřadu v době, kdy se Trump opět uchází o Bílý dům.

Durham, bývalý státní zástupce v Connecticutu, byl v roce 2019 Trumpovým ministrem spravedlnosti Williamem Barrem jmenován krátce poté, co Mueller dokončil vyšetřování, které Durham následně prověřoval.

Durhamova zpráva představuje dlouho očekávané vyvrcholení vyšetřování, o němž Trump a jeho spojenci tvrdili, že odhalí rozsáhlá pochybení federálních úřadů. Vyšetřování místo toho podle AP přineslo nevalné výsledky: prokurátoři dosáhli přiznání viny od málo známého zaměstnance FBI, a prohráli jediné dva trestní případy, které dostali k soudu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď