Conan Milner

15. 5. 2023

Tuhý lístek, který občas najdete v polévce, nazýváme bobkový list. Bobkový list má jedinečnou příchuť – nádech hřebíčku, pepře a eukalyptu s příjemnou dřevitou hořkostí. Není jedovatý, jak se mnozí domnívají, jen se hodně špatně žvýká.

Jakmile bobkový list dodá receptu svou vytříbenou chuť, tuhý list se před podáváním obvykle vyhodí. Může představovat nebezpečí udušení, zejména pro děti. Vařením bobkový list trochu změkne, ale i tak je potřeba ho pořádně rozkousat, aby se rozpadl. V několika nešťastných případech musely být kousky bobkového listu dokonce operativně odstraněny ze střev.

Laurus Nobilis

Odborný název bobkového listu naznačuje, že jde o velmi významnou rostlinu: vavřín vznešený (Laurus nobilis). Ve starověkém Řecku a Římě symbolizoval vavřín vítězství. Vítězní atleti, špičkoví učenci a vojáci vítězící v bitvě byli na počest svých úspěchů korunováni vavřínovým věncem.

Vavřín stále znamená úspěch, i když už jen podle jména. Vysokoškolský nebo „bakalářský“ titul pochází z latinského slova „bacca laureate“, které znamená „bobule vavřínu“. Výrazy „poeta laurus“ a „usnout na vavřínech“ si rovněž vypůjčují symboliku úspěchu, která je synonymem pro vavřín.

Vavřín
Bobkové listy rostoucí na stromu vavřínu. (anandasandra/Pixabay)

Historie této ušlechtilé rostliny sahá až k řeckým legendám, podle kterých se bůh Apollón zamiloval do překrásné nymfy Dafné, která si však přála zachovat věčné panenství. Prosila tedy svého otce Péneía, aby ji ukryl nebo alespoň proměnil, což on vyslyšel a dívku proměnil ve vavřínový strom.

V čem je vavřín tak skvělý? Podle starých Řeků tento list umožnil věštkyni v Delfách předpovědět budoucnost. Když věštkyně žvýkala aromatické bobkové listy, dokázala uslyšet poselství od Apollóna, boha, pro kterého byl bobkový list posvátný.

Po staletí byl vavřín uctíván jako rostlina, která poskytuje ochranu před zlem a božskou inspiraci. Vědci sice zatím nedokázali ověřit jeho nadpřirozené vlastnosti, ale objevili bohatství vitamínů (A, C a B), minerálů (měď, hořčík, železo a selen) a antioxidantů. Éterické oleje a další fytochemikálie obsažené v bobkovém listu mohou pomoci při zažívacích potížích, zmírnit bolest, utišit kašel a zmírnit menstruační potíže.

Bobkový list v léčitelství

Bobkový list měl v historii mnoho lékařských příznivců. Ve středověkém Německu doporučovala léčitelka, skladatelka a benediktinská abatyše Hildegarda z Bingenu užívání bobkového listu při bolestech hlavy, hrudníku, při dně a jaterních potížích.

Moderní bylinkáři používají vavřín na tyto potíže dodnes, a dokonce přidali i několik dalších. Studie z roku 2008 zjistila, že vavřín je účinný při snižování hladiny glukózy v krvi, zlepšuje funkci inzulínu a snižuje hladinu cholesterolu.

Nálev z bobkového listu může pomoci při špatném trávení, při cukrovce II. typu (na inzulínu nezávislé) a jako podpora metabolismu. Bobkový list má mírný narkotický účinek, což znamená, že uklidňuje mysl a tlumí bolest. Šálek vavřínového čaje může zmírnit bolesti hlavy a podporuje klidný spánek.

Až vás příště bude trápit nachlazení, zvažte bobkový list. Má mentolové vlastnosti, které mohou pomoci při odstraňování hlenů uvízlých v plicích. Bobkový list také pomáhá regulovat menstruaci a řeší vaginální výtok. Přidejte esenciální olej do horké vody ve vaně a vlezte si do ní. Vavřínová koupel je prospěšná také při revmatismu.

Toto koření má také antibiotické vlastnosti, díky nimž přijde vhod při hojení ran a léčbě infekcí ledvin. Je známo, že pití tohoto mírně adstringentního (svíravého) čaje také zastavuje krvácení z nosu.

Jak se používá?

Ideální je mít čerstvé bobkové listy, ale dobře fungují i ty sušené, pokud jsou správně skladovány. Suché listy jsou méně hořké než čerstvé a v uzavřené nádobě vydrží až rok. Čas a vystavení vzduchu nakonec zbaví listy aromatických esenciálních olejů. Proto je nejlepší kupovat tyto listy v malém množství.

Nejčastější použití rostliny je jako koření přidávané do jídla. Vývary a další polévky, fazole, nejrůznější omáčky, rýže, dokonce i dezerty, jako je pudink – v podstatě cokoli, co se vaří delší dobu, může mít z trochy bobkového listu užitek. Nejenže dodá jídlu jemnou chuť, ale díky antimikrobiálním vlastnostem, které dodá i pouhých pár lístků, může jídlo déle vydržet.

Pokud chcete získat chuť bobkového listu, ale bojíte se jeho úlomků, můžete do pokrmů přidat práškový bobkový list. Směs koření známá jako Old Bay je v podstatě ochucená sůl s velkým podílem mletého bobkového listu.

Bobkový list chrání před škůdci. Po staletí lidé skladují obilí a fazole s hrstí bobkového listu, který díky sloučenině zvané eukalyptol odrazuje hlodavce a hmyz. Z tohoto důvodu se používá také při léčbě vší.

Pokud se vám podaří sehnat parou destilovaný éterický olej z vavřínu (většina „vavřínových“ olejů je z jiných rostlin), je užitečné ho mít po ruce na všechny druhy neduhů. Aplikujte lokálně na místa s bolestí nebo napětím.

Ale opatrně. Olej z vavřínu obsahuje eugenol, sloučeninu, která se nachází také v esenciálních olejích z hřebíčku, skořice, muškátového oříšku, oregana a tymiánu. Eugenol nepředstavuje problém, pokud se jedná o celý list. Koncentrovaný olej však může podráždit citlivou pokožku a je třeba se mu vyhnout v těhotenství a u malých dětí.

Vavřínový a pomerančový čaj po večeři (recept)

Ať už jako lék, nebo jen jako relaxační nápoj, čaj je jedním z nejbezpečnějších, nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů použití bobkového listu. Přídavek pomerančové kůry v tomto receptu mu dodává dodatečnou chuť a pomáhá při trávení.

Do čtvrt litru vody přidejte 6 až 7 bobkových listů (čerstvých nebo sušených) a kůru z jednoho pomeranče (nejlépe bio). Přiveďte k varu, přikryjte a snižte teplotu na minimum (přikrytím se zachovají éterické oleje). Před podáváním vařte alespoň 30 minut.

Podvodníci ze zálivu Laurel

Pod názvem vavřín se skrývá mnoho listů, které se však mohou od vavřínu, původem ze Středomoří, značně lišit. Západoindický vavřín je klíčovou složkou klasické vody po holení Bay Rum. Indonéský bobkový list chutná podobně jako skořice. Druh bobkového listu z Indie se používá k provonění rýže.

Horský vavřín a třešňový vavřín jsou americké domorodé rostliny příbuzné vavřínu, ale jsou jedovaté. Mnoho bobkových listů prodávaných ve Spojených státech je obvykle kalifornský bobkový list, pokud není uvedeno jinak. Kalifornský vavřín má podobné vlastnosti a silnější mentolovou chuť než pravý vavřín.

Tento článek má pouze informativní charakter. Před užitím se nejdříve poraďte se zkušeným bylinkářem nebo svým lékařem.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložila K. K.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.