JeanMarie Brownson

15. 5. 2023

Zatímco jiné matky prosily své děti, aby jedly brokolici, moje maminka vařila artyčoky na páře s česnekem. Krásné bulvy uvařené do měkka položila do mělkých misek, kde jsme si je rozebírali. List po listu jsme zuby vyškrabávali šťavnatou dužinu, dokud jsme se nedostali k trnitému středu. Maminka sáhla dovnitř a odhodila pichlavý střed, čímž odhalila olivově zelený, rozplývavě jemný spodek a stonek. Nakrájené na kousky a posypané solí, ach… snad žádná jiná zelenina vás tolik neodmění!

S příchodem jara se na stáncích se zeleninou opět objevují zelené a šťavnaté artyčoky. Je čas naučit svá vnoučata odtrhávat listy jako květinu, list po listu a pochutnávat si na nich, až se dopracují k chutné spodní části.

Artyčoky, které najdete ve většině supermarketů, jsou artyčoky kardové, známé také jako italské artyčoky nebo francouzské artyčoky. Tyto velké, zelené, květům podobné pupeny pocházejí ze Středomoří.

Jak připravit artyčoky?

Artyčoky při krájení mění barvu, proto je při přípravě ponořte do mísy s ledovou vodou. Artyčoky vařte v nehliníkových pánvích, například z nerezové oceli nebo smaltované litiny, abyste zabránili změně barvy a kovové chuti.

Artyčoky mají rády citron. (AtlasComposer/envato)

Letos na jaře uvařím velké, kompaktní a pestře zbarvené čerstvé artyčoky, které jednoduše doplním drcenými chilli papričkami naloženými v oleji a čerstvým citronem. Olej z chilli papriček se mezi listy rozpustí. Máslo není potřeba.

Když je málo času, mražené artyčoky dodají lehce anýzovou, zelenou chuť, přidáme-li je do těstovin nebo na pánev se zlatavým pórkem a krevetami. Jedinečnou chuť dodají i konzervované artyčokové spodky. Podávejte je teplé s míchanými vejci nebo krevetovým salátem.

Recept: Artyčoky s citronem a s chilli

na 4 až 6 porcí

Suroviny:

  • citronové plátky
  • 4 velké nebo 8 středních artyčoků (asi 3 kg)
  • asi 30 gramů drcených chilli papriček v oleji
  • tenké plátky citronu
  • sůl

Postup:

Připravte si velkou mísu se studenou vodou a do ní vymačkejte plátek nebo dva citronu. Ořízněte stonky artyčoků na délku asi 3,5–4 centimetry. Stonky lehce oloupejte. Ostrým nožem odřízněte horní třetinu artyčoku a vyhoďte ji. Malým nožem odřízněte všechny malé spodní listy a tvrdé velké zelené listy. Zatímco budete připravovat zbytek artyčoků, vložte okrájené listy do velké mísy se studenou vodou.

Postavte artyčoky do hlubokého středně velkého hrnce tak, aby byly namačkány na sobě a zůstaly ve vzpřímené poloze. Nalijte na dno pánve vodu kolem základny artyčoků do výšky asi 5 cm.

Pomocí malé stěrky nebo lžičky vtlačte do každého artyčoku asi 1,5 lžičky čili papriček. Na každý artyčok položte plátek citronu.

Pánev pevně přikryjte silným alobalem a poté pokličkou. Vařte na prudkém ohni, dokud nezačne vařit voda. Pak snižte teplotu na středně nízkou a stále přikryté vařte, dokud nůž zapíchnutý do středu artyčoku nevyjde snadno ven, asi 30 minut u středně velkých artyčoků nebo 40 minut u velkých artyčoků.

Pomocí kleští opatrně přeneste artyčok a citron na servírovací mísu. Jezte po jednom listu a chcete-li, namáčejte si je ve vývaru z artyčoků. Až se dostanete do středu, chlupaté části vydlabejte a vyhoďte. Potom snězte spodní část a stonek posypaný trochou soli.

Recept: Artyčoková srdíčka s krevetami a citronem

na 4 porce

Suroviny:

  • 1 malý pórek, oříznutý, podélně rozpůlený, dobře propláchnutý
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 1 balení (340 gramů) mražených artyčokových srdcí
  • 450 gramů velkých krevet, oloupaných a zbavených krunýře
  • 1/4 šálku (cca 60 ml) husté smetany ke šlehání
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 3 zelené cibulky, zbavené konců, nakrájené na tenké plátky po úhlopříčce
  • nakrájené lístky čerstvé bazalky (na servírování)
  • 4 šálky vařených těstovin nebo 3 šálky horké vařené rýže (příloha, lze vynechat)

Postup:

Pórek nakrájejte příčně na tenké plátky. Na velké 30-centimetrové pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte pórek, restujte a míchejte, dokud nezezlátne, asi 3 minuty.

Vmíchejte česnek a restujte 1 minutu. Vmíchejte artyčoková srdíčka. Za častého míchání vařte do změknutí, asi 5 minut.

Vmíchejte krevety. Za stálého míchání je vařte asi 3 minuty, dokud nejsou neprůhledné.

Vmíchejte smetanu, citronovou kůru, sůl a pepř. Vařte 2 minuty. Posypte zelenou cibulkou.

Směs podávejte za tepla, ozdobenou lístky bazalky. Pokud je libo, servírujte s těstovinami nebo rýží.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložila K. K.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“