Knižní novinky z Nakladatelství Jota

Knižní novinky z Nakladatelství Jota

Příběhy vášnivého motorkáře o tom, jak procestoval 6 kontinentů, nebo cestopis z Íránu od profesionálky, která má s touto zemí více než 10 let vlastních zkušeností. K tomu několik průvodců, například o zemi dobrodruhů – Albánii, nebo o perle Balkánu – Bosně a Hercegovině. Tohle jsou čerstvé novinky z Nakladatelství Jota.

Igor Brezovar. Velká jízda začíná; Igor Brezovar

Motorkářská legenda. Šílenec. Nezkrotný rebel a ještě mnohem víc. Ďábel, který na motorce objel svět. Milovník. Cestovatel. Hrdina televizního seriálu Po jedné stopě. Muž bez předsudků se srdcem na pravém místě. To je Igor Brezovar.

Tato kniha je první částí Igorova vyprávění o tom, jak na motorce objel svět. V sedle motorky najel půl milionu kilometrů, navštívil šest kontinentů. A tím si splnil svůj dětský sen.

Na svých cestách se Igor setkává s asijskou pohostinností, muslimským světem, naprosto odlišnými zvyky a kulturami. V Africe pocítí na vlastní kůži vstřícnost a bezprostřední radost ze života, ale i šílenost tamní byrokracie, chudobu a zmar. A v Austrálii? Překrásné metropole, národní parky s obřími vodopády, volně žijícími koalami, klokany, ptakopysky a ještě mnohem víc. Místo popisů toho, co viděl, se zaměřuje na to, co slyšel, s kým se potkal. Na cestách se ocitá ve vilách milionářů i ve slumech mezi krysami. Vidí a na vlastní kůži pociťuje bohatství i naprostou chudobu. Potkává lásku i nenávist, dobro i zlo. To vše ho formuje, mění jeho hodnoty a ukazuje další směr.

Nenechte se zmást, velká jízda není jen o polykání kilometrů, je to cesta životem, který přináší veselé i hořké chvíle. Budete se smát, klepat si na čelo, při prohlížení fotografií se možná přistihnete, že tiše závidíte, anebo se při čtení opravdu naštvete. Jedno je ale jisté – nudit se s Igorem rozhodně nebudete!

Knihu můžete objednávat zde

Igor Brezovar. Velká jízda začíná

Mozaikou Íránu; Lenka Hrabalová

Barvitý cestopis od íránistky a arabistky Lenky Hrabalové, která má s touto fascinující tajemnou zemí více než desetiletou zkušenost.

Írán je obrovská země plná kontrastů. Přitahuje mnoho cestovatelů, ale zároveň se mu stále ještě nepodařilo zbavit se nálepky nebezpečného místa. Většina z nás totiž o Íránu neví mnoho a naše představy jsou často omezeny jen na téma mnohoženství, alkoholu a islámského práva, i když ve skutečnosti země nabízí bohatou kulturní mozaiku.

Autorka se pokouší představit zemi co nejkomplexněji, reaguje na časté otázky posluchačů, kteří chodí na její cestovatelské přednášky, a nabízí odpovědi podložené širšími souvislostmi. V úvodní části Na křižovatce dějin se věnuje zajímavým obdobím íránské historie, jako je například výstavba legendárního Esfahánu či počátky americko-íránského nepřátelství. V kapitole Tisíce tváří Islámské republiky se zabývá společností jako takovou. Náboženskými skupinami, etniky, ale také sexualitou v Íránu či islámskými zákony. Třetí část – Všechny kouty země – seznamuje čtenáře s různými regiony Íránu a s jejich specifiky, jako jsou například římské památky, pašování alkoholu v pohraničí či kontinuální boj pouštního národa o vodu. A nechybí ani kapitola, která láká do íránských ulic, třeba na ty nejlepší speciality, po nichž se zákonitě tloustne, nebo do tradičních lázní, ve kterých z vás sedřou kůži. Doslova.

Knihu můžete objednávat zde

Mozaikou Íránu. Lenka Hrabalová

Bradt – Turistický průvodce ALBÁNIE; Gillian Gloyerová

Od divokých 90. let minulého století se toho v Albánii hodně změnilo a v současnosti jde o jednu z nejzajímavějších turistických destinací celé Evropy, která láká velkolepými hrady, zachovalými středověkými kostely, i odlehlými divokými oblastmi, které jsou jako stvořené pro outdoorové aktivity. V hlavním městě Tiraně najdete kromě připomínky komunistické minulosti spoustu rušných kaváren a mimořádně zajímavých muzeí. Na pobřeží Středozemního moře se pak můžete těšit na pláže, které se od těch nejvyhlášenějších liší jen podstatně menším počtem turistů.

Prohlédněte si „muzejní města“ Berat a Gjirokastra vyhlášená skvostnou osmanskou architekturou. Vydejte se na pěší výpravu hlubokými údolími mezi rozeklanými vrcholy Albánských Alp. Užijte si plavbu trajektem po jezeru Komani – jeden z nejlepších vodních zážitků na světě. Brouzdejte zbytky starobylého města Butrint, jednoho z nejvýznamnějších albánských archeologických nalezišť zapsaném na seznamu UNESCO. Zastavte se u Karavastské laguny nebo Prespanského jezera, kde můžete pozorovat pelikány kadeřavé.

Již šesté vydání průvodce po Albánii z nakladatelství Bradt je plně aktualizované a nabízí velké množství informací, praktických rad a doporučení, která oceníte na hlavních trasách i v odlehlých částech země. 

Průvodce můžete objednávat zde

Bradt. Albánie

Bradt – Turistický průvodce BOSNA A HERCEGOVINA; Tim Clancy

Bosna a Hercegovina je ideální destinací pro aktivní cestovatele. Milovníci historie a kultury mohou navštívit hlavní město Sarajevo s tradičnější osmanskou čtvrtí, rušným nočním životem a festivaly, zatímco v Trebinje a Banja Luce lze obdivovat pozoruhodnou architekturu, ochutnat skvělé víno a poznat množství dalších zajímavostí. Těm, kdo mají rádi přírodu, přináší Bosna a Hercegovina rozmanitou krajinu s působivými vodopády, lyžařskými středisky olympijské úrovně a jednou z nejzajímavějších turistických tras Evropy, kterou je slavná Via Dinarica.

Poznejte orientální staré město Mostaru a Stari most, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Navštivte Međugorje, druhé největší katolické poutní místo na světě. Projděte si jeden z posledních pralesů
v Evropě v národním parku Sutjeska. Vraťte se v čase při návštěvě středověké vesnice Lukomir. Vydejte se na raftu do zpěněných vod řeky Uny.

Průvodce můžete objednávat zde

Bradt. Bosna a Hecegovina

Nakladatelství JOTA vydalo za téměř třicet let své existence na českém knižním trhu více než 2 500 titulů v celkem téměř 8 milionech výtiscích. Knihy můžete objednávat přímo na jejich eshopu www.jota.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: