Invaze hrabošů trápí zemědělce v některých částech Vysočiny

16. květen 2023 06:00

Dokáží sežrat velkou část úrody a boj s nimi je často nerovný zápas. Zemědělci v některých částech kraje Vysočina vedou boj s invazí hrabošů. Jen obtížně se jich zbavují a zasažené plochy jsou často obrovské.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský sleduje výskyt škodlivých organizmů rostlin od 50. let minulého století. Celkem jich je asi sto druhů, na které se zaměřuje. „Letošní jaro je studené a v dubnu bylo velmi vlhké, to znamená, že ti zejména hmyzí škůdci na pole ze zimovišť nalétávají pomalu,“ říká ředitel sekce osiv Zemědělského ústavu Michal Hnízdil.

Už teď je možné najít například v porostech řepky brouky krytonosce, blýskáčky, na hrachu potom listopasy. Deštivý ráz počasí v dubnu byl taky příznivý pro rozvoj některých houbových chorob například na řepce.

Přemnožení hraboši

Od ledna pozoruje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský velký nárůst populace hraboše. „Takže jsme umožnili od konce února na čtyři měsíce mimořádnou aplikaci přípravku proti hrabošům ve vyšší dávce formou aplikace do nor,“ potvrdil Michal Hnízdil.

Populační hustota hraboše byla v březnu 10x větší, než je takzvaný práh škodlivosti. Což je populace na pozemku, u které se už vyplatí aplikace přípravků na jejich hubení.

„V dubnu došlo k poklesu prahu škodlivosti asi na šestinásobek a to v důsledku chladna a zejména vlhka. Nyní bude velmi záležet na tom, jak budou vypadat květnová dat,“ dodal Hnízdil.

Dravci na polích

„Tím, že hospodaříme v podhůří Železných Hor, tak máme vysoký podíl zatravnění a to je ideální pro rozmnožování hrabošů a ta část pozemků směrem k Moravě, tak tam se podíl hrabošů podle naší zkušenosti zvyšuje,“ popisuje předseda zemědělského družstva z Malče u Chotěboře.

S hlodavci se proto snaží bojovat všemi možnými způsoby. Na polích staví i bidla pro dravce. „To používáme přes zimu, když se začnou rostliny zvedat, tak je z pole odvezeme. Ty bidla slouží ale spíš k mírnému potlačení, když nastoupí kalamitní stav, tak musíme přistoupit i k přípravkům na ochranu rostlin,“ dodává agronom zemědělského družstva Petr Vrtěl.

Kompenzace

Za poškozené porosty můžou zemědělci získat kompenzace. Určené jsou pro takové  případy, kdy není možné z důvodu ochrany přírody na určitých pozemcích aplikovat rodencitidy na hubení hrabošů. V případě, že by mohly být účinkem rodencitidů ohroženy necílové velmi chráněné druhy, jako je sysel nebo sýček, můžou zemědělsci požádat Agenturu ochrany přírody a krajiny o finanční náhradu. Podle rozsahu poškození pozemku může zemědělec dostat kompenzaci až 20 tisíc korun na hektar.

autoři: Milan Soldán , hoch
Spustit audio

Související