Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žháři z Vítkova byli po 13 letech vězení propuštěni na svobodu: Natálce (15) zničili život!

Aktualizováno -
16. května 2023
12:54
Autor: VaB, ČTK, shp, rys - 
16. května 2023
09:36

Z věznice Mírov v úterý dopoledne vyšli na svobodu Václav Cojocaru a Ivo Müller. Dva žháři z Vítkova si odseděli 13 let vězení za rasisticky motivovaný útok na dům obývaný romskou rodinou. Soud je minulý týden podmínečně propustil. Odsouzeni byli původně na 20 let. Jejich řádění tehdy jen se štěstím přežila téměř dvouletá Natálka, utrpěla ale popáleniny na 80 % těla, prodělala desítky operací a dodnes žije s velkými komplikacemi. 

Dvojici před věznicí Mírov vyzvedl podle informací Blesku advokát. Vězeňská služba nechala ke vstupu postavit hasičskou cisternu tak, aby média na propuštění žhářů neviděla. Poté Cojocaru s Müllerem nastoupili do vozu a odjeli, společně se pak krčili na zadních sedačkách vozu. Okolí hlídal i psovod se svým psem. 

Podle agentury Aktu.cz měla dvojice po odjezdu z věznice policejní doprovod. „Jedním z našich úkolů je předcházení trestné činnosti a narušení veřejného pořádku. Pokud máme informace o hrozícím riziku, musíme adekvátně reagovat," uvedli policisté, šlo podle nich o preventivní opatření. 

Šumperský soud o podmínečném propuštění rozhodl minulý týden ve čtvrtek. Václav Cojocaru a Ivo Müller projevili lítost nad spáchaným skutkem, rodině poškozené Natálky (15) posílali měsíčně zhruba tři tisíce korun jako odškodné.

Žalobce Tomáš Horák v obou případech s žádostí souhlasil s tím, že odsouzení splnili pro podmíněné propuštění všechny zákonné podmínky. Ponechal si však lhůtu na podání případné stížnosti. V pondělí, kdy lhůta vypršela, žalobce ČTK řekl, že stížnost nepodá.

V případu pokusu o několikanásobnou rasově motivovanou vraždu ve Vítkově na Opavsku figurovali celkem čtyři pachatelé. Zmínění Václav Cojocaru, Ivo Müller a jejich komplici David Vaculík a Jaromír Lukeš. Ti si odpykávají trest 22 let vězení. Čtveřice vhodila 19. dubna 2009 do oken domu obývaného rodinou Natálky zápalné lahve. Tehdy bezmála dvouletá holčička utrpěla popáleniny na 80 procentech těla, prodělala desítky operací a dodnes se potýká s komplikacemi. Všichni čtyři pachatelé patřili k severomoravským neonacistům, k útoku došlo v den narozenin Adolfa Hitlera.

Propuštění žhářů vyvolalo na veřejnosti velký poprask. Zejména rodina Natálky je ze situace nešťastná, nejhůře ji snáší právě Natálka. Poté, co se dozvěděla, že dva útočníci půjdou na svobodu, odmítala opustit svůj pokoj. Její maminka Anna začala přemýšlet o tom, že se s rodinou přestěhují.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání