Pierce Brosnan slaví 70: Z neodolatelného Jamese Bonda je prošedivělý elegán hájící svou ženu

Pierce Brosnan slaví sedmdesátku: Z idolu dívčích srdcí je prošedivělý elegán věrný jediné ženě
Zdroj: Profimedia
Pierce Brosnan slaví v úterý 16. května 2023 sedmdesáté narozeniny. Pohledný herec proslul především rolí Jamese Bonda, zahrál si ale i v oblíbeném seriálu Remington Steele nebo filmovém muzikálu Mamma Mia! Během své kariéry se stal idolem mnoha žen a dívek po celém světě.Jeho srdce ovšem v životě patřilo jen dvěma ženám. Jako první ho krátce po studiích herectví uhranula australská kolegyně Cassandra Harris. Po jejím boku strávil 17 let.Měli spolu syna Seana a Pierce si také po smrti Cassandřina exmanžela Dermota Harrise osvojil jejich dvě děti Chrise (vlevo) a Charlotte (vpravo). S Cassandrou žil herec až do její předčasné smrti. Herečka v pouhých 43 letech podlehla rakovině vaječníku. Stejná nemoc pak připravila Pierce i o dceru Charlotte.Po Cassandřině smrti se představitel Jamese Bonda seznámil s novinářkou Keely Shaye Smith a byla z toho láska jako trám. Na archivním snímku s Piercovým synem Seanem, který je dnes hercem stejně jako táta.+ 3 fotky+ 4 fotky

Pierce Brosnan, hollywoodský idol a jeden z nejikoničtějších představitelů Jamese Bonda, slaví v úterý už 70. narozeniny. Ač byl během své herecké kariéry snem tisíců žen a dívek po celém světě, on sám byl vždy věrný ženě, se kterou právě žil. O tu první ho před lety připravila zákeřná nemoc, od druhé ho neodloučil ani fakt, že během jejich vztahu v očích kritické veřejnosti přibrala až příliš mnoho kil.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 16. 05. 2023 11:00

Že bude mít Pierce Brosnan výjimečný vztah k ženám, naznačilo už jeho útlé dětství. Otec Thomas od rodiny odešel, když byly chlapci teprve čtyři roky. Maminka May měla co dělat, aby oba uživila, rozhodla se proto přijmout práci zdravotní sestry v Londýně a malého Pierce nechala v Irsku u babičky a dědy. Po jejich skonu putoval k tetě a později žil dokonce na ubytovně.

"Dětství jsem strávil v podstatě sám. Nikdy jsem nepoznal svého otce, opustil nás, když jsem byl ještě malý. Máma se hodně trápila, žít v padesátých letech mezi irskými katolíky bez muže a otce svého dítěte bylo hodně těžké. Ale maminka to nevzdala. Odvážně se rozhodla odejít do Anglie, aby sobě i mně zařídila lepší život. Vracela se jednou, dvakrát do roka," vzpomíná v rozhovoru pro cigaraficionado.com Pierce Brosnan.

Od polykače ohňů po Jamese Bonda

S mámou se na delší čas shledal až v deseti letech, kdy za ní a jejím novým manželem Williamem Carmichaelem odešel bydlet do Skotka. Když se pak rodina přestěhovala do Londýna, začalo Piercovi další nelehké období. Vzhledem k irskému původu se stal terčem šikany. Chlapce to ale nezlomilo. V šestnácti se rozhodl, že se bude živit jako malíř, a když během jednoho workshopu uviděl polykače ohňů, chtěl si vyzkoušet i tuto profesi. A nadchla ho. Zjistil, že vystupování před diváky je přesně to, co ho naplňuje a pomáhá mu zapomenout na strasti všedního dne. A tak se ze šikanovaného kluka stal herec.

Nejprve čistě divadelní, ale postupně pronikal i do filmu a televize (objevil se například v seriálu Profesionálové). Skutečný průlom ale zaznamenal až v roce 1982 po stěhování do Kalifornie, kde se stal světoznámým díky detektivnímu seriálu Remington Steele. Začátkem června 1994 pak získal svou nejzásadnější filmovou roli, a to jako historicky pátý představitel Jamese Bonda. Tím si nejen zajistil nesmrtelnost mezi fanoušky tohoto žánru, ale také získal srdce mnoha dívek a dam.

Srdce Pierce Brosnana vždy patřilo jen jedné ženě

Stačilo by bývalo málo a mohl této výhody náležitě využít. To by ale nesměl být Pierce Brosnan, muž, jehož coby batole opustil otec a vychovala ho silná žena. Jeho srdce v životě patřilo jen dvěma dámám, pokud pomineme pokrevní příbuzné - australské herečce Cassandře Harris a americké novinářce Keely Shaye Smith (59).

S Cassandrou se seznámil krátce po studiích herectví. "Jak nádherná žena to byla! Nikdy by mě nenapadlo, že spolu strávíme 17 let života. Nemyslel jsem na to, že bych ji sbalil či se o to třeba jen pokusil. Chtěl jsem si jen užívat její krásu a to, kým je," vyznal se Brosnan. Přesto se v prosinci roku 1980 vzali a měli spolu syna Seana (39), který se stal hercem. Pierce později adoptoval také Cassandřiny děti Charlotte a Chrise (50), když v roce 1986 zemřel jejich biologický otec Dermot Harris.

Tragicky zesnulé manželce splnil poslední přání

Rodinná idylka ale měla brzy skončit. V roce 1987 diagnostikovali Cassandře rakovinu vaječníku, a ač s nemocí bojovala ze všech sil, nakonec jí roku 1991 v pouhých 43 letech podlehla. Pro Pierce to byla zdrcující rána. "Když váš partner onemocní rakovinou, změní vám to život. Od každodenních věcí po celkový náhled. Protože najednou bojujete se smrtí. Vyrovnáváte se s umíráním. Cassie milovala život, měla v sobě úžasnou energii a nadhled. Její smrt byla a je neskutečnou ztrátou," svěřil se Brosnan, který také své ženě splnil alespoň posmrtně jedno vroucné přání, a to aby přijal roli Jamese Bonda.

I když si nejspíš myslel, že se už nikdy nezamiluje, nestalo se tak. V roce 1994 potkal novinářku Keely Shaye Smith a byla z toho láska jako trám. V roce 2001 se vzali a vychovali spolu syny Dylana (26) a Parise (22). I když jim zlé jazyky prorokovaly brzký rozpad svazku, zejména upozorňovaly na to, že zatímco Pierce je obletovaný krásnými ženami, Keely získává stále výraznější křivky, ti dva každým dnem dokazují, že se milují až za hrob. A rozdělit je nemohou ani Keelyiny kilogramy, které vadí jen nepřejícímu okolí. "Kamarádi jí nabídli operaci, díky které by zhubla. Ale já miluji každý záhyb jejího těla. Pro mě je to nejkrásnější žena na světě," citoval herce Daily Mirror.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články