Právě čtete

Moka konvičku beru s sebou klidně i pod stan. Jak v ní připravit kávu a tipy na údržbu

20288  
Sdílet: 

Moka konvičku beru s sebou klidně i pod stan. Jak v ní připravit kávu a tipy na údržbu

Kávu v moka konvičce si vařila už moje babička, když jsme spolu o prázdninách jezdily na chatu. Tehdy mi to přišlo jako nějaké kouzlo. Brzy mi ale došlo, že ten nádherně voňavý šálek kávy z proslulého italského vynálezu nevyžaduje znalost magie. A navíc se příprava obejde bez elektřiny. Babi má pod čepicí!

16. 5. 2023 3 min. čtení Veronika Bednářová
Moka konvičku beru s sebou klidně i pod stan. Jak v ní připravit kávu a tipy na údržbu

Moka konvičce se také říká bialettka (podle firmy Bialetti), perkolátor, macchinetta, Italian coffee pot, kafetiera nebo koťogó. Určitě vás bude zajímat, jakou kávu do ní vybrat. Šálek kávy z moka konvičky je na půl cesty mezi espressem a filtrem. Při výběru zrnek tak můžete sáhnout jak po směsi arabiky a robusty, tak po jednodruhovce. Záleží, jestli máte radši čokoládovější (směs), nebo ovocitější chuť (jednodruhovka). V tomto ohledu moka konvička snese klidně i trochu tmavší pražení.

Jak melu zrnka do moka konvičky?

Protože extrakce kávy probíhá pod mírným tlakem, je tomu potřeba přizpůsobit mletí zrnek.

Podle kávové terminologie je to něco mezi jemným a středním stupněm hrubosti. Při promnutí mezi prsty by měla mít namletá káva konzistenci polohrubé mouky. Perfektní nastavení mlýnku pak dolaďuji pocitově:

  • Když se mi zdá káva příliš vodová a vyvzlíná příliš rychle, je potřeba příště zrnka namlít o fous jemněji.
  • Když je káva temně černá, nahořklá a vzlíná pomalu nebo skoro vůbec, je potřeba uvolnit sevření mlecích kamenů.

Moje tipy na přípravu kávy

Aby se káva v moka konvičce povedla, myslím vždy na tyto nejdůležitější věci:

  • Sítko na kávu vždy plním až po okraj.
  • Kávu lehce sklepnu, povrch uhladím do roviny a očistím okraje sítka.
  • Káva se do sítka nikdy nepěchuje.
  • Spodní nádoba konvičky se plní vodou těsně pod ventilek.

Tyto body jsou základem. Každá moka konvička má přesně dané, kolik šálků si z ní připravíte. Proto si při koupi dobře rozmyslete, jestli budete kávu popíjet spíš sami, nebo vás na to bude víc. Také zvažte, z jakého materiálu by vaše konvička měla být. Já bych doporučila hliníkovou klasiku. Je lehounká, celkem bytelná a Italové tvrdí, že z ní káva chutná nejlépe.

Příprava kávy v moka konvičce

  1. Naplňte spodní část konvičky až těsně pod ventilek vodou (pro ještě lepší chuť vyzkoušejte filtrovanou).
  2. Naplňte sítko namletou kávou, lehce sklepněte, uhlaďte povrch do roviny a očistěte okraje, aby při přípravě kávy neunikal tlak.
  3. Naplněné sítko vložte do spodní části konvičky, nasaďte horní část a pořádně utáhněte. Pokud byste konvičku zašroubovali jen zlehka, mohla by se vaše káva vlivem tlaku proletět po okolí.moka konvička návod
  4. Konvičku položte na střední plamen s otevřeným víkem a sledujte, kdy začne vzlínat.
  5. Jakmile se z pístu začne hrnout krémovitá pěna, snižte plamen na minimum a dále sledujte, jak se horní část konvičky pomalu plní kávou.
  6. Nastražte uši. Když káva dosáhne zhruba 2/3 objemu horní části konvičky a začne specificky prskat a bublat, je na čase konvičku odstavit z plamene.
  7. Pak ještě maličkou chvilku počkejte… a nalévejte.

Předehřejte si vodu

Když do spodní části moka konvičky nalejete horkou vodu, nejenže zkrátíte čas přípravy, ale také podpoříte jemnější chuť kávy. Je to tím, že namletá zrnka budete spařovat o poznání kratší dobu. Čím déle je káva vystavena horké, až vroucí vodě, tím je nahořklejší.

O konvičku je potřeba pečovat. Víte, jak?

Moka konvička se skládá z horní a spodní části. Horní má nahoře víčko a dole filtr s gumovým nebo silikonovým těsněním. Spodní je opatřena bezpečnostním ventilkem a do jejího hrdla se vkládá filtr.

Těsnění z horní části moka konvičky čas od času potřebuje generálku. Náhradní díl seženete třeba v eshopech lokálních pražíren kávy. Vyberte si velikost podle objemu vaší konvičky. A pokud si nevíte rady, zajděte osobně do obchodu, kde vám rádi poradí. Na závěr pro vás mám ještě jeden možná trochu překvapivý tip. Hliníkovou moka konvičku uvnitř zbytečně nedrhněte. Hnědá kávová patina na vnitřních stranách konvičky je podle Italů žádoucí. Díky ní je každý další šálek kávy lepší a lepší. Ušetřenou péči můžete jednou za čas věnovat odvápnění spodní části konvičky. Já to dělávám klasicky sodou a octem nebo citronem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články