MotorInfo

Renault odhaluje název svého nového kupé SUV

16.5.2023 10:21
Renault odhaluje název svého nového kupé SUV

Rafale je název nového vlajkového SUV kupé od Renaultu. Jméno vychází z bohaté historie značky.

Rafale je inspirován historií společnosti Renault, která ve 30. letech minulého století  vyráběla letecké motory. Předpremiéra nového modelu Renault Rafale se uskuteční 18. června na pařížském leteckém veletrhu Salon International de l’Aéronautique et de l’Espace v Bourget. Rafale doplní rodinu modelů s hybridními motory E-Tech založenými na platformě CMF-CD. Po pětimístném SUV Austral a velkém pěti- a sedmimístném SUV Espace je nový Rafale situován jako nová vlajková loď řady Renault. Posiluje ofenzívu značky v segmentu D.

Volba jména byla inspirována slavnou leteckou minulostí společnosti Renault. Abychom pochopili, co spojuje značku Renault s letectvím, musíme se vrátit v čase na začátek 20. století. V té době byl Renault průkopníkem ve výrobě spalovacích motorů pro automobily, ale také pro vlaky (železniční vagony) a letadla. V roce 1933 Renault koupil výrobce Caudron a vytvořil společnost Caudron-Renault. Všechna letadla byla pojmenována podle větru a z jednomístného závodního letadla C460, určeného k překonávání rekordů, se v roce 1934 stal letoun Rafale. Dnes Renault opět navazuje na svou historii a využívá předností legendárního letounu Caudron Rafale, který ztělesňuje image značky v té nejvyšší třídě. Sémantika jména odkazující na vítr a představená maskovaná silueta okamžitě evokují výkon, odvahu, emoce a charakter.

Historie staronového jména

Ve společnosti Renault mají jména vždy význam a dokonce i historii. A často obojí! Tak je tomu i v případě Rafale. Toto jméno má bohatou historii a ve francouzském letectví se může pochlubit prestižními úspěchy. Toto dědictví započal Louis Renault před 89 lety. Není to všeobecně známo, ale toto jméno patří společnosti Renault od roku 1936. Louis Renault, zakladatel stejnojmenných automobilů, byl nadšencem do letectví a v roce 1933 koupil letecké společnosti Caudron. Poté vytvořil společnost Caudron Renault a všechna letadla Caudron přejmenoval podle větru: z modelu C460 se v roce 1934 stal Rafale, z C500 Simoun, C640 Typhoon a C714 Cyclone. První Rafale v historii, Caudron Renault C460, je jednomístný závodní letoun. Byl navržen pro rekordy a bylo vyrobeno jen několik exemplářů. Díky této utajenosti mohl upadnout v zapomnění. Odvážná konstrukce, špičková aerodynamika a mimořádné výkony tohoto letounu však zanechaly stopu v historii letectví a učinily z něj mýtus. Průkopnický duch a chuť překonávat sebe sama se projevily i u slavných letců, jako byly Maryse Bastié a Hélène Boucher. Právě na palubě Rafale překonala slavná Hélène Boucherová několik rychlostních rekordů, včetně ženského světového rychlostního rekordu na 1 000 km, když 11. srpna 1934 dosáhla rychlosti 445 km/h. S odkazem na historii se výcviková základna a vzletové a přistávací dráhy letiště Caudron Renault nacházely v Guyancourtu, kde se nachází současné Technocentrum Renault. Výrazný design letounu Caudron Renault Rafale je dílem Marcela Riffarta. Tento geniální aerodynamický inženýr pracoval také na designu vozů Renault, včetně modelů Nervasport a Viva Grand Sport. Viva Grand Sport byl jedinečný, mimořádně luxusní model poháněný řadovým šestiválcovým motorem. V dobových reklamách byla Hélène Boucherová, která v té době pracovala pro Renault na základě smlouvy, viděna za volantem vozu Viva Grand Sport. Letectví je stejně jako automobilový průmysl průkopnickou disciplínou, která je hnací silou pokroku a inovací.

V souladu se svým slavným dědictvím usiluje nový Renault Rafale o dokonalost v oblasti designu a aerodynamiky. Se svými liniemi je symbolickým SUV kupé francouzského stylu, které patří ke špičce nabídky společnosti Renault. Nový Rafale tak bude ztělesňovat vrchol řady Renault. Pro ilustraci velké ofenzivy značky v segmentu D, ve spojení s modelem Nový Espace, potřeboval tento model silné, úderné jméno plné charakteru. Volba jména Rafale má daleko k obyčejnosti, je plná významu a konzistence. Je jasné, že jméno Rafale vyvolává emoce. Podvědomě evokuje celý vesmír, zejména pro svůj odkaz na letectví. Ve 30. letech minulého století byla technologie použitá v letadlech Caudron Renault skutečnou laboratoří pro vývoj budoucích automobilů, stejně jako je dnes Formule 1 zdrojem technologií pro naše současné automobily. V letectví stejně jako v automobilismu je Rafale spojen s pojmem aerodynamika a efektivita. To je obzvláště vhodné pro vůz s obloukovitým designem. "Rafale" evokuje vítr, který modeluje jeho aerodynamickou karoserii.

Foto: Renault