Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zoo má novou expozici pro tropické žáby. Hostí čtrnáct druhů

V liberecké zoologické zahradě otevřeli v pavilonu ZooExpo novou expozici pro tropické žáby. Zatím hostí čtrnáct druhů a jde tak o jednu z největších kolekcí v Česku.

Novou expozici zoo otevřela v pondělí. Je věnována chovu unikátních a v mnoha případech velice vzácných druhů žab. „Jedná se zejména o žáby z tropických deštných lesů Střední a Jižní Ameriky, Austrálie, Madagaskaru i Papuy Nové Guiney, kde obývají různá stanoviště napříč všemi patry lesa,“ upřesnila mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Expozice je složená celkem z čtrnácti terárií, z nichž každé je věnováno jinému žabímu druhu a která byla vyrobena přesně na míru podle požadavků jednotlivých druhů. „Osvětlení i závlaha jsou napojené na spínače, které umožňují nastavení ideálních podmínek pro chov žab. Některé například pro rozmnožování vyžadují dodržování období sucha a dešťů. Důležitá je i klimatizace, aby mohlo dojít k poklesu teploty přes noc. Terária jsou také osázena rostlinami, které se běžně vyskytují i v přirozeném prostředí chovaných žabek,“ uvedla zooložka Petra Hnidová.

Jedenáct druhů představuje liberecká zoo úplně prvně, ty další tři mohli návštěvníci spatřit již dříve v pavilonu tropů. Návštěvníci tak mohou vidět například rosněnku Valeriovu, která patří mezi takzvané skleněné žáby a je pro ni charakteristická průsvitná kůže.

„Tato vlastnost se projevuje ve spánku, kdy se velké množství krve uloží v játrech. Kůže je pak natolik průhledná, že je možné spatřit i vnitřní orgány. Společně s její velikostí, cca 2–2,5 cm, ji to v přírodě činí téměř neviditelnou. Po probuzení se rosněnce krev opět rozlije po celém těle a žabka je pro lidské oko lépe rozeznatelná,“ přiblížila Hnidová.

K dalším druhům patří i listovnice třásnitá s kožními třásnitými výrůstky na zadních končetinách nebo víčkovnice yucatanská, jež zaujme větší hlavou s prodlouženou tlamou připomínající tvarem zobák. „Tento kostěný „zobák“ žáby využívají při zablokování otvoru dutiny, v níž tráví čas. Kostěný útvar brání vstupu predátorů, a navíc přes něj víčkovnice ztrácí jen minimum vody oproti žábám, které otvory blokují celým tělem,“ řekla zooložka.

Nejohroženější ze všech v Liberci prezentovaných žab je listovnice přízračná, která se ve volné přírodě ocitá na prahu vyhubení.

Podle ředitele zahrady Davida Nejedla se jedná o jednu z největších kolekcí tropických žab u nás. „Navíc ji plánujeme ještě postupně rozšiřovat o další zajímavé druhy. Věřím, že to ocení nejen zapálení odborníci, ale i naši návštěvníci,“ uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, zoo liberec, expozice, žáby, tropické žáby, zooexpo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo má novou expozici pro tropické žáby. Hostí čtrnáct druhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.