InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písecká nemocnice připravuje centrum pro léčbu osteoporózy

PÍSEK - Nemocnice Písek připravuje centrum, zaměřené na záchyt a léčbu osteoporózy, takzvané řídnutí kostí. Otevřít je chce v příštích měsících pod odborným lékařským dohledem profesora Vladimíra Paličky. Ten je v naší zemi uznávaným odborníkem na klinickou biochemii a diagnostice a léčbě osteoporózy se věnuje už více než 35 let.

Hlavním smyslem plánovaného osteocentra bude záchyt osteoporózy na Písecku a následná terapie pacientů, u nichž se řídnutí kostí potvrdí. Ženy starší šedesáti let a muže nad sedmdesát let budou na vyšetření do centra posílat praktičtí lékaři nebo gynekologové v rámci prevence. Stejně tak i mladší pacienty s podezřením na toto onemocnění.

„V osteocentru prověříme hustotu kostí na denzitometru – přístroji, který funguje na bázi skenování kostní tkáně. Vyšetření je bezbolestné a trvá jen několik minut. Pacient při něm leží na speciálním lůžku a přístroj zachycuje část jeho těla, respektive vybranou část kostry," uvedl Pavel Malina, primář oddělení klinické biochemie Nemocnice Písek, pod nímž bude osteocentrum fungovat.

Pokud denzitometrické vyšetření řídnutí kostí prokáže, lékaři osteocentra navrhnou vhodnou terapii. „Při včasném odhalení osteoporózy lze její průběh zastavit a předejít bolestivým zlomeninám, k nimž dochází v důsledku tohoto onemocnění i při mírné zátěži. Mám na mysli zejména zlomeniny páteře, předloktí a krčku stehenní kosti, které bývají zejména u vyšších ročníků spojeny s řadou jiných závažných komplikací, včetně vysoké úmrtnosti," řekl primář Pavel Malina.

Vedle denzitometrického vyšetření se písecké osteocentrum zaměří i na další činnosti jako předepisování medikamentů, rehabilitaci, cvičení a řízenou úpravu životosprávy. „Půjde o komplexní přístup k pacientům, jejichž počet v naší populaci stále roste," sdělil předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan. Doplnil, že budováním osteocentra písecká nemocnice reaguje na spuštění programu záchytu osteoporózy pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny a jeho zařazení do standardních preventivních prohlídek u praktických lékařů a gynekologů.

Zahájení provozu Osteocentra je plánováno v nejbližších měsících, hned jak proběhnou nezbytná jednání na krajském úřadě a se zdravotními pojišťovnami. Denzitometr bude umístěn v prostorách radiodiagnostického oddělení nemocnice, ambulance v pavilonu Q vedle centrálního odběrového místa.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace