Alexandr Kliment: Vyznání lovce zvuku. Na pozadí zvukové koláže hledá fonoamatér naplnění života

16. květen 2023

Hra o muži, který vystavěl Babylónskou věž v rozhlasovém éteru, je dialogem rozhlasového reportéra a nadšeného fonoamatéra. V koláži zvuků, v níž zaslechneme římské zvony, hlasy ptáků i jednajících postav, zachytil autor podobně jako ve svých románech obyčejnou touhu člověka po naplnění života. Rozhlas potom jako médium, v jehož nehmotném prostoru můžeme uskutečnit svoje sny. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Redaktor (Jan Vala), dr. Konopásek (Radim Vašinka) a další
Dramaturgie: Dušan Všelicha
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1993

Když Alexandr Kliment psal své rozhlasové hry, nemohl mít ani pomyšlení, že by je mohl uslyšet v tehdy československém rádiu. Jako řada jeho přátel, s nimiž sdílel osud signatáře Charty 77, měl cestu do rozhlasových studií zapovězenou. Hry tedy alespoň vydal v samizdatovém svazku v roce 1975, a protože některé byly uvedeny v zahraničí, v tvorbě pro rozhlas neustával.

Také hra Lovec zvuků byla nejprve uvedena v někdejším Západním Německu, kde ji nastudovala stanice Nord Deutsche Radio v roce 1985. O osm let později byla konečně natočena česky. Text vznikl z autorova okouzlení fonoamatéry, lidmi, kteří se v době vzniku hry sdružovali v zájmových klubech a s nadšením lovili nejrůznější zvuky na kotoučové magnetofony.

Režisér Ivan Chrz přistoupil k textu, jehož volná, spíše literární než dramatická forma byla v té době u české rozhlasové hry málo obvyklá, s jasným interpretačním názorem. Obě role obsadil neoposlouchanými hlasy. Fonoamatéra ztvárnil Radim Vašinka známý spíše jako herec a organizátor divadla poezie a v roli rozhlasového reportéra se představil Jan Vala, tehdy dobře známý jako populární moderátor televizních pořadů.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.