Aramco Team Series na Floridě – podruhé zvítězil tým Roussin, Spilková druhá

1579

Ladies European Tour –  Aramco Team Series by Public Investment Fund, Palm Beach, Florida (19. – 22.5.2023, -6 hodin)

Neděle – dohrávka finálového kola týmů
Po dohrávce druhého kola  Aramco Team Series zvítězil Team Roussin ve složení Pauline Roussin, Trish Johnson, Nuria Iturrioz a amatér Michael Bickford (-25). Odměna  je 32.398 dolarů pro každou z profesionálek. Tým Roussin zvítězil už v předchozím turnaji v Singapuru
Druhé místo obsadil Team Alexander ve složení Cowley, Grechi, Alexander, am McCarty (-23) s odměnami 18.513 dolarů.
Na třetím místě skončil Team Ko ve složení Skarpnord, Lydia Ko, Melecká, am Rawson (-22), Každá z profesionálek týmu získala 9.256 dolarů.

Team Davidson Spilková ve složení Davidson Spilková, Beveridge, Petterson, am Alessawi obsadil 8. místo (-16) s odměnami 4.875 dolarů pro každou hráčku.
Team Kousková skončil na 29. místě s(-4) s odměnami 1.157 dolarů.
Kristýna Napoleaová získala odměnu 3.554 dolarů za 15. místo týmu Noja (-10).
Jana Melichová s týmem De Roey obdržela odměnu 1.157 dolarů za 34. pozici.

Výsledky týmů

Sestřih závěrečného kola

 

 

Carlota Ciganda - foto Tristan Jones LET
Carlota Ciganda

Neděle – finálové kolo jednotlivců
Česká účast na Aramco Team Series na Floridě byla velmi úspěšná. Tři z pěti hráček prošly cutem a dvě  skončily v Top 10 individuální soutěže.

Klára Davidson Spilková úspěšně odehrála skvěle obsazený turnaj, ve kterém obsadila fantastické 2. místo (-1). V posledním kole hrála tři birdie, tři bogey a jedno double begy, 74 ran, dvě nad par. Za umístění si z Palm Beach odváží odměnu 41.655 dolarů a posun na 4. místo žebříčku Race to Costa del Sol.

Do nejlepší desítky se vešla ještě Sára Kousková, obsadila 10. místo (+4) s odměnou 9.719 dolarů. Obě hráčky za sebou nechaly mnoho velkých jmen na velmi obtížném hřišti, které pustilo celkovým výsledkem pod par pouze dvě hráčky z pole 65, které prošly cutem.
Cutem prošla ještě Tereza Melecká, která obsadila 55. místo a získala 1.604 dolarů.

Zvítězila Španělka Carlota Ciganda (-2), před Češkou Klárou Davidson Spilkovou (-1). Třetí místo dělí Novozélanďanka Lydia Ko a Němka Olivia Cowan (E).

Další umístění: 15. Ashok, Kyriacou (+5), 21.Grant, Van Dam, Thompson (+6), 28. Pelaez, Pace, Iturrioz (+7), 35. Simmermacher, Koivisto, Roussin (+9), 38. Noja Carta (+10), 46. Fanali, Spitz, De Roey (+11), 52. Füunfstück (+12), 55. Skarpnord, Melecká (+13),58. Garcia, Estrup (+14).

Česká účast na Aramco Team Series na Floridě byla velmi úspěšná. Tři z pěti hráček prošly cutem a dvě  skončily v Top 10 individuální soutěže.
Klára Davidson Spilková úspěšně odehrála skvěle obsazený turnaj, ve kterém obsadila fantastické 2. místo. V posledním kole hrála tři birdie, tři bogey a jedno double begy, 74 ran, dvě nad par.

„První kolo mi sedlo a dokázala jsem trefovat jak fairwaye, tak greeny v regulaci.“ napsala z Floridy po dohraném finálovém kole Davidson Spilková. „Další dvě kola už byla divočejší a náročnost hřiště se plně projevila. Koncentrovat se a uklidnit mysl se mi podařilo vždy až na druhé devítce. I po nepovedených jamkách jsem své hře věřila a díky tomu zase dokázala trefovat greeny a vytvářet si šance na skórování. Škoda že se to nepodařilo na 16. jamce, kde jsem puttovala do birdie a obě spoluhráčky zahrály double bogey, jinak bychom asi s Carlotou hrály play-off. Ale přesto je to super výsledek, zvláště pak vzhledem k tomu, na jak těžkém hřišti se turnaj hrál a v jaké konkurenci hráček z LPGA Tour jsme soutěžily,“ doplnila Spilková.
„Proč se mi teď v posledních kolech turnajů daří? Čím víc každé hřiště hraju, tím víc na něm získávám sebevědomí a věřím si. Také hraju od loňské sezony víc turnajů a je to na výsledcích znát. Moje výkony jsou konzistentnější a víc si do posledních kol věřím,“ uvažuje naše jednička.

Do nejlepší desítky se vešla ještě Sára Kousková, obsadila 10. místo (+4).
„Greeny byly zatím v téhle sezóně nejrychlejší, což samo o sobě byla velká změna pro většinu hráček, které přijely z turnaje ve Francii,“ řekla Sára Kousková.Na jiný druh trávy jsem si zvykla relativně rychle, hlavně díky zkušenostem z univerzity, kdy jsme převážně hrály právě na Bermudě. Každopádně celý setup hřiště byl velmi těžký a zajímavý,“ popisovala Kousková své pocity ze hřiště ve West Palm Beach, které patří bývalému presidentovi USA Donaldu Trumpovi. Ostatně ten byl na svém hřišti přítomen každý den a sledoval turnaj nejen ze své lóže, ale také aktivně na hřišti a cvičných plochách.
.„Moc jsem si přála přetavit dobrou hru z posledních týdnů také do  odpovídajícího výsledku. Jsem ráda, že to přišlo právě tady na Floridě. Určitě mi to dodá klid do následujících turnajů, kde bych chtěla v kvalitní hře pokračovat,“ líčila Kousková.

Obě české hráčky za sebou nechaly mnoho velkých jmen na velmi obtížném hřišti, které pustilo celkovým výsledkem pod par pouze dvě hráčky z pole 65ti, které prošly cutem.
Všechny české profesionálky teď čeká přesun do Evropy, kde je čekají turnaje LET v Belgii, Švédsku, Německu a na konci června také na domácí půdě v Berouně.

Výsledky jednotlivci

 

Nuria Iturrioz - foto Tristan Jones LET
Nuria Iturrioz

Sobota – 2. kolo nedohráno
Poté, co bylo v sobotu ráno kvůli zpoždění prvního dne způsobenému blesky dohráno první kolo, se rozběhlo kolo druhé, ale přibližně ve 20 hodin místního času byla hra kvůli špatnému světlu přerušena.

V soutěži jednotlivců stále vede Španělka Nuria Iturrioz. Přerušila na 14. jamce se skore -5. Na druhém místě je skotská hráčka Louise Duncan (-4).
Na 3. pozici jsou Klára Davidson Spilková a další Španělka Carlota Ciganda, obě s plným počtem jamek (-3). Spilková odehrála druhé kolo v paru, 72 ran s pěti birdie, jedním bogey a dvěma double bogey.
Sára Kousková přerušila na 16. jamce. Aktuálně je na dělené 17. pozici (+3).
V zóně možného postupu je Tereza Melecká s plným počtem jamek (+10). Hranice cutu vystoupala v průběhu kolo do aktuální nebývalé výše +9 a může se ještě měnit.
Skore dalších dvou českých hráček Jany Melichové (+15) a Kristýny Napoleaové (+22) jsou daleko za předpokládanou hranicí postupu.

Další pozice nedohraného kola: 6. Lydia Ko, Roussin (-1), 9. Thompson (E), 20. Pace, Cowan, Van Dam, Pelaez, Koivisto na 15. jamce (+4), 30. Fanali, Simmermacher, Strom, Spitz (+6), 39. Ashok, Grant, De Roeym na 17. (+7), 50. Noja, Skarpnord (+8), 50. Hillier, Carta. Kyriacou (+9), 62. Estrup , Füunfstück, Pedersen (+10), 69. Dimmock (+11), 73. Hewson (+12), 89. Nuutinen, Babnik (+16), 95. Kobori (+17), 97. Wolf (+18).

Týmová soutěž skončila vítězstvím Team Roussin (-28) s vá před Team Alexander (-23) a Team Ko s Terezou Meleckou. (-22).
Team Davidson Spilková je na 8. místě (-16).
Team Kousková figuruje na 23. pozici (-8).
Team Noja s Kristýnou Napoleaovou je na 15. pozici (-10).
Team De Roey s Janou Melichovou má ještě jednu jamku k dohrání. Je na průběžném 35. místě.
Z 36 týmů zbývá dokončit druhé kolo ještě osmi.

Leaderboard:   Týmy    Jednotlivci

Skorkarta Davidson Spilkové – 2. kolo

Sestřih 2. kola

 

 

Klára Davidson Spilková - foto Tristan Jones
Klára Davidson Spilková

Pátek – 1. kolo nedohráno
V prvním kole, bouřkou na dvě hodiny přerušeném jsou dvě Češky v první dvacítce aktuálního pořadí. Klára Davidson Spilková úvod odehrála skvěle. Čtyři birdie a jediné bogey daly výsledek 69, tři rány pod par, který hráčku zařadil na průběžnou třetí, dělenou pozici.
Druhou Češkou v pořadí je Sára Kousková na děleném 13. místě. Přinesla jeden eagle, jedno birdie a tři bogey, 72 ran, v paru.
Kristýna Napoleaová přerušila na 16. jamce se skore +4. Je na průběžném 55. místě  a je jedinou naší hráčkou, která bude dohrávat v sobotu.
Tereza Melecká hrála 77 ran, pět nad a je na 65. místě. O ránu dále je na 79. místě Jana Melichová s výsledkem 78 ran, šest nad par.

V čele je Španělka Nuria Iturrioz s jedním eagle, šesti birdie, jedním bogey a jedním double bogey, 67 ranami (-5). Na druhém místě figuruje Švédka Johanna Gustavsson se skore -4 na 13. jamce. Třetí pozici dělí s Davidson Spilkovou Louise Duncan ze Skotska.

Dvojnásobná vítězka LET Davidson Spilková měla na své score kartě pouze jednu dropovanou ránu. „Začátek byl trochu legrační,“ řekla česká jednička. „Netrefovala jsem dostatečně blízko a měla jsem opravdu dlouhé putty, takže jsem se opravdu snažila zůstat trpělivá a pak jsem třikrát zahrála bogey. Pak se to od pětky zlepšilo, protože už nebylo takové vlhko a železa létala tak, jak mají, a prostě se to trochu zlepšilo. Byla jsem opravdu konzistentní; trefovala jsem fairwaye i greeny a snažila jsem se být trpělivá na greenech. Na druhé  devítce jsem měl docela dobrou rychlost, takže jsem se cítila dobře, protože rychlost je při puttování klíčová.“

Další pozice: 6. Thompson (-1), 13. De Roey, Koivisto, Hewson (E), 20. Lydia Ko, Roussin, Cowan, Van Dam (+1), 34. Wolf, Spitz, Pace, Ashok (+2), 43. Strom, Pelaez, Pedersen, Füunfstück (+3), 55. Skarpnord, Grant (+4), 65. Noja, Carta, Simmermacher, Kyriacou (+5), 79. Kobori, Nuutinen (+6), 89. Holmey (+8), 94. Babnik, Dimmock (+9).

V týmech vede tým Roussin s  fantastickým kolem 16 ran pod parem, o tři údery před týmy Ko (s Terezou Meleckou) a Alexander (-13). Tým Davidson Spilkové je aktuálně na 5. místě (-11), tým Kouskové na 24. místě (-4).
Tým Noja s Kristýnou Napoleaovou dělí 19. pozici (-5), Tým De Roey s Janou Melichovou dělí 35. pozici (E).

Kapitánka Roussin řekla: „Prostě jsme se bavily. Na přední devítce jsme byly docela klidná a pak jsme to na druhé devítce rozjely. Samozřejmě trochu hlasitěji, více birdie a rozhodně hodně zábavy.“

Leaderboard:   Jednotlivci   Týmy

Skorkarta Davidson Spilkové – 1. kolo
Sestřih 1. kola

 

 

Davidson Spilková, Melichová, Kousková, Melecká - foto Tristan Jones LET
Davidson Spilková, Melichová, Kousková, Melecká

Úvod
Ladies European Tour se na osmý turnaj sezóny vydává za oceán do Spojených států.
Dalším turnajem kalendáře LET je Aramco Team Series presented by Public Investment Fund na Floridě.
Po březnovém Aramco Ladies v Singapuru se jedná o druhý z pěti týmových turnajů v roce 2023.

Aramco Team Series je týmová soutěž pro 36 skupin. Každá se skládá ze tří profesionálek a jedné amatérky. Sestavení týmů se koná draftem. Kapitánky jsou nasazeny na základě ženského světového žebříčku. Kapitánky si vyberou v náhodném pořadí první hráčku. Každému týmu je pak náhodně přidělena amatérský hráčka nebo hráč a další profesionálka ze zbývajícího pole. V každém kole se do soutěže týmů započítávají dva nejlepší výsledky.
Pro jednotlivce bude po 36 jamkách proveden cut pro 60 nejlepších a dělená místa. Poslední den se bude bojovat o individuální titul.

Hraje 108 hráček z 25 zemí, např. Lydia Ko, Kyriacou, Nuutinen, Thompson, Grant, Pace, Noja,  Roussin, De Roey, Pelaez, Cowan, Babnik, Garcia, Carta, Spitz, Dimmock, Skarpnord, Füunfstück.
Hraje pět českých hráček: Klára Davidson Spilková, Jana Melichová, Sára Kousková, Tereza Melecká a Kristýna Napoleaová, která postoupila z čekačky náhradnic za odhlášenou Jessicu Korda.
Klára Davidson Spilková do turnaje vstupuje jako 9. hráčka žebříčku LET Race to Costa del Sol a 113. hráčka světového pořadí Rolex Rankings.

Klára Davidson Spilková a Sára Kousková jsou kapitánkami týmů.

„Na Floridu jsem se těšila moc,“ napsala z Floridy Davidson Spilková. „Pár let jsem tady žila a mám to tu hodně ráda, ale přiznám se, že hřiště Trump International jsem předtím nikdy nehrála. V oblasti West Palm Beach jsem moc času nestrávila a hrála zde jen jediný turnaj LPGA Tour, v Boca Raton. Trumpovo hřiště je nádherné. Má hodně vody, hodně písku, rychlé greeny a na Floridu nezvykle velká převýšení. Navíc je všude bermudská tráva, panuje zde obvykle velké horko a je vlhko, takže úplně něco jiného než minulý týden ve studené Francii.

„Turnaje této vložené minisérie jsou úplně jiné. Hrajeme v týmu, a můžeme si tak vzájemně fandit a podporovat se. Dodává to hře úplně jinou energii a svým způsobem i hodnotu a rozměr. Velmi záleží i na tom, jakého amatéra nám los přidělí a jakým přínosem pro tým může být. Když se mu daří skórovat, týmu to hodně pomůže. Za mě to je hodně fajn a milé zpestření v celém turnajovém kalendáři, navíc občas s velkými jmény ve startovním poli a kolikrát zajímavou finanční odměnou za dobrý výsledek,“ sdělila z West Palm Beach hráčka.

„Do turnaje jsem tentokrát byla nasazena jako 32. hráčka, takže jsem si vybírala jako jedna z posledních a bylo to o něco těžší. Do týmu jsem si nakonec přibrala Skotku Lauru Beveridge a los mi přidělil Švédku Lisu Pettersson. Obě jsou to již zkušené hráčky a jsem přesvědčená, že máme super tým. O to víc už se na páteční kolo těším,“ prozradila k volbě týmu kapitánka Davidson Spilková.

Hrají se na hřišti Trump International ve West Palm Beach s parem 72 a délku 5.974 metrů

Suma odměn je 1 milion dolarů, z toho polovina pro soutěž týmů a polovina  pro soutěž jednotlivců. V posledním Aramco Team Series v březnu v Singapuru zvítězila Francouzka Roussin a tým Wolf.

Leaderboard

Odkazy:   Trump International   Hřiště na satelitní mapě   Stránky turnaje

Týmy

 

Sestřih finálového kola Aramco Team Series v Singapuru