Zahrada

Ideální zahradní nábytek? Záleží na materiálu

Jako každý rok, i v tuto chvíli jsou obchody se zahradním nábytkem plné zvědavých zákazníků. Ti shánějí židle, stoly, lehátka, houpačky i další pohodlné vybavení. Během toho se dívají na dřevěné, plastové, kovové či třeba ratanové položky. Jaká varianta je vhodná pro vás?

Cena není vše

Nejlevnější nábytek na zahradu je bezesporu ten plastový. Nízká cena daného řešení však znamená nehezký vzhled jednotlivých položek a malou mechanickou odolnost. Židle z umělé hmoty nejsou zrovna ničím bezpečným a mají tendence praskat. Pokud jste však opravdu nenároční, asi si s touto variantou vystačíte.

Mnohem odolnější venkovní nábytek je vyrobený ze dřeva a kovu. V tomto případě se bavíme o skvělém řešení pro náročnější uživatele. Takové položky totiž vydrží i hrubé zacházení, spolehlivě udrží několik osob najednou a budou vám sloužit dlouhá desetiletí. Jasnou nevýhodou je vysoká cena, stejně jako náchylnost dřeva k napadení škůdci a velká hmotnost.

Zajímavá volba

Ideální poměr ceny a kvality nabízí hlavně zahradní nábytek z ratanu. Daná možnost odolává zatížení, UV záření, změnám teplot i působení vlhkosti. Cenově se přitom pohybuje mezi levným plastem a drahým dřevem. Ratanový nábytek je zároveň naprosto bezúdržbový a vyžaduje pouze pravidelné čištění vodou, případně odstraňování mechu.

Vzhled je sice značně subjektivní, ale opravdu nemusíte vsázet jen na klasickou hnědou barvu. Nábytek na terasu, zahradu i do domácnosti může mít celou řadu odstínů i celkových podob. Díky tomu se stane elegantním doplňkem do interiérů i exteriérů.

Stovky zajímavých položek za bezkonkurenční ceny vám poskytne hlavně známý e-shop Avenberg. Za zmínku stojí například šikovně sestavené sety židlí a stolu. Za cenu pouhých několika tisíc korun vybavíte celou zahradu.